Ηνωμένο Βασίλειο «καλεί» Ευρωπαίους οδηγούς φορτηγών. Αυτοί όμως δεν έρχονται

Ηνωμένο Βασίλειο «καλεί» Ευρωπαίους οδηγούς φορτηγών. Αυτοί όμως δεν έρχονται
Husband and wife drivers Marian Aivanesei (L) and Mariana-Loredana Aivanesei walk across the parking area to buy lunch at Ashford International truck stop, in south-east England on October 5, 2021. - Sat at a truck stop between London and the Channel Tunnel, Dean Arney, who has worked as an HGV diver for 40 years sees little to recommend the work. "I'm separated with my wife, which goes with the job unfortunately, it is quite common", he told AFP from his cab at Ashford in Kent, a stopping point for drivers shuttling back and forth from the continent. "My son asked me about getting on the road. I told him, don't. It's not worth it," Arney said as he described hard working conditions, a difficult family life and meagre compensations for the effort. (Photo by ADRIAN DENNIS / AFP) / TO GO WITH AFP STORY BY Joseph SOTINEL Photo: AFP
Η Βρετανία έχει σημαντική έλλειψη οδηγών φορτηγών και αυτό υτό έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για τους λιανοπωλητές τους τελευταίους μήνες.

του David Meyer

Η επείγουσα έκκληση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου προς τους Ευρωπαίους οδηγούς βυτιοφόρων να έρθουν και να βοηθήσουν στο να ξεπεραστεί η κρίση καυσίμων της χώρας έπεσε σε μεγάλο βαθμό στο κενό.

Μόλις 27 (ή 127, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον) οδηγοί υπέβαλαν αίτηση για τις προσωρινές άδειες εργασίας που προσφέρονταν. Η κυβέρνηση ήλπιζε ο αριθμός να φτάσει τις 300, και αυτό πριν προσπαθήσει να προσελκύσει άλλους 4.700 οδηγούς φορτηγών για να σώσει την περίοδο των διακοπών.

Η Βρετανία δεν έχει έλλειψη καυσίμων ως τέτοια, αλλά έχει σημαντική έλλειψη οδηγών φορτηγών. Αυτό έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για τους λιανοπωλητές τους τελευταίους μήνες, ενώ την τελευταία μιάμιση εβδομάδα τα πρατήρια βενζίνης στερεύουν καθώς οι εταιρείες καυσίμων πασχίζουν να μεταφέρουν το καύσιμο από το διυλιστήριο στην αντλία. Το πρόβλημα με τα καύσιμα υποχώρησε κάπως τις τελευταίες ημέρες, αλλά περίπου το ένα πέμπτο των βενζινάδικων μέσα και γύρω από το Λονδίνο εξακολουθεί να είναι «στεγνό».

Για να απαλύνουν τις ανησυχίες της αλυσίδας εφοδιασμού και να διασφαλίσουν ότι τα άδεια βενζινάδικα δεν θα εξαπλωθούν, οι βρετανικές εταιρείες φορτηγών έχουν κάνει επανειλημμένες εκκλήσεις στην κυβέρνηση να προσφέρει βίζες για να προσελκύσει ξένους οδηγούς – κάτι που η κυβέρνηση Τζόνσον δεν ήθελε να κάνει. Η κυβέρνηση τελικά υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα – αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

«Αυτό που είπαμε στον κλάδο οδικών μεταφορών ήταν: ‘Ωραία, δώστε μας τα ονόματα των οδηγών που θέλετε να φέρετε και θα τακτοποιήσουμε τις βίζες, έχετε άλλες 5.000 βίζες’», δήλωσε ο Τζόνσον σε συνέντευξή του στο BBC την Τρίτη. «Παρουσίασαν μόνο 127 ονόματα μέχρι στιγμής».

Οι Times του Λονδίνου ανέφεραν ότι υπήρξαν μόνο 27 αιτήσεις. Το Υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής επιβεβαίωσε τον αριθμό αυτό.

Το Brexit είναι ένας παράγοντας που συνέβαλε στην έλλειψη των οδηγών, καθώς τερμάτισε την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου – και άφησε πολλούς εργαζόμενους από την ΕΕ που αναγκάστηκαν να φύγουν με μια όχι και τόσο θετική άποψη για το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες: η επίδραση της πανδημίας COVID-19 στα επίπεδα του προσωπικού και στις εξετάσεις αδειών, και η μακροχρόνια απροθυμία των νεότερων ανθρώπων να αντικαταστήσουν τους ηλικιωμένους οδηγούς φορτηγών που εγκαταλείπουν τον κλάδο.

Η απάντηση της βρετανικής κυβέρνησης στην κρίση καυσίμων περιλαμβάνει επίσης τη χαλάρωση των εξετάσεων για τους νέους οδηγούς φορτηγών και την επιστράτευση του στρατού, αλλά η κεντρική απάντηση ήταν η απελπισμένη προσπάθεια πρόσληψης ξένων οδηγών για βραχυπρόθεσμη εργασία στη Βρετανία.

Πέρα από τις 300 βίζες που προσφέρει η κυβέρνηση για οδηγούς βυτιοφόρων από τώρα έως το τέλος Μαρτίου, θέλει επίσης να φέρει άλλους 4.700 οδηγούς για να καθησυχάσει την αγορά αναφορικά με την εφοδιαστική αλυσίδα ενόψει των Χριστουγέννων. Η προσφορά σε αυτή την περίπτωση είναι μια βίζα που ισχύει από το τέλος Οκτωβρίου έως τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, δεν φαίνεται ότι πολλοί οδηγοί της ΕΕ επιθυμούν να δεχθούν τη βρετανική προσφορά. Σύμφωνα με τους Times, το γεγονός ότι μόλις 27 οδηγοί βυτιοφόρων έκαναν αίτηση από την ΕΕ αφήνει τη χώρα να εξαρτάται από το στρατιωτικό προσωπικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο.

«Αυτό που δείχνει είναι η παγκόσμια έλλειψη», δήλωσε ο Τζόνσον σε συνέντευξή του στο BBC, ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχει «ιδιαίτερο πρόβλημα στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Πηγή: fortune.com