Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία

Με οριακή πλειοψηφία 151 βουλευτών ανοίγει ο δρόμος για τη συγκρότηση του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας.

Με τη στήριξη 151 βουλευτών της πλειοψηφίας, υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής, το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη συγκρότηση του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας και τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αποκλειστικό αγοραστή υπηρεσιών υγείας.

Υπέρ μιας «μεταβατικής περιόδου» ένταξης των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο σύστημα της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, Τάσος Νεράντζης και Κώστας Σκρέκας, ενώ ειδική αντιμετώπιση των ορθοπεδικών και των χειρούργων ζήτησε, από πλευράς ΝΔ, ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ουσιαστική μεταρρύθμιση που ανοίγει νέα δεδομένα για τους πολίτες».

Διαβάστε ακόμη: Υπερψηφίστηκαν άρθρα και τροπολογία για ΑΔΜΗΕ και Αμυντικά Συστήματα

Σκληρός υπήρξε απέναντι στο νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός: «Πώς είναι “καθολικό” το σύστημα, όταν θα πληρώνει ο πολίτης για εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες; Έχετε συμφωνήσει με τους εθνικούς εργολάβους στην υγεία για το διαγνωστικό πακέτο. Μας ζητάτε λευκή επιταγή, για να μπορεί ο υπουργός να χωροθετεί, να κόβει και να ράβει, να αποφασίζει πόσοι θα είναι οι οικογενειακοί γιατροί…».

Έντονες ενστάσεις εξέφρασε για το μεγάλο αριθμό υπουργικών αποφάσεων, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, επικαλούμενος και αντιρρήσεις που έχει εκφράσει για το νομοσχέδιο, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

«Το νομοσχέδιο δίνει στον υπουργό την ευχέρεια να ρυθμίσει θέματα ουσιαστικού δικαίου, που υπερβαίνουν την συνταγματική εξουσιοδότηση όπως εκφράζεται στο άρθρο 43» τόνισε ο κ. Τσούκαλης. «Η ΔΗΜΑΡ θέτει θέματα συνταγματικότητας, για να αποφύγει να απαντήσει επί της ουσίας γιατί καταψηφίζει το νομοσχέδιο» απάντησε ο υπουργός Υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ