Υπό εξαφάνιση και το Instagram στο Ιράν

Υπό εξαφάνιση και το Instagram στο Ιράν

Η αρμόδια επιτροπή για τα θέματα του διαδικτύου αναμένεται να κλείσει ένα ακόμη social media στη χώρα.

Μια επιτροπή αρμόδια να ελέγχει το Διαδίκτυο και το περιεχόμενό του έδωσε σήμερα διορία στην κυβέρνηση του Ιράν για να ελέγξει το Instagram υπό την απειλή να εμποδίσει την πρόσβαση σε έναν από τους λίγους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που εξακολουθούν να είναι ελεύθεροι στη χώρα.

Οι ιρανικές αρχές εμποδίζουν συχνά την πρόσβαση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως στο Twitter και το Facebook, αλλά και σε άλλους ιστότοπους τους οποίους θεωρούν αντι-ισλαμικούς ή επικριτικούς προς την κυβέρνηση.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, μετριοπαθής, έχει δεσμευθεί να δείξει μεγαλύτερη ανεκτικότητα στο Διαδίκτυο και πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν λογαριασμούς στο Twitter ή το Facebook. Παρόλα αυτά οι υπερσυντηρητικοί στο Ιράν που κατέχουν θέσεις-κλειδιά σε πολλούς θεσμούς τάσσονται κατά οποιασδήποτε ελάφρυνσης των περιορισμών.

Η διορία των δύο μηνών θα επιτρέψει στο υπουργείο Τηλεπικοινωνιών, στο οποίο υπάγεται το Διαδίκτυο, «να ανταλλάξει επιστολές με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να υπάρξει ασφαλής πρόσβαση στο Instagram ώστε να μπορεί να ελέγχεται το περιεχόμενο», δήλωσε ο Μοχαμάντ Αλί Ασφανί, μέλος της επιτροπής.

Τον Σεπτέμβριο η δικαιοσύνη έδωσε ένα μήνα διορία στην ιρανική κυβέρνηση για να απαγορεύσει τα δίκτυα δωρεάν επικοινωνίας Viber, Tango και Whatsapp, έπειτα από μηνύματα που κρίθηκαν προσβλητικά προς αξιωματούχους του Ιράν. Παρόλα αυτά τα δίκτυα εξακολουθούν να είναι προσβάσιμα ακόμη και σήμερα.

Η ιρανική δικαιοσύνη είχε επίσης προσπαθήσει τον Μάιο να προσαγάγει στη δικαιοσύνη τον ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ έπειτα από μήνυση που είχαν καταθέσει Ιρανοί πολίτες για «παραβίαση της ιδιωτικότητας» από το Instagram και το Whatsapp, δύο εφαρμογές του Facebook.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο