Οι ΗΠΑ παραδέχτηκαν ξανά τους βασανισμούς κρατουμένων

Οι ΗΠΑ παραδέχτηκαν ξανά τους βασανισμούς κρατουμένων

«Ξεπεράσαμε τα όρια» κατά τη διάρκεια του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» παραδέχτηκαν οι Αμερικανοί εκπρόσωποι στην αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν για μια ακόμη φορά σήμερα ότι «ξεπέρασαν τα όρια» στη διάρκεια «του πολέμου κατά της τρομοκρατίας», σε μια ακρόαση στη Γενεύη ενώπιον της Επιτροπής του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων.

«Οι ΗΠΑ είναι περήφανες για τον ρόλο τους υπέρ του σεβασμού, της προώθησης και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους του δικαίου τόσο στο εσωτερικό τους όσο και στον κόσμο», διαβεβαίωσε η προσωρινή νομική σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης Μέρι ΜακΛίοντ τα δέκα μέλη της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων.

«Όμως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, δυστυχώς δεν τηρήσαμε πάντα τις ίδιες μας τις αξίες», πρόσθεσε.

«Ξεπεράσαμε τα όρια και αναλαμβάνουμε την ευθύνη», επεσήμανε η ΜακΛίοντ αναφερόμενη στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Τον Αύγουστο ο Ομπάμα είχε παραδεχτεί ότι οι ΗΠΑ είχαν κάνει λάθος χρησιμοποιώντας βασανιστήρια για να εκμαιεύσουν πληροφορίες από φερόμενους ως τρομοκράτες μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Η ΜακΛίοντ συμμετέχει σε μια αποστολή τριάντα υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων που έχουν μεταβεί στη Γενεύη για να απαντήσουν επί δύο ημέρες στα ερωτήματα της Επιτροπής, η οποία εξετάζει τις ΗΠΑ για πρώτη φορά από το 2006.

Μετά την εκλογή του Ομπάμα, οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν ότι «ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», τον οποίο ξεκίνησε ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους οδήγησε σε κάποιες καταχρήσεις.

«Παραδεχόμαστε ότι κανένα κράτος δεν είναι τέλειο, περιλαμβανομένου του δικού μας», είπε ο Κιθ Χάρπερ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Εξάλλου στις εναρκτήριες ομιλίες τους οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι η κυβέρνησή τους έχει αλλάξει τις τακτικές ανάκρισης ώστε να είναι σύμφωνες με τη Σύμβαση του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων.

Τα μέλη της Επιτροπής υπέβαλαν στην αποστολή των ΗΠΑ μια σειρά ερωτήσεων για το τι κάνει η χώρα για να διορθώσει αυτές τις καταχρήσεις, ασκώντας κυρίως πιέσεις για το θέμα τη φυλακής του Γκουαντάναμο και για το ακριβές χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμό της.

Ο Γενς Μόντβιχ, μέλος της Επιτροπής, ρώτησε την αμερικανική αντιπροσωπεία αν όλοι οι κρατούμενοι στη διαβόητη αυτή φυλακή της Κούβας έχουν επαρκή πρόσβαση σε νομική υποστήριξη, κάτι που θα επιτρέψει να διεξαχθούν δίκαιες δίκες.

«Παρακαλώ εξηγήστε γιατί κάποιοι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο στερούνται αυτά τα δικαιώματα», είπε.

Παράλληλα η Επιτροπή υπέβαλε ερωτήματα στην αμερικανική αντιπροσωπεία για τις συνθήκες κράτησης των κρατούμενων και για την απουσία αποζημιώσεων των θυμάτων κακοποίησης από Αμερικανούς στρατιώτες στην φυλακή Αμπού Γράιμπ του Ιράκ στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Πέραν από τις καταχρήσεις που συνδέονται με «τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», τέθηκαν ερωτήματα που αφορούσαν στην κράτηση πολλών μεταναστών χωρίς χαρτιά, μεταξύ αυτών και ανήλικοι, οι οποίοι δεν είναι εγκληματίες.

Η Επιτροπή κατήγγειλε επίσης την αστυνομική βία εναντίον των μειονοτήτων, αναφερόμενη στην υπόθεση του 18χρονου Μάικλ Μπράουν, ο οποίος φονεύθηκε τον Αύγουστο από έναν λευκό αστυνομικό στο Φέργκιουσον του Μιζούρι.

Ο πατέρας του Μπράουν, που βρίσκεται στη Γενεύη για να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής, είπε έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και ζήτησε από τους υποστηρικτές της οικογένειά του να μην καταφεύγουν στη βία.

Εξάλλου πρόσθεσε ότι εκείνος και η σύζυγός ήρθαν στον ΟΗΕ για «να βρουν το δίκιο τους» για τον θανάσιμο τραυματισμό του γιου τους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters