ING Group: Αυτές οι οικονομίες είναι περισσότερο ευάλωτες στο σοκ λόγω κορωνοϊού

ING Group: Αυτές οι οικονομίες είναι περισσότερο ευάλωτες στο σοκ λόγω κορωνοϊού
epa08309500 Members of the Spanish Army's Military Emergency Unit (UME) take part in the disinfection of El Prat airport in Barcelona, Catalonia, Spain, 20 March 2020. Spain faces the sixth day of national lockdown in an effort to slow down the spread of the ongoing pandemic of the COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus. According to the latest figures provided by the health ministry, there are at least 19,980 confirmed coronavirus infections throughout Spain, while 1,002 people have died so far in the Mediterranean country. EPA/ENRIC FONTCUBERTA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το εμπόριο αποτελεί, σύμφωνα με την έρευνα, ενδεικτικό στοιχείο του πόσο μεγάλο θα είναι το σοκ που θα υποστεί η οικονομία των χωρών.

Γερμανία και Καναδάς συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγάλων οικονομιών που θεωρούνται πιο ευάλωτες στο σοκ λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το εμπόριο, όπως δείχνει έκθεση αναλυτών της ING Group.

Η ταχεία εξάπλωση του Covid-19 στις ΗΠΑ και ο συνεπαγόμενος οικονομικός αντίκτυπος θα μπορούσε να προοιωνίζεται σημαντικά προβλήματα για τον Καναδά, υπογραμμίζει η έκθεση της ING. Η χώρα εισήγαγε πέρυσι από τις ΗΠΑ αγαθά -όπως μηχανολογικός εξοπλισμός, αυτοκίνητα και πετρέλαιο- συνολικής αξίας 453 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου (ITC).

Μεταξύ των μεγάλων εξαγωγικών δυνάμεων, η Γερμανία θεωρείται επίσης ευάλωτη σε ένα οικονομικό σοκ λόγω του Covid-19, καθώς εξαρτάται από την ξένη ζήτηση για γερμανικά αγαθά, κυρίως αυτοκίνητα και φαρμακευτικά είδη. Οι εξαγωγές της Γερμανίας ανά τον κόσμο ανήλθαν το 2019 στο 1,49 τρισ. δολάρια, βάσει των στοιχείων του ITC.

«Οι ανοικτές οικονομίες θα “υποφέρουν” για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα σοκ προσφοράς και ζήτησης που προκαλεί ο κορωνοϊός», αναφέρει η έκθεση. «Ακόμη και όταν ο ιός τεθεί υπό έλεγχο, μια ανοικτή αγορά θα συνεχίσει να υποφέρει λόγω της μειωμένης ζήτηση σε χώρες που συνεχίζουν να παλεύουν για την αντιμετώπιση της κρίσης», υπογραμμίζεται.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι η αμερικανική οικονομία ενδεχομένως να είναι περισσότερο προστατευμένη απέναντι σε ένα εμπορικό σοκ. Γενικότερα, χώρες των οποίων οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν μικρό ποσοστό της ευρύτερης οικονομικής παραγωγής -όπως ΗΠΑ, Ινδία και Βραζιλία- θα υποφέρουν λιγότερο από ό,τι χώρες που βασίζονται περισσότερο στην εξωτερική ζήτηση -όπως Ιρλανδία, Ουγγαρία, Σιγκαπούρη και Βιετνάμ.

Από την άλλη, η έκθεση προειδοποιεί ότι οι κλειστές οικονομίες δεν συνεπάγεται απαραιτήτως ότι είναι καλύτερα θωρακισμένες από τις ανοικτές σε αυτή την κρίση. «Το εάν μια χώρα είναι σε καλύτερη θέση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο μεγάλο είναι το πλήγμα στην παραγωγική της δυναμικότητα λόγω του Covid-19», αναφέρεται.