Υπερκάλυψη των κοινοτικών κονδυλίων στο εξάμηνο

Υπερκάλυψη των κοινοτικών κονδυλίων στο εξάμηνο

Αισιόδοξο το υπουργείο Ανάπτυξης για την ομαλή μετάβαση από το παλαιό πρόγραμμα στο νέο ΕΣΠΑ.

Για τέταρτο συνεχόμενο εξάμηνο, η Ελλάδα κατάφερε να υπερκαλύψει τον στόχο απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων που έχει τεθεί από το μνημόνιο, και μάλιστα με ποσοστό 140%.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, στο πρώτο εξάμηνο του 2014 οι απορροφήσεις έφθασαν σε 1,4 δισ. ευρώ έναντι 1 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος (υπερκάλυψη 140%).

«Η ολοκλήρωση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ καθώς και η έγκαιρη προετοιμασία και έγκριση από την ΕΕ του νέου προγράμματος θα επιτρέψουν τη μετάβαση από την παλιά στη νέα προγραμματική περίοδο χωρίς κενά και καθυστερήσεις. Ήδη όπως είναι γνωστό το ελληνικό πρόγραμμα έχει εγκριθεί από την ΕΕ και εκκρεμεί η έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων» όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι υπέρβαση του στόχου επιτυγχάνεται συνεχώς από το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και μετά.

Συγκεκριμένα:

– Στο β΄ εξάμηνο του 2012 απορροφήθηκαν 2,564 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,499 δισ. ευρώ (υπερκάλυψη 102,64 %).

– Για το 2013 ο στόχος ήταν 3,89 δισ. ευρώ και απορροφήθηκαν 4,6 δισ. (υπερκάλυψη 118 %).

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται την 3η θέση μεταξύ των «28» ως προς την απορρόφηση των κονδυλίων, από 18η τον Ιούνιο του 2012.

«Η Ελλάδα ξεπέρασε κατά πολύ το στόχο που είχε τεθεί από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ, στο πρώτο εξάμηνο του 2014. Η χώρα μας έφτασε στο 141% του στόχου», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.

«Αν και το ΕΣΠΑ δεν μπορεί, φυσικά, να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα στη χώρα, η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική και συμβάλλει να παραμείνει η Ελλάδα πολύ ψηλά στις απορροφήσεις των διαθρωτικών ταμείων στο σύνολο της ΕΕ. Είμαστε ήδη στην 3η θέση, από τη 18η το 2012. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όσους δούλεψαν γι’ αυτή την επιτυχία».

Διαβάστε ακόμη:

Συνδέουν το ΕΣΠΑ με την τήρηση του Μνημονίου!

ΕΣΠΑ: 1,7 δισ. ευρώ σε 13.415 ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις