Μάχη με το χρόνο δίνει ο Μπάρακ Ομπάμα

Μάχη με το χρόνο δίνει ο Μπάρακ Ομπάμα

Οι πρώτες αντιδράσεις από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για τη Συρία.

Υπάρχει πιθανότητα το αμερικανικό Κογκρέσο να καταψηφίσει την πρόταση για στρατιωτική δράση κατά του συριακού καθεστώς, όπως έπραξε η βρετανική ΒουλήΤο συγκεκριμένο ερώτημα τίθεται με μεγαλύτερη ένταση τις τελευταίες ώρες στις συζητήσεις αμερικανικών ηλεκτρονικών ΜΜΕ, μετά τη δήλωση του προέδρου Ομπάμα ότι αν και αποφάσισε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου.

Αναλυτές σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να χτυπήσουν, αλλά η συζήτηση είναι ζωτικής σημασίας για την Αμερική», επισημαίνουν ότι ο Λευκός Οίκος «παίζει τώρα ένα παιχνίδι με τον χρόνο και με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα».

Οι κύριες θέσεις που διατυπώνονται από δημοσιογράφους και πολιτικούς αναλυτές είναι ότι ο Λευκός Οίκος δεν επιθυμεί επ’ ουδενί μια παρατεταμένη στρατιωτική επιχείρηση, υπογραμμίζοντας την αναφορά του προέδρου Ομπάμα ότι «η δράση μας θα είναι περιορισμένη σε διάρκεια και έκταση». Μερικοί υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται, με την κίνηση αυτή —το να ζητήσει να γίνει συζήτηση στο Κογκρέσο—, ο πρόεδρος Ομπάμα να προσβλέπει ουσιαστικά στην απόρριψη της πρότασης.

Μεταξύ άλλων, προβάλλεται η επισήμανση ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ως γερουσιαστής είχε καταψηφίσει την πρόταση του τέως προέδρου Τζορτζ Μπους για την επίθεση κατά του Ιράκ και ότι τότε τόνιζε πως ήταν αναγκαία η έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ μιλώντας απόψε για τη Συρία υποστήριξε ότι «δεν είναι αναγκαία». Επίσης, τίθεται άλλο ένα ερώτημα: ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Λευκού Οίκου, αν το Κογκρέσο αρνηθεί να εγκρίνει μια στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας;

Ομπάμα: Επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία μετά την έγκριση του Κογκρέσου

Το αίτημα έφτασε στο Κογκρέσο
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέστειλε το Σάββατο σχετικό αίτημα στο Κογκρέσο με το οποίο ζητά επισήμως την έγκριση του σώματος για να κάνει χρήση της στρατιωτικής ισχύος των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά της Συρίας.

Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι το Κογκρέσο θα ψηφίσει υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ εναντίον της Συρίας λόγω της απειλής που θέτουν τα χημικά όπλα για την ασφάλεια του Ισραήλ και άλλων συμμάχων στην περιφέρεια, είπαν αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης σήμερα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, θα ξεκινήσει τις συζητήσεις για το θέμα στις 9 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο πρόεδρος της, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων Τζόν Μπένερ. «Σε διαβούλευση με τον πρόεδρο, αναμένουμε ότι η Βουλή θα εξετάσει την λήψη μιας απόφασης την εβδομάδα της 9ης Σεπτεμβρίου. Αυτό δίνει στον πρόεδρο το χρόνο να παρουσιάσει την επιχειρηματολογία του στο Κογκρέσο και στον Αμερικανικό λαό», ανέφερε ανακοίνωση του Μπένερ και άλλων στελεχών των Ρεπουμπλικάνων.

Και η Γερουσία με ακροάσεις για την Συρία
Οι κοινοβουλευτικές ακροάσεις στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών για την έγκριση της στρατιωτικής δράσης κατά του συριακού καθεστώτος, θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε το Σάββατο ο ηγέτης της δημοκρατικής πλειοψηφίας, Χάρι Ρέιντ, ο οποίος υποσχέθηκε ότι η σχετική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την εβδομάδα που ξεκινά στις 9 Σεπτεμβρίου. «Η Γερουσία θα συμμετάσχει αμέσως σε αυτή τη σημαντική συζήτηση, με δημόσιες ακροάσεις και ενημερώσεις την επόμενη εβδομάδα», είπε σε δήλωσή του ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην αμερικανική Γερουσία. «Πιστεύω ότι η χρήση στρατιωτικής βίας κατά της Συρίας είναι δικαιολογημένη και απαραίτητη», ανέφερε ο ίδιος, λέγοντας επίσης ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει διαπράξει «θηριωδίες» εναντίον αμάχων, κάνοντας επιθέσεις με χημικά όπλα.

Social media εναντίον δημοσιογραφίας για τη Συρία

Διαβεβαιώσεις Κέρι για έμπρακτη στήριξη της συριακής αντιπολίτευσης
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι συνομίλησε με τον ηγέτη της συριακής αντιπολίτευσης, για να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Ομπάμα η συριακή κυβέρνηση να λογοδοτήσει για τη χρήση χημικών όπλων, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Κέρι είχε επίσης επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και της Ιαπωνίας σχετικά με τη Συρία.

Οι πρώτες αντιδράσεις
Οι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μακέιν και Λίντσεϊ Γκρέιαμ δήλωσαν σήμερα ότι δεν θα υποστηρίξουν την ανάληψη περιορισμένης δράσης εναντίον της Συρίας, εάν αυτή δεν αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου.

«Δεν μπορούμε καλή τη πίστη να υποστηρίξουμε μεμονωμένα στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία τα οποία δεν αποτελούν τμήμα μιας συνολικής στρατηγικής που μπορεί να μεταβάλει την ισορροπία στο πεδίο της μάχης, επιτυγχάνοντας το διακηρυγμένο στόχο της απομάκρυνσης από την εξουσία του (προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ) Άσαντ και δίνοντας τέλος σε αυτή τη σύρραξη, η οποία αποτελεί μια μεγεθυνόμενη απειλή για την εθνική μας ασφάλεια», ανέφεραν οι δύο Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί, οι οποίοι θεωρούνται ιέρακες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, σε μια κοινή τους ανακοίνωση.

Ο Μακέιν δήλωσε σε εκπομπή του NBC ότι τα σχέδια του Ομπάμα για την ανάληψη περιορισμένης δράσης αποτελούν «ντροπή». «Ο πρόεδρος κατά τα φαινόμενα θέλει να γίνει μια διακοσμητική επιδρομή, να εκτοξευτούν λίγοι πύραυλοι και μετά να πει: “Λοιπόν, αυτό ήταν, αντιδράσαμε”», είπε ο Μακέιν, καλεσμένος στην εκπομπή του Τζέι Λένο στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο αυτό.

Συριακή «έξοδος» εν όψει της επίθεσης των ΗΠΑ

«Αυτός είναι ο ίδιος πρόεδρος ο οποίος, πριν από δύο χρόνια, είχε δηλώσει πως ο Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να φύγει. Είναι επίσης ο ίδιος πρόεδρος ο οποίος είπε ότι θα υπήρξε μια κόκκινη γραμμή εάν χρησιμοποιούσαν χημικά όπλα», πρόσθεσε. «Μήπως αυτή η γραμμή είχε χαραχθεί με αόρατο μελάνι; Δεν ξέρω. Αλλά πρέπει να τηρούμε το λόγο μας», τόνισε ο Μακέιν, αντίπαλος του Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του 2008. Επιπλέον, ο 77χρονος Μακέιν κάλεσε ξανά να εξοπλιστούν οι Σύροι αντάρτες.