Υπό όρους διορία έξι μηνών προς την Ιταλία φέρεται να ετοιμάζει η Κομισιόν

Υπό όρους διορία έξι μηνών προς την Ιταλία φέρεται να ετοιμάζει η Κομισιόν
Italy Adopts $30 Billion of Cuts in EU Deficit Push...The Italian national flag flies above Piazza Venezia in Rome, Italy, on Wednesday, May 26, 2010. Prime Minister Silvio Berlusconi said Italy's planned 24.9 billion euros ($30.4 billion) of budget cuts over the next two years are "absolutely necessary" to defend the euro and protect Italy. Photographer: Victor Sokolowicz/Bloomberg
Εκτός και αν η ιταλική κυβέρνηση προχωρήσει σε παραχωρήσεις αυτή την εβδομάδα, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει στις 2 Ιουλίου πειθαρχική διαδικασία για το αυξημένο χρέος της Ιταλίας.

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να δώσει διορία στην Ιταλία μέχρι τον Ιανουάριο, αντί μέχρι τον Οκτώβριο, για να κάνει αλλαγές δημοσιονομικής πολιτικής υπό τη διαδικασία χρέους που προβλέπει η ΕΕ, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασής της, που μεταδίδει το Reuters.

Εκτός και αν η ιταλική κυβέρνηση προχωρήσει σε παραχωρήσεις αυτή την εβδομάδα, όσον αφορά τα σχέδια δαπανών για φέτος και του χρόνου, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει στις 2 Ιουλίου πειθαρχική διαδικασία για το αυξημένο χρέος της Ιταλίας.

Η διαδικασία, που πρέπει να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στη συνεδρίαση στις 8-9 Ιουλίου, θα αναγκάσει την Ιταλία να συσφίξει γρήγορα τη δημοσιονομική πολιτική ή να έρθει αντιμέτωπη με πρόστιμα.

Υπενθυμίζεται ότι το χρέος της χώρας αυξήθηκε στο 132,2% του ΑΕΠ το 2018, υπερδιπλάσιο από το «ταβάνι» της ΕΕ (60%). Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης δείχνουν ότι η Κομισιόν είναι ανοιχτή στο να δώσει περισσότερο χρόνο στη Ρώμη για να διαχειριστεί τα ελλείμματα, σε μία προσπάθεια να αποφύγει τους Ιταλούς ευρωσκεπτικιστές.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε, σύμφωνα με τα πρακτικά, ότι είναι σημαντικό να φανεί πως οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να ακούσουν τις ιταλικές αρχές «για να μη γίνει η θέση της Επιτροπής αντικείμενο εκμετάλλευσης για πολιτικούς σκοπούς στην Ιταλία».

Υπογράμμισε ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να προτείνει διορία έξι μηνών αντί τριών, έτσι ώστε η ιταλική κυβέρνηση να λάβει τα αρχικά διορθωτικά μέτρα.