Η υπερβολική χρήση του Twitter οδηγεί σε ψύχωση;

Η υπερβολική χρήση του Twitter οδηγεί σε ψύχωση;
Photo:

Ερευνητές της ψυχιατρικής προειδοποιούν πως η δομή του Twitter μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ανθρώπους με προδιάθεση.

Το άρθρο εμφανίστηκε στο τελευταίο τεύχος του Journal of Nervous and Mental Disease, μιας peer-reviewed ιατρικής επιθεώρησης με θέμα την ψυχοπαθολογία. Πέντε ψυχίατροι διατύπωσαν την εξής θεωρία: η χρήση των social media έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει ή ακόμα και να προκαλέσει συμπτώματα ψύχωσης σε ευάλωτους ασθενείς.

Το άρθρο με τίτλο «Ψύχωση του Twitter: σπάνια εκδοχή ή αυτόνομο σύνδρομο;» εξετάζει την περίπτωση μιας 31χρονης γυναίκας που εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική του Βερολίνου με νευρικό κλονισμό, αφού επί ένα χρόνο -σύμφωνα με μαρτυρίες του περιβάλλοντός της- είχε αναπτύξει εθισμό στο Twitter σε βαθμό του να παραμελεί τις κοινωνικές της επαφές, τα γεύματα, την καθαριότητα και τον ύπνο της.

Η ασθενής ανέφερε πως ένας διάσημος ηθοποιός της απαντούσε με κωδικοποιημένα μηνύματα μέσω Twitter. Στη συνέχεια «έβλεπε» παρόμοια μηνύματα στον πραγματικό κόσμο και άρχισε να πιστεύει πως υπάρχει μια μυστική οργάνωση που της αναθέτει να κάνει πράγματα, οδηγώντας την έτσι σε παράνοια και ψευδαισθήσεις.

Μετά τη θεραπεία της στην κλινική, η ασθενής έχασε κάθε ενδιαφέρον για το Twitter και κάθε σημάδι online εθισμού. Οι ερευνητές και συγγραφείς της μελέτης συμπέραναν πως η δομή, οι λειτουργίες και ο τρόπος αλληλεπίδρασης στο Twitter συνδυάζουν αρκετά χαρακτηριστικά που μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την ψυχωτική συμπεριφορά.

Ωστόσο, πολλοί ερευνητές έχουν επισημάνει τη θετική επίδραση των social media σε άλλους ψυχικά ασθενείς οι οποίοι βρίσκουν σε αυτά ανθρώπινη επαφή, υποστήριξη και την -πάντα χρήσιμη- επιβεβαίωση πως δεν είναι οι μόνοι που έχουν πρόβλημα…

Διαβάστε ακόμη:

Το Twitter θέλει να γίνει ο τηλεοπτικός σας σύντροφος

«Πνίξτε» τα μηνύματα των ενοχλητικών φίλων σας στο Twitter!

Μαθήματα πωλήσεων στα social media από τους ειδικούς