«Οι ΗΠΑ θα το πληρώσουν εάν επιτεθούν»

«Οι ΗΠΑ θα το πληρώσουν εάν επιτεθούν»

Αυστηρή προειδοποίηση στις ΗΠΑ στέλνει ο Άσαντ, την ώρα που κρυφή δημοσκόπηση δείχνει πως ο Ομπάμα θα τα βρει «σκούρα» στο Κονγκρέσο.

Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στις ΗΠΑ πως  «θα το πληρώσουν ακριβα εάν επιτεθούν» στη Συρία και πως τα αντίποινα «ενδέχεται να έχουν διάφορες μορφές», που θα περιλαμβάνουν «έμμεσες και άμεσες» επιπτώσεις, καθώς «η Μέση Ανατολή είναι έτοιμη να εκραγεί».

«Θα πρέπει να περιμένετε τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Συρίας στη συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο αμερικανικό δίκτυο CBS και η οποία αναμένεται να μεταδοθεί ολόκληρη απόψε από το δίκτυο PBS.

«Η συριακή κυβέρνηση δεν είναι ο μόνος παράγοντας στην περιοχή. Υπάρχουν διάφορες πλευρές, διάφορες θρησκευτικές ομάδες, διάφορες ιδεολογίες», είπε ακόμη ο Άσαντ, που χθες προέβη σε ευχαριστήριες δηλώσεις προς τον πρόεδρο Πούτιν για τη στήριξη που παρέχει στη Συρία.

Στη συνέντευξη, από την οποία δόθηκαν σήμερα περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα, ο Άσαντ αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του εμπλέκεται στην επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου, όμως σημείωσε ότι ενδέχεται να τα χρησιμοποιήσει, «αν οι αντάρτες ή τρομοκράτες στην περιοχή, ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα, διαθέτει χημικά όπλα. Δεν είμαι προφήτης, δεν μπορώ να σας πω τι θα συμβεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σύρος πρόεδρος προειδοποιεί την Αμερική πως μία στρατιωτική επέμβαση θα αυξήσει την αστάθεια στη Μέση Ανατολή και θα οδηγήσει στην εξάπλωση της τρομοκρατίας, λέγοντας, «Είναι ένας πόλεμος που είναι αντίθετος με τα συμφέροντα της Αμερικής. Γιατί; Είναι ένας πόλεμος που θα καταλήξει να υποστηρίζει την αλ Κάιντα και τους ανθρώπους που σκότωσαν Αμερικανούς την 11η Σεπτεμβρίου».

Διαβάστε ακόμη: «Αν επιστρέψει ο Άσαντ τα χημικά, μπορεί να μην επιτεθούμε»

Ακόμη, ο Άσαντ καλεί τους Αμερικανούς βουλευτές να «ζητήσουν από την κυβέρνηση αποδείξεις» για την επίθεση με χημικά όπλα στα περίχωρα της Δαμασκού, προτού δώσουν θετική ψήφο στο Κονγκρέσο στην πρόταση για στρατιωτική επέμβαση.

«Ας είστε διαφανείς. Όλος ο κόσμος είναι απογοητευμένος από την κυβέρνηση Ομπάμα. Ελπίζαμε ότι θα ήταν διαφορετική από αυτή του Μπους. Ο Κέρι δεν διαθέτει καμία απόδειξη. Όταν παρουσίασε τα στοιχεία, ήταν ψευδή. Από την περιοχή όπου λένε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε χημικά όπλα, δεν υπάρχουν παρά βίντεο, φωτογραφίες και καταγγελίες. Δεν ήμασταν εκεί», κατήγγειλε ο Άσαντ , ο οποίος διερωτήθηκε: «Πώς μιλάς για κάτι χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις; Η κυβέρνησή μας δεν μιλά παρά μόνο όταν υπάρχουν αποδείξεις».

Από την πλευρά του Λευκού Οίκου ήρθε σήμερα και η πρώτη αντίδραση διαμέσου της εκπροσώπου Μπερναντέτ Μίχαν: «Δεν μας προκαλεί έκπληξη που κάποιος ο οποίος θα σκότωνε χιλιάδες πολίτες της χώρας του, ακόμη και εκατοντάδες παιδιά, με δηλητηριώδη αέρια, θα έλεγε και ψέματα για την πράξη του».

«Ο κόσμος δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα του Άσαντ», δήλωσε ακόμη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ.

Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα και η απάντηση του ίδιου του προέδρου Ομπάμα, ο οποίος θα παραχώρησει έξι συνολικά συνεντεύξεις σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στο Κονγκρέσο σχετικά με την στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Τα «σημάδια» δεν είναι καλά για τον Αμερικανό  πρόεδρο, καθώς σε κρυφή δημοσκόπηση που διεξήγαγε το δίκτυο ABC περισσότεροι από 230 από τους συνολικά 433 βουλευτές του Κονγκρέσου δηλώνουν πως θα ψηφίσουν ή ενδέχεται να ψηφίσουν αρνητικά στη σχετική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, καθώς ανησυχούν για την εμπλοκή των ΗΠΑ σε έναν ακόμη μακροχρόνιο πόλεμο. Μόνο 44 βουλευτές είπαν ανοιχτά πως θα στηρίξουν ή ενδέχεται να στηρίξουν την πρόταση του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ πολλοί ήταν ακόμη αναποφάσιστοι.

 Διαβάστε ακόμη: Το «μυστικό» του Ομπάμα