Είναι τελικό για τα φαρμακεία: Στα χέρια ιδιωτών οι άδειες

Είναι τελικό για τα φαρμακεία: Στα χέρια ιδιωτών οι άδειες
Πολίτες περνούν έξω από εφημερεύων φαρμακείο στην Αθήνα, την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015. Πανελλαδική προειδοποιητική 24ωρη απεργία πραγματοποιεί σήμερα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, για το θέμα της απελευθέρωσης του δικτύου διανομής των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ). ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όρος να υπάρχει φαρμακοποιός ως συνέταιρος, με μερίδιο 20%.

Τέλος στο θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων βάζει κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Οικονομίας, η οποία επιτρέπει να δίδονται σε ιδιώτες άδειες των φαρμακείων, εφόσον θα πρόκειται για ΕΠΕ (και όχι ΑΕ) και εφόσον υπάρχει φαρμακοποιός ως συνέταιρος, με μερίδιο 20%.

Τα πληθυσμιακά κριτήρια του ενός φαρμακείου ανά 1.000 κατοίκους παραμένουν σε ισχύ, ενώ η απόφαση ορίζει ότι άδεια ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου δεν μπορεί να χορηγηθεί σε νομικά πρόσωπα, εκτός εάν πρόκειται για τους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος και έχει προηγηθεί αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση, κάθε ιδιώτης μπορεί να αποκτήσει φέτος ως 5 άδειες. Ακόμη μία θα προστίθεται κάθε χρόνο, με στόχο το 2020 να φθάσει τις δέκα άδειες ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός.