ΗΠΑ: Γιατί κάνουν «απόβαση» στη Γερουσία οι επικεφαλής των Meta, X και TikTok

ΗΠΑ: Γιατί κάνουν «απόβαση» στη Γερουσία οι επικεφαλής των Meta, X και TikTok
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Υπόλογοι οι γίγαντες της τεχνολογίας.

Οι επικεφαλής της Meta (Facebook, Instagram), του X (πρώην Twitter), των TikTok, Discord και Snap αναμένονται την Τετάρτη για ακρόαση στην αμερικανική Γερουσία με θέμα τους κινδύνους που αντιπροσωπεύουν για τα παιδιά και τους εφήβους τα κοινωνικά δίκτυα.

Πολιτικοί των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων και πολλές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών κατηγορούν τις ψηφιακές πλατφόρμες ότι δεν προστατεύουν επαρκώς τους νέους, κυρίως απέναντι στους κινδύνους σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

«Η ατιμωτική αποτυχία των εταιρειών αυτών να ξεριζώσουν την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών αποτελεί παράδειγμα ευρύτερης και συστημικής αποτυχίας να δοθεί η προτεραιότητα στην ασφάλεια των παιδιών που χρησιμοποιούν τα προϊόντα τους», σχολιάζει ο Ιμραν Αχμεντ, ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Center for Countering Digital Hate.

Η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας έχει καλέσει τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ (Meta), την Λίντα Γιακαρίνο (X), τον Σου Ζι Τσου (TikTok), τον Εβαν Σπίγκελ (Snap) και τον Τζέισον Σίτρον (Discord) σε μία συνεδρίαση με τίτλο «Οι γίγαντες της τεχνολογίας και η κρίση των online σεξουαλικών καταχρήσεων κατά ανηλίκων».

«Είμαι υπερήφανος για το έργο που έχει συντελεσθεί από τις ομάδες μας για την βελτίωση της online ασφάλειας των παιδιών, όχι μόνο στις δικές μας υπηρεσίες, αλλά επίσης σε ολόκληρο το Ιντερνετ», σκοπεύει να δηλώσει ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ στους αμερικανούς γερουσιαστές στην εισαγωγή της κατάθεσής του, σύμφωνα με το κείμενο που έγινε γνωστό στο AFP. «Έχουμε περί τα 40.000 άτομα συνολικά που εργάζονται για την ασφάλεια και έχουμε επενδύσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2016».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκληματικά δίκτυα

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Meta, το Εθνικό Κέντρο Αγνοουμένων και Θυμάτων Εκμετάλλευσης Παιδιών υποστήριξε πρόσφατα ότι η Meta έχει «υπερκαλύψει τις νομικές απαιτήσεις για να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν σημεία του δικτύου της όπου σημειώνονται τέτοιου είδους δραστηριότητες».

Τα κοινωνικά δίκτυα ανακοινώνουν συστηματικά μέτρα για την καλύτερη πλαισίωση της online περιπλάνησης των ανηλίκων, χωρίς να πείθουν τους παρατηρητές και τις αρχές.

Στις αρχές του Δεκεμβρίου, η πολιτεία του Νέου Μεξικού κατέθεσε αγωγή κατά της Meta κατηγορώντας τις πλατφόρμες της ότι ευνοούν την εγκληματικότητα κατά των παιδιών και την διανομή περιεχομένων παιδικής πορνογραφίας σε αλγορίθμους προώθησης και αναζήτησης.

Tον Ιούνιο, έκθεση του Πανεπιστημίου Stanford και της Wall Street Journal συμπέρανε ότι το Instagram είναι η βασική πλατφόρμα που χρησιμοποιείται από τα εγκληματικά δίκτυα για την προώθηση και πώληση περιεχομένου που περιλαμβάνει σεξουαλικές επιθέσεις κατά παιδιών.

«Μεγάλα δίκτυα λογαριασμών, που δίνουν την εντύπωση ότι ανήκουν σε ανήλικους, προωθούν ανοικτά την πώληση περιεχομένου» παιδοπορνογραφίας, σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου της Σίλικον Βάλεϊ.

«Άλλοτε, οι γονείς ανησυχούσαν για το πού βρίσκονταν τα παιδιά τους στις 10 το βράδυ. Σήμερα, τα παιδιά μπορεί να είναι στο σπίτι, αλλά δεν ξέρουμε με ποιον περνούν την ώρα τους online, ούτε σε τι είναι εκτεθειμένα κάθε μέρα», λέει ο Ιμραν Αχμεντ σε ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ημίμετρα»

Η X θα δημιουργήσει νέα υπηρεσία αφιερωμένη στον έλεγχο της πλατφόρμας, με την πρόσληψη 100 ανθρώπων που θα ασχολούνται με την μάστιγα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε την Παρασκευή.

Το Χ δεν έχει δραστηριότητα που προορίζεται για τα παιδιά, τονίζει ο Τζο Μπέναροκ, διευθυντής επιχειρήσεων του Χ, αλλά είναι σημαντικό να κάνουμε επενδύσεις για να εμποδίσουμε τους εγκληματίες να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα για κάθε είδος δραστηριότητα που θα έχει σχέση με περιεχόμενα σχετικά με σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

«Ορισμένα δίκτυα ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα νέα μέτρα ασφαλείας για τα παιδιά που θα έπρεπε να έχουν εφαρμοσθεί εδώ και καιρό…», δηλώνει ο Ντικ Ντάρμπιν, πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας. Όμως, «αφού οι αλλαγές αυτές δεν είναι παρά ημίμετρα στην καλύτερη περίπτωση, χαίρομαι για την ευκαιρία που μου δίνεται να τους ρωτήσω για ό,τι υπολείπεται να γίνει».

Οι άλλοι κίνδυνοι που προέρχονται από τις πλατφόρμες για τους εφήβους θα συζητηθούν επίσης κατά την ακρόαση.

Στο τέλος του Οκτωβρίου, περισσότερες από 40 αμερικανικές πολιτείες προσέφυγαν δικαστικά κατά της Meta, με την θέση ότι οι πλατφόρμες αυτές βλάπτουν την σωματική και την ψυχική υγεία των νέων και αναφέρονταν ενδεικτικά στους κινδύνους εξάρτησης, παρενόχλησης ή σε διατροφικές διαταραχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: ΑΠΕ