Υπερψηφίστηκε η ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Υπερψηφίστηκε η ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας
Ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τζαβάρας (Δ), μιλάει κατά τη διάρκεια συζήτησης για την Συνταγματική Αναθεώρηση, στη Βουλή, Αθήνα, Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Απεσύρθη η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 40, η οποία είχε προκαλέσει αντιδράσεις.

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Το νομοσχέδιο υπερψήφισε επί της αρχής, πλην του ΣΥΡΙΖΑ και από την ΝΔ. Η ΔΗΣΥ και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν “παρών”, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ και η ΧΑ.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, απέσυρε τη δεύτερη παράγραφο του άρθρο 40, που αφορούσε σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες τα παλαιότερα χρόνια εντάχθηκαν σε αναπτυξιακά προγράμματα και έχουν εκκρεμότητες με πλαστά ή παράτυπα τιμολόγια. Η ΝΔ εξέφρασε ενστάσεις για τη ρύθμιση, ενώ η ΔΗΣΥ, δια του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, είχε δηλώσει ότι θα καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Ο κ. Δραγασάκης, απέσυρε τη συγκεκριμένη παράγραφο σημειώνοντας πως θα προχωρήσει σε περαιτέρω διαβούλευση και δήλωσε ότι «θέλουμε μια ευρύτερη πλειοψηφία και συναίνεση για να την επικυρώσουμε». «Επισημαίνω απλώς σε όσους την καταψηφίσουν ότι ενδεχομένως αυτό να έχει κάποιες συνέπειες, τις οποίες μετά θα τις βρείτε μπροστά σας», προσέθεσε ο κ. Δραγασάκης, απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της αντιπολίτευσης και πάντως ανέφερε ότι από το άρθρο 40 «θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους την πρώτη παράγραφο που αυστηροποιεί τα πρόστιμα». Και ο αναπληρώτης υπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας είπε προς τη ΝΔ ότι οι περιπτώσεις αυτές αφορούν την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο.

Περαιτέρω, η ΝΔ κατέθεσε αίτημα για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της τροπολογίας του υπουργού Οικονομικώ, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με την οποία τροποποιούνται και συμπληρώνονται διατάξεις που αφορούν στη σύμβαση παραχώρησης για τη χορήγηση αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος. Η ψηφοφορία, θα διεξαχθεί αύριο στις 2 το μεσημέρι.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ