Είναι το Bitcoin και το Ethereum απλά φούσκες;

Είναι το Bitcoin και το Ethereum απλά φούσκες;

Σύμφωνα με τον κορυφαίο οικονομολόγο της BlackRock, μάλλον ναι.

του Γιαν Βίτσνερ

H BlackRock, ο διαχειριστής στοιχείων ενεργητικού ύψους 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν έχει παραδοσιακά ασχοληθεί πολύ με τις πλατφόρμες κρυπτο-νομισμάτων, όπως το Bitcoin και το Ethereum. Όμως, τη στιγμή που οι τιμές αυτών των νομισμάτων που βασίζονται στο blockchain έχουν ανέβει ραγδαία τους τελευταίους μήνες, οι κορυφαίοι οικονομολόγοι της BlackRock παρακολουθούν στενά την κατάσταση – και με κάποια ανησυχία.

Σε συνέντευξη τύπου, το Fortune ζήτησε από τον Ρίτσαρντ Τέρνιλ, επικεφαλής παγκόσμιας επενδυτικής στρατηγικής της BlackRock, να αναφερθεί στα κρυπτο-νομίσματα, και ο ίδιος τα αποκάλεσε «επικίνδυνη περιοχή». «Βλέπω το blockchain, βλέπω τα σχετικά στοιχεία, και όλο αυτό μου φαίνεται αρκετά τρομακτικό, και μου θυμίζει πράγματα που έχουμε ξαναδεί» είπε, αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά προηγούμενων φουσκών όπως η έκρηξη του dot-com στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Τέτοιου είδους ανησυχίες έχουν συμβάλλει στην κάμψη του πρόσφατου ενθουσιασμού γύρω από τα κρυπτο-νομίσματα – ενθουσιασμού που έστειλε φέτος την τιμή του Bitcoin στο ιστορικό υψηλό των 3.000 δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 200%. Παράλληλα, το Ethereum άγγιξε τα 400 δολάρια, δηλαδή η τιμή του αυξήθηκε κατά 5.100% !

Όμως, μερικές μέρες αφότου έσπασαν αυτά τα ρεκόρ, τόσο το Bitcoin όσο και το Ethereum έχασαν 25% της αξίας τους σε μία μόλις μέρα, και δεν έχουν καταφέρει να ανακάμψουν. Σε αυτή τη φάση, η τιμή του Ethereum κινείται κάτω από τα 190 δολάρια, έχοντας μειωθεί κατά περισσότερο από 50% από το ιστορικό υψηλό του πριν από περίπου ένα μήνα. Και το Bitcoin βρίσκεται περίπου στα 2.280 δολάρια, δηλαδή μειωμένο κατά 24% σε σχέση με το δικό του ιστορικό υψηλό. Σε κάθε περίπτωση, παρά την πτώση τους, τα κρυπτο-νομίσματα έχουν πιάσει εξαιρετικές αποδόσεις το 2017.

Η τιμή του Bitcoin υπερ-διπλασιάστηκε από την αρχή του έτους, ενώ το Ethereum αξίζει 23 φορές την αξία που είχε στα τέλη του 2016. Η BlackRock δεν είναι η μοναδική «φωνή» που εκφράζει ανησυχία ως προς την αξία των κρυπτο-νομισμάτων. Στις αρχές Ιουνίου, ο Μαρκ Κιούμπαν είχε ανεβάσει στο Twitter το εξής σχετικά με τα κρυπτο-νομίσματα: «Νομίζω ότι είναι φούσκα». Το αποτέλεσμα ήταν η άμεση μείωση της τιμής του Bitcoin κατά 5%. Και η Goldman Sachs έχει εκφράσει άποψη σχετικά με τα κρυπτο-νομίσματα, προειδοποιώντας ότι το Bitcoin θα μπορούσε να πέσει κατά ένα επιπλέον 19%, στα επίπεδα των 1.857 δολαρίων.

Και πάλι, βέβαια, ακόμα κι αν είναι φούσκα τα κρυπτο-νομίσματα, είναι μια φούσκα σαφώς λιγότερο επικίνδυνη σε σχέση με άλλες – όπως η αγορά ακινήτων και οι εταιρείες τεχνολογίας – που έχουν σκάσει κατά καιρούς.

Ο λόγος; Τόσο το Bitcoin όσο και το Ethereum υπάρχουν σε ένα δικό τους, σχεδόν, παράλληλο σύμπαν, και δεν συνδέονται άμεσα με τη Wall Street. Αντίθετα, στοιχεία όπως οι μετοχές και τα ομόλογα είναι αλληλένδετα με τις μεγάλες τράπεζες και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.