Υπό επίσημο στρατιωτικό έλεγχο η Κριμαία

Υπό επίσημο στρατιωτικό έλεγχο η Κριμαία

Ανήσυχος ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ – Δείτε τι μεταδίδει από την Κριμαία ο Σωτήρης Δανέζης.

Η Ρωσία ανακήρυξε επίσημα την Κριμαία υπό το στρατιωτικό της έλεγχο έστω κι αν απομονωμένες στρατιωτικές μονάδες πιστές στην Ουκρανία συνεχίζουν να μην παραδίδονται σε ορισμένες εγκαταστάσεις της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας.

Το υπουργείο Άμυνας στη Ρωσία ανέφερε ότι η ρωσική σημαία κυματίζει σε 189 στρατιωτικές εγκαταστάσεις που ήταν προηγουμένως ουκρανικές. Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει θέσει υπό τον έλεγχό του πάνω από τα 54 από τα συνολικά 67 ουκρανικά πλοία στα λιμάνια της Κριμαίας.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι λιγότερα από 2.000 από τα 18.000 και πλέον στελέχη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων εξέφρασαν την επιθυμία να φύγουν από την Δημοκρατία της Κριμαίας.

Δείτε τι μεταδίδει από την Κριμαία ο Σωτήρης Δανέζης

Ρωσική ανακοίνωση περί συμμόρφωσης
Η Ρωσία συμμορφώνεται με τις διεθνείς συμφωνίες για τον περιορισμό του αριθμού των στρατιωτών κοντά στα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ανατόλι Αντόνοφ, υφυπουργός Άμυνας.

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας συμμορφώνεται με όλες τις διεθνείς συμφωνίες που περιορίζουν τον αριθμό των στρατευμάτων στις περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία», δήλωσε ο Αντόνοφ όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίταρ-Τας.

Ανήσυχος ο στρατιωτικός διοικητή του ΝΑΤΟ
Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία έχει αναπτύξει μια μεγάλη δύναμη στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και πρόσθεσε πως ανησυχεί ότι η δύναμη αυτή μπορεί να αποτελέσει απειλή για την Υπερδνειστερία, την αυτονομιστική περιοχή της Μολδαβίας.

«Η (ρωσική) δύναμη που βρίσκεται τώρα στα ανατολικά ουκρανικά σύνορα είναι πολύ, πολύ μεγάλη και πολύ, πολύ έτοιμη», δήλωσε ο Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ, ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στη διάρκεια εκδήλωσης της δεξαμενής σκέψης German Marshall Fund.

Ο ίδιος δήλωσε πως το ΝΑΤΟ ανησυχεί πολύ σχετικά με την απειλή για την Υπερδνειστερία. «Υπάρχει απολύτως επαρκής (ρωσική) δύναμη έτοιμη στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας για να τρέξει στην Υπερδνειστερία, αν ληφθεί απόφαση να γίνει κάτι τέτοιο, και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό», εξήγησε.

«Η Ρωσία ενεργεί πολύ περισσότερο σαν αντίπαλος παρά σαν εταίρος», πρόσθεσε ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ.

Πόλεμος προπαγάνδας Ρωσίας-Ουκρανίας
Ρωσία και Ουκρανία μάχονται και στο πεδίο της προπαγάνδας. Έτσι το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υπογράμμισε την Παρασκευή πως οι στρατιώτες που επιστρέφουν από την Κριμαία δεν θα αντιμετωπισθούν ως λιποτάκτες, αλλά ως παλαίμαχοι πολεμιστές και «αληθινοί ήρωες».

Σύμφωνα με το Κίεβο, οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας επιδιώκουν να διαδώσουν την πεποίθηση πως οι μονάδες που επιστρέφουν από την Κριμαία θα διαλυθούν και οι στρατιώτες θα διωχθούν ατομικά για εσχάτη προδοσία.

Στο μεταξύ ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε ότι έστειλε μια εμπροσθοφυλακή 40 παρατηρητών του στην Ουκρανία. Η εντολή τους δεν αναφέρεται στην Κριμαία και η Μόσχα διεμήνυσε ότι δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στη χερσόνησο την οποία πλέον θεωρεί τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και όχι της Ουκρανίας.

Η Ρωσία, η οποία ενέκρινε την αποστολή χθες, τη χαιρέτισε ως μια αναγνώριση της νέας «πολιτικής και νομικής πραγματικότητας».

Στο Κίεβο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξέφρασε υποστήριξη για τη νέα φιλοδυτική μεταβατική κυβέρνηση. Αφού συναντήθηκε με τον μεταβατικό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, ο Μπαν δήλωσε ότι «ο ουκρανικός λαός βιώνει ένα τραύμα που δεν θα έπρεπε να ζει καμία χώρα. Είμαι βέβαιος», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Γιατσενιούκ, ότι «θα ξεπεράσετε αυτή τη δύσκολη περίοδο με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Unian.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ επίσης συναντήθηκε με τον Γιατσενιούκ και υποσχέθηκε υποστήριξη στη νέα κυβέρνηση. Ο Γιατσενιούκ ζήτησε γερμανική στρατιωτική τεχνολογία και τόνισε «πρέπει να επανεξοπλίσουμε και να ενισχύσουμε τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις».

Κατά τη συνομιλία του με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, ο Σταϊνμάγερ αναφέρθηκε σε μια τεχνική βοήθεια της Γερμανίας προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Οι δύο άνδρες μίλησαν επίσης για ενδεχόμενες παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Δυτική Ευρώπη στην Ουκρανία ώστε να υπάρξει εγγύηση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας αυτής.

Μια τέτοια επιχείρηση θα σήμαινε πως θα αντιστρεφόταν η ροή στους αγωγούς αερίου μέσα από τους οποίους περνάει αυτή τη στιγμή το ρωσικό φυσικό αέριο που προορίζεται για τη Δυτική Ευρώπη, μια διαδικασία που η Gazprom ανέκαθεν καταδίκαζε ως παράνομη.

Διαδηλώσεις σε Ντονέτσκ και Κίεβο
Στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όπου επρόκειτο να συνεχίσει την επίσκεψή του στη χώρα ο Σταϊνμάγερ, διαδήλωσαν περίπου 4.000 άνθρωποι εναντίον της κυβέρνησης στο Κίεβο, απαιτώντας την αποκατάσταση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Διαδήλωση υπέρ της ενότητας της Ουκρανίας πραγματοποιείται και στη Μαϊντάν του Κιέβου, την πλατεία που έγινε το κέντρο της αμφισβήτησης εναντίον του καθαιρεθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ενώ οι φιλορωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να καταλαμβάνουν ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία.

Τη διαδήλωση αυτή, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το πρωί, θα ακολουθήσει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας περιέγραψε την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία ως μια «απόπειρα διαμελισμού της Ευρώπης» και την χαρακτήρισε απαράδεκτη.

Επικριτικός ο «ισόβιος» Πρόεδρος της Λευκορωσίας
Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο επέκρινε σήμερα την προσάρτηση της ουκρανικής Κριμαίας από τη Ρωσία λέγοντας ότι δημιουργεί ένα «κακό προηγούμενο», αλλά δήλωσε πως η περιοχή είναι τώρα «ντε φάκτο» τμήμα της Ρωσίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μινσκ, ο Λουκασένκο, στενός σύμμαχος της Ρωσίας, δήλωσε πως η Ουκρανία, η οποία έχει εκτεταμένα σύνορα με τη Λευκορωσία, θα πρέπει να παραμείνει «ένα ενιαίο, αδιαίρετο, ολοκληρωμένο κράτους που να μην μετέχει σε συνασπισμούς».

«Η Κριμαία δεν είναι επικίνδυνη, με την έννοια ότι έχει γίνει τμήμα της Ρωσίας, όμως έχει εντούτοις δημιουργηθεί ένα κακό προηγούμενο», δήλωσε ο Λουκασένκο.

Ωστόσο πρόσθεσε πως η περιοχή είναι τώρα «ντε φάκτο» μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Μπορείς να το αναγνωρίσεις ή να μην το αναγνωρίσεις. Δεν αλλάζει τίποτε», δήλωσε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο