ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα θα δοθεί η έκθεση του Ρόμπερτ Μιούλερ την ερχόμενη εβδομάδα

ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα θα δοθεί η έκθεση του Ρόμπερτ Μιούλερ την ερχόμενη εβδομάδα
The Capitol is seen in Washington, early Tuesday, Dec. 5, 2017, days before a budget clash could produce a partial government shutdown by the weekend unless there's an agreement on a measure temporarily keeping agencies open. President Donald Trump and congressional leaders have scheduled a meeting to sort out their differences over spending, immigration and other priorities. (AP Photo/J. Scott Applewhite) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι Δημοκρατικοί έχουν ζητήσει να δημοσιοποιηθεί το πλήρες κείμενο της έκθεσης που ερευνά την φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ δήλωσε σήμερα ότι σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα, μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας, την πολυαναμενόμενη έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

“Μέσα σε μία εβδομάδα θα είμαι σε θέση να δημοσιοποιήσω την έκθεση, είπε ο Μπαρ μιλώντας στο Κογκρέσο, ενώ υποσχέθηκε ότι αμέσως μετά θα συνεργαστεί με τους προέδρους και των δύο Επιτροπών Δικαστικών Θεμάτων, της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων “για όποια περαιτέρω αιτήματα έχουν”.

Ο Μάλερ υπέβαλε την εμπιστευτική έκθεσή του στον Μπαρ στις 22 Μαρτίου, έπειτα από έρευνες 22 μηνών για το αν το προεκλογικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ συνεργάστηκε με τη Ρωσία πριν από τις εκλογές και αν ο πρόεδρος αργότερα παρεμπόδισε τη δικαιοσύνη. Στις 24 Μαρτίου ο Μπαρ έστειλε στο Κογκρέσο μια τετρασέλιδη επιστολή παρουσιάζοντας τα κυριότερα ευρήματα του Μάλερ.

Το υπουργείο αυτήν την περίοδο βρίσκεται στη διαδικασία της διαγραφής από την έκθεση των πληροφοριών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο άλλες έρευνες, ή από τις οποίες θα αποκαλύπτονταν απόρρητες πηγές, εξήγησε ο υπουργός.

Οι Δημοκρατικοί έχουν ζητήσει να δημοσιοποιηθεί το πλήρες κείμενο της έκθεσης.

Η σημερινή ακρόαση, σε μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, είχε ως αντικείμενο το αίτημα της κυβέρνησης Τραμπ για έγκριση προϋπολογισμού ύψους 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο υπουργείο Δικαιοσύνης για το οικονομικό έτος 2020. Όμως προτού προλάβει να μιλήσει ο Μπαρ, δύο Δημοκρατικοί βουλευτές τον ρώτησαν πώς σκοπεύει να χειριστεί την έκθεση του Μάλερ. “Το Κογκρέσο ψήφισε ομόφωνα να δει την έκθεση”, υπενθύμισε ο πρόεδρος της υποεπιτροπής Χοσέ Σεράνο, προσθέτοντας ότι “απλούστατα δεν μπορεί να αγνοεί τον ελέφαντα στο δωμάτιο”.

Η Νίτα Λόουι, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι στην τετρασέλιδη επιστολή του Μπαρ φαίνεται να έχουν επιλεγεί αποσπάσματα από την έκθεση ώστε να εξαχθεί “το ευνοϊκότερο δυνατό συμπέρασμα για τον πρόεδρο” και πρόσθεσε: “Κατά πολλούς τρόπους, η επιστολή σας εγείρει περισσότερα ερωτήματα απ’ όσα απαντάει”.