Υπάρχει ζωή χωρίς τα likes; Πέντε χρόνια Instagram

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο πέντε χρόνια από τότε που γεννήθηκε το Instagram και ήδη αρκετοί νιώθουν σαν χαμένοι χωρίς αυτό.

Πώς αλλιώς θα μπορούσαν οι selfies να δείχνουν τέλειες χωρίς τα εξωραϊστικά φίλτρα του «gram»; Αν δεν κάνετε πρώτα like στη φωτογραφία του ανθρώπου, που θέλετε να προσεγγίσετε, πώς θα δείξετε τη συμπάθεια σας; Χωρίς το Instagram πώς θα «τρυπώνατε» στα μπάνια διάσημων ή και γνωστών σας, που απαθανατίζονται εκεί, όπου ακόμα και ο βασιλιάς πηγαίνει μόνος του;

Τι είναι η ζωή χωρίς τα likes; Όπως λένε οι δεκάδες φιλόσοφοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης : «A life without likes is no life at all».

Οι εποχές όπου τα catwalks και τις διαφημιστικές εκστρατείες τις μονοπωλούσαν οι απίθανα ωραίες, οι τρομακτικά αδύνατες και οι εξωφρενικά λευκές και ξανθές ανήκουν στο παρελθόν, π.Ι. (προ Instagram). Η ομορφιά επανακαθορίζεται και αυτό είναι και το κλίμα της εποχής, υπό το πρίσμα της φυλής, του σχήματος , της αναπηρίας, του φύλου και της σεξουαλικότητας. Το Instagram είναι το μέσο όπου αυτό συμβαίνει πραγματικά.

Hashtags με κοινωνική ευαισθησία

Το Instagram από την άλλη δεν είναι μόνο «trolling» και «lolling» είναι και ένα εργαλείο για να περάσει ένα μήνυμα. Από το Ice Bucket που είχε σαν στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση μέχρι το #JeSuisCharlie, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επιθέσεων στο Charlie Hebdo, η δύναμη του Instagram στην κατεύθυνση διάδοσης ενός μηνύματος είναι τεράστια.