ΗΠΑ και Ιράν όλο και πιο κοντά σε συμφωνία-πλαίσιο για τον τερματισμό του πολέμου

ΗΠΑ και Ιράν όλο και πιο κοντά σε συμφωνία-πλαίσιο για τον τερματισμό του πολέμου
Photo: Shutterstock
Σημαντική πρόοδος καταγράφεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, με τις δύο πλευρές να πλησιάζουν σε συμφωνία-πλαίσιο για τον τερματισμό του πολέμου πριν από τη λήξη της εκεχειρίας στις 21 Απριλίου.
  • Πρόοδος αλλά όχι συμφωνία: Οι δύο πλευρές πλησιάζουν σε framework deal, χωρίς ακόμη εγγύηση κατάληξης
  • Πίεση χρόνου: Στόχος η συμφωνία πριν τη λήξη της εκεχειρίας – πιθανή παράταση αν υπάρξει πρόοδος
  • Δύσκολη εξίσωση: Κρίσιμο εμπόδιο η εσωτερική συνοχή της ιρανικής πλευράς και τα ανοιχτά ζητήματα

Αμερικανοί και Ιρανοί διαπραγματευτές σημείωσαν πρόοδο στις μεταξύ τους συνομιλίες την Τρίτη, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δύο πλευρές είναι πιο κοντά σε μια συμφωνία-πλαίσιο για τον τερματισμό του πολέμου.

Οι δύο πλευρές — με τη βοήθεια μεσολαβητών από το Πακιστάν, την Αίγυπτο και την Τουρκία — προσπαθούν να γεφυρώσουν τα εναπομείναντα χάσματα και να καταλήξουν σε συμφωνία πριν λήξει η κατάπαυση του πυρός στις 21 Απριλίου.

Αντιπροσωπεία από το Πακιστάν, με επικεφαλής τον αρχηγό του στρατού, στρατάρχη Ασίμ Μουνίρ, έφτασε στην Τεχεράνη την Τετάρτη για συνομιλίες με Ιρανούς αξιωματούχους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι και πηγές που είναι εξοικειωμένες με τη διαδικασία διαμεσολάβησης προειδοποίησαν ότι η επίτευξη συμφωνίας δεν είναι εγγυημένη, δεδομένων των σημαντικών διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η διαπραγματευτική ομάδα του προέδρου Τραμπ — ο αντιπρόεδρος Tζ. Ντ. Βανς, ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Στιβ Γουίτκοφ και ο ανώτερος σύμβουλος Τζάρεντ Κούσνερ — συνέχισαν την Τρίτη τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και την ανταλλαγή προσχεδίων με τους Ιρανούς και τους μεσολαβητές.

«Ήταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία και συμμετείχαν σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με όλες τις χώρες και πλησιάζουν σε συμφωνία» δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ένας δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε πρόοδος την Τρίτη.

«Θέλουμε να επιτευχθεί συμφωνία. Και τμήματα της κυβέρνησής τους θέλουν να επιτευχθεί συμφωνία. Το δύσκολο είναι να συμφωνήσει ολόκληρη η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά» ανέφερε τρίτος Αμερικανός αξιωματούχος.

Εάν επιτευχθεί μια συμφωνία-πλαίσιο, η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να παραταθεί ώστε να διαπραγματευτούν οι λεπτομέρειες μιας συνολικής συμφωνίας, δήλωσαν ένας Αμερικανός αξιωματούχος και μια πηγή που γνωρίζει τη διαδικασία διαμεσολάβησης.

«Οι λεπτομέρειες είναι περίπλοκες — αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σε δύο ημέρες», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν συμφωνήσει επισήμως σε παράταση της κατάπαυσης του πυρός. Συνεχίζεται η επικοινωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για την επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ένας δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος.