Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Κατά πλειοψηφία επί των άρθρων και του συνόλου του υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των σημαντικών ρυθμίσεων (για το επικουρικό ταμείο των ένστολων, το πόθεν έσχες, τις δημόσιες συμβάσεις και την δημοσίευσή τους στον Τύπο) περιλαμβάνεται η τροπολογία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που κατατέθηκε χθες, για τον τρόπο αξιολόγησης των δημόσιων υπάλληλων.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο

Εν μέσω των αντιδράσεων, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ανακοίνωσε προ της ψηφοφορίας την επαναφορά στο υφιστάμενο καθεστώς για τη δημοσίευση προκηρύξεων από το Δημόσιο και τους ΟΤΑ στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο.

Με εισήγηση του ο υπ. Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης κατέθεσε τροπολογία για τις εξαιρέσεις στον ΦΠΑ
Στην εξαίρεση από τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων με τζίρο έως 10.000, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη βουλή, στο νομοσχέδιο «Μέτρα στήριξης και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα του ΥΠΟΙΚ και άλλες διατάξεις».

Με τη διάταξη αυτή, από το νέο έτος, μπορούν να εξαιρεθούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ από τον ΦΠΑ. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ να επιλέγουν αν θα μείνουν στο καθεστώς ή αν θα εξαιρούνται από τις τριμηνιαίες δηλώσεις ΦΠΑ. Αυτό ισχύει και για επαγγελματίες οι οποίοι αμείβονται με δελτία παροχής υπηρεσιών, δηλαδή τα λεγόμενα μπλοκάκια.

ΕΝΦΙΑ: Επανέρχονται στα περυσινά επίπεδα οι αξίες γης σε 4.000 οικισμούς στη χώρα
Επανέρχονται στα περυσινά επίπεδα οι αξίες γης σε 4.000 οικισμούς στη χώρα για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, μετά από εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, αναφέροντας ότι τα εν λόγω ακίνητα είναι εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών.

Ο υπουργός απέσυρε επίσης τη ρύθμιση που πρόβλεπε την κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης προκηρύξεων για δημόσιες συμβάσεις στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης δεσμεύτηκε νωρίτερα, ότι θα εργαστεί για να επιλυθούν τα όποια λάθη στον ΕΝΦΙΑ, απαντώντας στην σκληρή κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι ένστολοι
Με ψήφους 50 «ναι» και 47 «όχι» πέρασε από το Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής η επίμαχη διάταξη για τους ένστολους. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων δήλωσαν την αντίθεση τους και ειδικά ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Χρήστος Φωτόπουλος ανέφερε ότι «αύριο κιόλας οι ομοσπονδίες θα γνωστοποιήσουν σε όλη την Ελλάδα τα ονοματεπώνυμα των βουλευτών που με την ψήφο τους, πέρασε το άρθρο 221 του πολυνομοσχεδίου, γιατί με αυτό μπήκε ταφόπλακα στο ασφαλιστικό μας σύστημα». Ανέφεραν ακόμη ότι από αύριο θα εξετάσουν τη «μορφή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων».

Με νομοτεχνική βελτίωση που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στη διάταξη για τους ένστολους, έδωσε ακόμη 6 μήνες προθεσμία, έως 30 Ιουνίου 2015, από 31.12.2014 που προβλεπόταν αρχικά, ώστε οι κλάδοι επικουρικής ασφάλισης των ενστόλων να μπορούν να μετατρέπονται σε ΝΠΙΔ μετά από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης. Σε ότι αφορά στον υπολογισμό του εφάπαξ, ο κ. Βρούτσης παρέσχε προφορική διαβεβαίωση ότι πριν από την έκδοση της δικής του υπουργικής απόφασης θα έχει προηγηθεί πρόταση του αρμόδιου υπουργού Δημόσιας Τάξης.

Ο ένστολοι ενίστανται διότι με τη νομοτεχνική βελτίωση προσετέθη διάταξη που προβλέπει ότι για τα ταμεία και τους τομείς επικουρικής ασφάλισης τους που θα μετατραπούν σε ΝΠΙΔ, το ποσοστό της εργοδοτικής εισφοράς παραμένει σταθερό ή μειώνεται, χωρίς οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση ή παροχή εγγυήσεων από τη γενική κυβέρνηση ή άλλες μη ανταποδοτικές πηγές, πέραν των δικών τους πόρων. Οι ένστολοι εκτιμούν ότι με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη το επικουρικό τους ταμείο θα οδηγηθεί στο ΕΤΕΑ επειδή δεν θα χρηματοδοτηθεί.

Πηγές: news247.grΑΠΕ-ΜΠΕ