Είναι η Γκουίνεθ Πάλτροου η νέα «γκουρού» του lifestyle και του e-commerce;

Είναι η Γκουίνεθ Πάλτροου η νέα «γκουρού» του lifestyle και του e-commerce;

Τα σχέδια της ηθοποιού-επιχειρηματία να γίνει η νέα Μάρθα Στιούαρτ και να κατακτήσει την Αμερική!

Μέχρι σήμερα την ξέραμε ως μία από τις πιο ακριβοπληρωμένες ηθοποιούς του Χόλιγουντ, μητέρα δύο παιδιών και πρώην σύζυγο του Κρις Μάρτιν, μέλους του δημοφιλούς συγκροτήματος Coldplay. Όμως τώρα, στα 42 της και διαζευγμένη πια μητέρα, η Γκουίνεθ Πάλτροου παίρνει πολύ στα σοβαρά τη νέα, παράλληλη καριέρα της ως ιδιοκτήτρια μίας startup με την ευφάνταστη ονομασία Goop.

Την ίδρυσε το 2008 με έδρα το Λονδίνο, μέχρι που προ εξαμήνου τη μετέφερε στο Λος Άντζελες, μετά τον χωρισμό της, προσπαθώντας να της δώσει ώθηση στην αμερικανική αγορά. Επικεντρωμένη σε θέματα lifestyle, η Goop ασχολείται κυρίως με τη μόδα, τη διατροφή, τη γυμναστική, την ψυχαγωγία και προτάσεις για ταξίδια, προσφέροντας και τη δυνατότητα online αγορών.

Ήδη πολλοί αναρωτιούνται εάν η Πάλτροου έχει βάλει σκοπό να γίνει μία νέα Μάρθα Στιούαρτ. Όχι τυχαία άλλωστε οι δυο γυναίκες βρίσκονται ήδη στα «μαχαίρια». Ενοχλημένη προφανώς από τη διαφαινόμενη πρόθεση της Πάλτροου να εισβάλει στα «λημέρια» της, η 73χρονη Αμερικανίδα γκουρού των οικοκυρικών, του lifestyle και του e-commerce την κάλεσε προ ημέρων δημόσια, μέσω συνέντευξής της, απλά… «να σταματήσει να μιλά»!

«Εάν είχε αυτοπεποίθηση στην ηθοποία», προσέθεσε με βιτριολική διάθεση, «δεν θα προσπαθούσε να γίνει Μάρθα Στιούαρτ»! Η απάντηση της 42χρονη ηθοποιού ήλθε επίσης δημοσίως κι… αρμοδίως, από βήματος της φετινής Διάσκεψης των Πιο Ισχυρών Γυναικών που οργάνωσε τις προάλλες το Fortune. «Είμαι πραγματικά πολύ ενθουσιασμένη», είπε, «που μας βλέπει ανταγωνιστικά».

Πίσω πάντως από το γλυκό παρουσιαστικό της και τον γλυκομίλητό της λόγο, η Πάλτροου έχει βγάλει «νύχια» στον άγριο αυτό επιχειρηματικό ανταγωνισμό. Ήδη προσέλαβε ως νέα CEO της Goop την Λίζα Γκερς, πρώην διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας Living Omnimedia της Μάρθα Στιούαρτ. Και υπό την καθοδήγησή της, στοχεύει να μετατρέψει σύντομα την Goop σε σήμα-κατατεθέν του αμερικανικού lifestyle.

Για τις αρχές του 2015, προανήγγειλε το λανσάρισμα της πρώτης, καταδικής της κολεξιόν σε ρούχα, αξεσουάρ, καλλυντικά και είδη σπιτιού, ευελπιστώντας πως η προσωπική, διάσημη υπογραφή της θα τονώσει τις διαδικτυακές πωλήσεις της Goop.

Προς το παρόν, τα έσοδα είναι περιορισμένα, παρά τις αποκλειστικές συνεργασίες με διάσημους σχεδιαστές, όπως οι Stella McCartney Cynthia Rowley, Rag & Bone, Warby Parker, Alexandra von Furstenberg, Matthew Williamson και Michael Kors.

Όμως η νέα CEO ανέλαβε το πόστο της με μεγάλες φιλοδοξίες. Στόχος της Λίζα Γκερς είναι να «παντρέψει» σύντομα το περιεχόμενο της Goop με αύξηση της διαφήμισης και του διαδικτυακού λιανεμπορίου. Μέχρι πάντως να γίνουν όλα αυτά, η Πάλτροου επιχειρεί να ενισχύσει το επιχειρηματικό προφίλ της, πέραν από αυτό της διάσημης ηθοποιού.

Την περασμένη Πέμπτη, για παράδειγμα, οργάνωσε στο σπίτι της στο Λος Άντζελες εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων για το Δημοκρατικό Κόμμα, έχοντας πρώτο στη λίστα των υψηλών προσκεκλημένων της τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα.

Όμως τα ΜΜΕ επικεντρώθηκαν περισσότερο στον έκδηλο θαυμασμό της για τον Αμερικανό πρόεδρο από μικροφώνου -«Είστε τόσο γοητευτικός που δεν μπορώ να μιλήσω κανονικά», του είπε- παρά στις διακηρύξεις της πως, ως εργαζόμενη μητέρα και επιχειρηματίας, στηρίζει την ισότητα και στις αμοιβές.

Στο μεσοδιάστημα εν τω μεταξύ προκύπτει πως η εκδήλωση ήταν, από επικοινωνιακής πλευράς, διπλά… καταστροφική. Πολλοί γείτονες της Πάλτροου στην ακριβή συνοικία του Μάντεβιλ Κάνιον είναι ακόμη έξαλλοι με την ταλαιπωρία που υπέστησαν εκείνη την ημέρα. Αρκετοί έχουν μάλιστα αρχίσει εκστρατεία εναντίον της στα social media, άλλοι «στολίζοντάς» την με ουδόλως κολακευτικά επίθετα κι άλλοι ζητώντας της ορθά-κοφτά να μετεγκατασταθεί σε άλλη περιοχή.