Είναι το Blockchain η απάντηση στη σεξουαλική συναίνεση;

Είναι το Blockchain η απάντηση στη σεξουαλική συναίνεση;

Η LegalFling είναι «η πρώτη εφαρμογή βασισμένη σε blockchain που έχει στόχο την επαλήθευση της ρητής συναίνεσης πριν τη σεξουαλική επαφή».

Την περασμένη εβδομάδα μια ομάδα γυναικών από τη Γαλλία, μεταξύ των οποίων και η ηθοποιός Catherine Deneuve, έγραψε μια επιστολή για να διακηρύξει ότι το κίνημα #MeToo είχε μετατραπεί σε «κυνήγι μαγισσών», περιεγράφοντάς το αρκετά υπερβολικό.

Μια ολλανδική εταιρεία με την επωνυμία LegalThings, της οποίας η κύρια δραστηριότητα είναι η δημιουργία ψηφιακών νομικών συμβολαίων, ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα τη δοκιμή μιας εφαρμογής που ονομάζεται LegalFling, η οποία υπόσχεται να είναι «η πρώτη εφαρμογή βασισμένη σε blockchain για την επαλήθευση της ρητής συναίνεσης πριν τη σεξουαλική επαφή».

Ο συνιδρυτής της LegalThings Άρνολντ Ντάνιελς δήλωσε ότι η εφαρμογή έχει σκοπό να παράσχει μια λύση λιγότερο «ασπρόμαυρη» απ ‘ό, τι ο νόμος της Σουηδίας, ο οποίος ορίζει ότι το σεξ χωρίς σαφή διατύπωση ή συγκατάθεση είναι βιασμός.

«Το να δεχτείτε δεν είναι αρκετό. Θέλετε να θέσετε ένα πραγματικά όριο;». Για παράδειγμα, ο Ντάνιελς σημειώνει ότι η εφαρμογή θα βοηθήσει να διευκρινιστεί μια κατάσταση όπου, για παράδειγμα, ένα συμβαλλόμενο μέρος συναινεί στο σεξ, αλλά όχι στη λήψη γυμνών φωτογραφιών.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι «γκρίζες ζώνες», οι χρήστες του LegalFling μπορούν να δηλώσουν τις προτιμήσεις τους σε διάφορες κατηγορίες –  όπως στη χρήση φωτογραφιών, προφυλακτικών και των δοκιμών STD, και στη συνέχεια να στείλουν αιτήσεις στους συντρόφους τους μέσω μιας εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων. Η αποδοχή ενός τέτοιου αιτήματος, θεωρητικά, δείχνει ότι συμφωνεί με τις προτιμήσεις που δηλώνει ο εταίρος. Το πιο σημαντικό είναι, όμως, ότι η αποδοχή αυτή καταγράφεται ψηφιακά.

Από την άλλη, ο Νταξ Χάνσεν, ένας συνεργάτης της Perkins Coie, είναι σκεπτικός με την εγκυρότητα της LegalFling στα δικαστήρια των ΗΠΑ. Εάν η σύμβαση, η οποία είναι ενσωματωμένη στην εφαρμογή – δεν είναι εν γνώσει υπογεγραμμένη και από τους δύο χρήστες – θα μπορούσε να είναι νομικά μη δεσμευτική, δηλώνει ο ίδιος.

Ο Ken Nguyen, επικεφαλής της πλατφόρμας crowdfunding Republic και πρώην γενικός σύμβουλος της AngelList, και σύμβουλος της πλατφόρμας ICO CoinList, δεν είναι πεπεισμένος. «Το Blockchain δεν επιλύει την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης δυναμικής και των σχέσεων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αν κάποιος θέλει απλώς να καταγράψει τη συναίνεσή του, μπορεί να γράψει ένα απλό μήνυμα κειμένου».

Ο Χάνσεν, όμως, βλέπει περισσότερα δυνατά σημεία στην τεχνολογία. «Ένα από τα υπέροχα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του blockchain είναι ότι επιτρέπει στους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν με τρόπους που απαιτούν συνήθως εμπιστοσύνη.  Αν όμως δεν είστε σίγουροι ότι εμπιστεύεστε το άτομο με το οποίο αλληλεπιδράτε, μπορείτε να δημιουργήσετε αυτό το επίπεδο βεβαιότητας χρησιμοποιώντας το blockchain».

Σε αντίθεση με το παράδειγμα μηνυμάτων κειμένου που προτείνεται από τον Nguyen, μια καταχώρηση blockchain δεν μπορεί εύκολα να διαγραφεί ή να αλλοιωθεί.

Με τόσες πολλές περιπτώσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων και επιθέσεων βασισμένες στα λεγόμενα των «θυμάτων», μια τεχνολογία που επιτρέπει την αποθήκευση αρχείων και σημαντικών πληροφοριών αξίζει να την εξερευνήσετε.