ΙΟΒΕ: Η αβεβαιότητα απωθεί τους επενδυτές

ΙΟΒΕ: Η αβεβαιότητα απωθεί τους επενδυτές

Εκτίμηση για ανάπτυξη 0,6% για το 2014 και ανεργία στο 26,7%.

Πολύ πιθανό θεωρεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το ΙΟΒΕ, καθώς σύμφωνα με τα φαινόμενα όπως αναφέρει , η κυβέρνηση συνεργασίας δεν εξασφαλίζει τους 180 βουλευτές που είναι απαραίτητοι για την εκλογή νέου ΠτΔ.

«Η πολιτική αβεβαιότητα πριν τις προεδρικές εκλογές στις αρχές του νέου έτους εξαλείφει το ενδιαφέρον των επενδυτών για την Ελλάδα» αναφέρει το ΙΟΒΕ, επαναβεβαιώνοντας τις προηγούμενες προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία.

Το Ινστιτούτο διατηρεί τις προβλέψεις του για ανάπτυξη 0,7% φέτος και 26,7% ανεργία, χωρίς να βλέπει μεταβολή από τις εκτιμήσεις της του περασμένου Ιουλίου. Οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ συμφωνούν με εκείνες του ΔΝΤ και της ΕΕ που αναμένουν ότι οη οικονομία των 183 δισ. ευρώ θα σημειώσει ανάπτυξη 0,6% φέτος.

«Η εξισορρόπηση της οικονομίας είναι εξαιρετικά σημαντική, αποτελεί τη βάση για κάθε περαιτέρω βελτίωση, που δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να τεθεί σε κίνδυνο» ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, παρουσιάζοντας την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την οικονομία.

«Όσο υπάρχουν αναποφασιστικότητα, αμφιθυμία, έλλειψη συναίνεσης και καθυστερήσεις στην εφαρμογή των απαραίτητων δομικών μεταρρυθμίσεων, τόσο θα υπάρχει αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων και αύξησης των εξαγωγών και φυσικά αδυναμία επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας» πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη για μια νέα συνεννόηση Ελλάδας και ΕΕ. «Ρητή βάση για τη συμφωνία πρέπει να αποτελεί το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας, με έμφαση στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και τις επενδύσεις» είπε, επισημαίνοντας ότι για την ελληνική πλευρά θα πρέπει να δοθεί έμφαση:

– Στις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις, με προτεραιότητα σε όσες βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα.

– Στη διατήρηση της δημοσιονομικής εξισορρόπησης που έχει συμφωνηθεί, χωρίς, όμως, περαιτέρω προσαρμογή (θα λειτουργούσε αρνητικά για την ανάπτυξη).

Η συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να περιγράφει σαφείς και μετρήσιμους στόχους που θα είναι όμως συνολικοί.

Να αποτελέσει αντικείμενο και ευθύνη της ελληνικής πλευράς το πώς ακριβώς θα επιδιώξει την επίτευξη του κάθε στόχου.

«Ο δρόμος μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους περνάει μέσα και από την επίτευξη μιας έστω ελάχιστης πολιτικής σταθερότητας και συναίνεσης στη χώρα. Ο εναλλακτικός δρόμος, για επιστροφή στους προ κρίσης κανόνες και συμπεριφορές θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε μια νέα κρίση, πολύ βαθύτερη και από τη σημερινή» πρόσθεσε.