ΗΠΑ εναντίον Β.Κορέας: Οι εταιρείες που βρίσκονται στο μάτι του πυρηνικού κυκλώνα

ΗΠΑ εναντίον Β.Κορέας: Οι εταιρείες που βρίσκονται στο μάτι του πυρηνικού κυκλώνα
Photo:

Τι μπορεί να σημάνει για την παγκόσμια οικονομία μια πιθανή πολεμική σύρραξη στην κορεατική χερσόνησο.

του Σον Τάλι

Μήπως φοβάστε τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα; Για τις εταιρείες, το πραγματικό μάτι του κυκλώνα βρίσκεται στην Ασία, όπου τρεις από τους βιομηχανικούς γίγαντες της περιοχής μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με μια επίθεση που θα σαρώσει τους πληθυσμούς και τις εταιρείες τους, και θα ξεκινήσει μια παγκόσμια ύφεση.

Η προειδοποίηση του Προέδρου Τραμπ ότι οι απειλές της Βόρειας Κορέας θα αντιμετωπιστούν με «φωτιά και οργή» γεννούν σε κάποιους τον φόβο μιας πυρηνικής επίθεσης στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, επίθεσης που θα έσπερνε τον όλεθρο ενώ θα έπληττε και την καρδιά της αμερικανικής ευημερίας, τους τεχνολογικούς τιτάνες της Silicon Valley.

Αν και η προοπτική αυτή είναι πράγματι τρομακτική, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η στρατιωτική τεχνολογία της Βόρειας Κορέας είναι τόσο αναπτυγμένη ώστε να μπορέσει να κάνει μια πυρηνική κεφαλή να πλήξει το Σηάτλ ή το Σαν Φρανσίσκο.

Όμως, ένας πόλεμος με τις ΗΠΑ θα είναι και πόλεμος με τρεις γειτονικούς εχθρούς της Βόρειας Κορέας και συμμάχους των ΗΠΑ – την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν. Η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να επιτεθεί σε αυτά τα κράτη με συμβατικά ή πυρηνικά όπλα, με σαφώς μεγαλύτερες πιθανότητες να προξενήσει μεγάλες καταστροφές εκεί παρά στις ΗΠΑ.

Αυτά τα τρία κράτη φιλοξενούν ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανικής και χρηματοοικονομικής ισχύος της παγκόσμιας οικονομίας. Από τις 500 εταιρείες της ετήσιας λίστας Global 500 του Fortune, οι 72 έχουν έδρα στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν, με 51 απ’ αυτές να βρίσκονται στην Ιαπωνία.

Τα συνολικά έσοδα των 72 αυτών εταιρειών είναι 3,735 τρισεκατομμύρια δολάρια – δηλαδή αντιστοιχούν σ’ αυτές ένα στα οχτώ δολάρια πωλήσεων της λίστας Global 500.

Στα τρία αυτά κράτη, η επιχειρηματική δραστηριότητα συγκεντρώνεται σε τρεις κυρίως τομείς: αυτοκίνητα, τεχνολογία, χρηματοπιστωτικός κλάδος.

Μια επίθεση θα έπληττε την παγκόσμια παραγωγή αυτοκινήτων, καθώς θα προξενούσε ανεπανόρθωτη ζημιά στις ιαπωνικές μάρκες Toyota, Honda, Nissan, Mazda, Suzuki και Subaru, και τις νοτιοκορεάτικες μάρκες Hyundai και Kia.

Ο τεχνολογικός κλάδος στις τρεις χώρες περιλαμβάνει μεγάλα ονόματα των καταναλωτικών ηλεκτρονικών και της βιομηχανικής αυτοματοποίησης, από τη Sony, την Panasonic και τη Mitsubishi Electric της Ιαπωνίας μέχρι τη νοτιοκορεατική Samsung, ενώ και η Ταϊβάν φιλοξενεί τέσσερις παρουσίες της λίστας Global 500.

Αλλά και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος είναι πολύ ισχυρός στις συγκεκριμένες χώρες. Η Ιαπωνία είναι παραδοσιακή δύναμη στις ασφάλειες (Nippon Life, Dai-Ich Life) και τις τράπεζες (Mitsubishi UFJ, Sumitomo) αλλά και η Νότια Κορέα έχει τις ασφαλιστικές Hanwa και Samsung Life και η Ταϊβάν την ασφαλιστική Cathay.

Για να το θέσουμε απλά, τα τρία κράτη αντιμετωπίζουν έναν εξαιρετικά μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τις ΗΠΑ, καθώς η εγγύτητά τους με τη Βόρεια Κορέα σημαίνει ότι μια επίθεση εναντίον τους έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Η καταστροφή της εφοδιαστικής αλυσίδας σε τομείς όπως τα αυτοκίνητα και οι συσκευές, το πάγωμα του δανεισμού από ασιατικές τράπεζες, και η διάλυση γιγαντιαίων ασφαλιστικών εταιρειών θα γονάτιζε την παγκόσμια οικονομία.

Εντωμεταξύ, η βορειο-κορεατική απειλή έβαλε τέρμα σε μια δεκαήμερη άνοδο των αμερικανικών μετοχών, αλλά μέχρι τώρα το πλήγμα για τις αγορές στις ΗΠΑ είναι μηδαμινό. Είναι πλέον ώρα οι επενδυτές να δουν κατάφατσα το πραγματικό ρίσκο – που δεν είναι άλλο από την καταστροφή μιας «γειτονιάς» εξαιρετικά κρίσιμης για την παγκόσμια επιχειρηματική δραστηριότητα, δίπλα στο πιο επικίνδυνο κράτος του πλανήτη.

Πηγή: fortune.com