ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο

Έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ καταγράφει επιδείνωση οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα.

Στις 92,7 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, όταν τον Μάρτιο είχε διαμορφωθεί στις 96,8 μονάδες.

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες αποτυπώνονται δυσμενέστερες στη βιομηχανία, ενώ βελτιώνονται οριακά μετά από 3 μήνες υποχώρησης στο λιανικό επόριο, τις υπηρεσίες και τις κατασκευές.

Κκαθοριστική είναι για το δείκτη η πτώση σχεδόν 10 μονάδων που καταγράφεται στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, καθώς η πολύ μεγάλη αύξηση που είχε σημειωθεί μετεκλογικά το Φεβρουάριο ήδη περιορίζεται στο μισό. Είναι φανερό ότι η διατήρηση της αβεβαιότητας αναφορικά με τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και το περιεχόμενο μιας δυνητικής συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές, περιορίζει την αρχική μετεκλογική αισιοδοξία που είχε καταγραφεί στα νοικοκυριά, και όχι στις επιχειρήσεις. Η εξέλιξη του δείκτη προοιωνίζεται αρνητική και στο ρυθμό μεταβολής της οικονομικής δραστηριότητας ενώ είναι λογικό ότι, όσο διατηρείται η αβεβαιότητα για μια δυνητική συμφωνία, θα επηρεάζεται και το γενικότερο οικονομικό κλίμα», σημειώνει ο ΙΟΒΕ:

 Αναλυτικότερα:

– στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες επιδεινώνονται, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να αυξάνεται οριακά και τις εκτιμήσεις για τις αρνητικές παραγγελίες και τη ζήτηση να αμβλύνονται ελαφρά.

– στις υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα αλλά περισσότερο εκείνες για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση βελτιώνονται, ενώ αντίθετα οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βαίνουν ελαφρώς δυσμενέστερες.

– στο λιανικό εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις κερδίζουν έδαφος, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ ταυτόχρονα αναχαιτίζεται η ρευστοποίηση των αποθεμάτων.

– στις κατασκευές, καταγράφονται λιγότερο δυσμενείς εκτιμήσεις για τις προγραμματισμένες εργασίες των επιχειρήσεων, με τις προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα να παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

– στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, τόσο οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού όσο και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο αλλά και την εξέλιξη της ανεργίας επιδεινώνονται ραγδαία, ενώ περιορίζεται και η πρόθεση για αποταμίευση.

Αμετάβλητο το οικονομικό κλίμα σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με τον Μάρτιο, τόσο στην ΕΕ, όσο και την Ευρωζώνη, με το σχετικό δείκτη να κινείται στις 103,7 (-0,2 μονάδες) και τις 106,4 (+0,3) μονάδες αντίστοιχα, πάνω από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του και στις δύο περιπτώσεις.

Στην Ευρωζώνη, η σταθεροποίηση του δείκτη είναι αποτέλεσμα αφενός της βελτίωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών στις Υπηρεσίες και αφετέρου της εξασθένησής τους στον τομέα των κατασκευών, αλλά και της επιδείνωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Αντίθετα, οι προσδοκίες στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία δεν καταγράφουν σημαντικές μεταβολές. Συγκεκριμένα, στη βιομηχανία ο σχετικός δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος (-0,3), στις υπηρεσίες αυξήθηκε ελαφρά (+0,6), στις κατασκευές μειώθηκε (-1,4), ενώ στο λιανικό εμπόριο δεν παρουσίασε καμία μεταβολή.

Ως προς την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, σημειώνεται μικρή πτώση στο σχετικό δείκτη (-0,9), ενώ σε επίπεδο χωρών, οι συνολικές προσδοκίες βελτιώνονται στην Ισπανία (+1,3) και την Ολλανδία (+0,9), παραμένουν αμετάβλητες στην Ιταλία και υποχωρούν στην Γερμανία (-0,6) και την Γαλλία (-1,4)».