Υπ. Εργασίας: «Πραγματικό» το πλεόνασμα 100 εκατ. του ΕΦΚΑ

Υπ. Εργασίας: «Πραγματικό» το πλεόνασμα 100 εκατ. του ΕΦΚΑ

Προϊον κακής πληροφόρησης οι αναφορές του Τύπου περί «πλασματικού πλεονάσματος» τονίζει το υπουργείο.

Για πολλοστή φορά σήμερα μερίδα του Τύπου επιμένει να παρουσιάζει μία στρεβλή εικόνα της πορείας των εσόδων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), αγνοώντας ακόμη και τα επίσημα στοιχεία που έχει δώσει στην δημοσιότητα το προηγούμενο διάστημα το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ως εκ τούτου, το υπουργείο ξεκαθαρίζει εκ νέου τα εξής:

α) Παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν εξαιτίας της ενοποίησης των ασφαλιστικών φορέων σε λίγους μόλις μήνες, ενώ αντίστοιχα εγχειρήματα στο εξωτερικό ολοκληρώνονται σε διάστημα αρκετών ετών, η εισπραξιμότητα ξεπερνά το 60%, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό των προηγούμενων ετών.

β) Η αυξημένη εισπραξιμότητα έχει ως αποτέλεσμα ο ΕΦΚΑ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 να παρουσιάζει πραγματικό πλεόνασμα 100 εκ. ευρώ περίπου, αντί προϋπολογισμένου ελλείμματος 175 εκ. ευρώ.

γ) Στον υπολογισμό των στοιχείων αυτών συμπεριλαμβάνονται οι αποδόσεις των υποχρεώσεων του ΕΦΚΑ προς τρίτους (ΕΟΠΥΥ κλπ.). Επομένως, αναφορές του Τύπου περί ”πλασματικού πλεονάσματος” είναι είτε προϊόν κακής πληροφόρησης είτε σκόπιμης παραπληροφόρησης.