Υποχωρεί ο Τραμπ- Η αντικατάσταση του Obamacare μεταφέρεται για μετά το 2020

Υποχωρεί ο Τραμπ- Η αντικατάσταση του Obamacare μεταφέρεται για μετά το 2020
epa07413910 US President Donald J. Trump delivers remarks at an event for the National Association of Attorneys General, in the State Dining Room of the White House in Washington, DC, USA, 04 March 2019. Trump used the opportunity to discuss crime, saying the nation needed to 'secure the southern border'. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι οι Δημοκρατικοί έχουν ένα πολιτικό πλεονέκτημα στο ζήτημα, τονίζοντας ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το θέμα της υγείας.

Ο πολιτικός αιφνιδιασμός είναι το κύριο χαρακτηριστικό της προσέγγισης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στα ζητήματα που σχετίζονται με την κατάργηση και την αντικατάσταση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare) σχολιάζει το Politico.

Η προχθεσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θα ψηφίσουν ένα εναλλακτικό σχέδιο αντικατάστασης του Obamacare μετά το 2020, αποκάλυψε την σύγχυση που επικρατεί στα ανώτατα επίπεδα λήψης αποφάσεων της αμερικανικής κυβέρνησης, για ένα ζήτημα που αξιολογείται ως καθοριστικής σημασίας, αναφορικά με την διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Η πολιτική ατζέντα για τις υπηρεσίες υγείας είναι σημαντική και για την διαμόρφωση των κοινοβουλευτικών ισορροπιών στο Κογκρέσο, που θα δρομολογηθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η ξαφνική αλλαγή στάσης του Αμερικανού προέδρου καταγράφηκε λίγες ημέρες μετά την υποστήριξη που είχε εκφράσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, στην δικαστική προσπάθεια για την κατάργηση του συνόλου των παροχών και προβλέψεων του προγράμματος Obamacare.

«Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα είναι σύντομα γνωστό, ως το κόμμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης», είχε δηλώσει ο πρόεδρος Τραμπ στους δημοσιογράφους την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, ο ίδιος αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει προχθές, μετά από μια επιθετικά οργανωμένη προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, για να τον μεταπείσουν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές μέσω μιας σειράς τηλεφωνημάτων προειδοποίησαν αυστηρά για τον κίνδυνο εκτροπής από το πλαίσιο διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα, εξαιτίας των πιέσεων που δέχονταν από τον πρόεδρο Τραμπ για την ανάληψη της ουσιαστικής ευθύνης κατάρτισης ενός εναλλακτικού σχεδίου, που θα υιοθετούνταν στην περίπτωση της συνολικής κατάργησης του Obamacare.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ τηλεφώνησε προχθές στον πρόεδρο Τραμπ για να τον πληροφορήσει ότι με την Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, δεν είναι δυνατόν να διεξαχθεί μία ψηφοφορία στην ολομέλεια της Γερουσίας κι αναφορικά με ένα σχέδιο αντικατάστασης του Obamacare.

Ο Μακόνελ επιδιώκει την επανεκλογή του το 2020, όπως και μία σειρά Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, με τον προεκλογικό αγώνα που θα δώσουν να αποκτάει καίριο πολιτικό χαρακτήρα, καθώς εκτιμάται ότι θα κρίνει το συνολικό αποτέλεσμα των επόμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

«Ξεκαθάρισα στον ίδιο, ότι δεν πρόκειται να το προχωρήσουμε αυτό στην Γερουσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακόνελ στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στη νέα πρωτοβουλία του προέδρου Τραμπ ,για την προσπάθεια κατάργησης του (συνολικού) πλαισίου εφαρμογής του προγράμματος Obamacare.

Η ασυνήθιστη αλλαγή της στάσης του Τραμπ αποκάλυψε ότι οι Δημοκρατικοί που έχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, είναι ουσιαστικά απίθανο να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο για τις υπηρεσίες υγείας, που θα προωθούσαν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Σε ένα πιο σημαντικό επίπεδο, ο τομέας της υγείας έχει εξελιχθεί σε ένα τοξικό πολιτικό ζήτημα για τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι απέτυχαν αρκετές φορές να διαμορφώσουν μία ενοποιημένη στάση για την προώθηση ενός εναλλακτικού προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, απέναντι στο Obamacare.

Μία τέτοια προσπάθεια θα ήταν εξ ορισμού πολύπλοκη, αλλά και θα εμπεριείχε δύσκολους πολιτικούς συμβιβασμούς, τόσο στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όσο και στην προσπάθεια εξασφάλισης της υποστήριξης των Δημοκρατικών, στο βαθμό που αυτό ήταν απαραίτητο, για την δρομολόγηση εξελίξεων.

Μιλώντας σε μία χθεσινοβραδινή εκδήλωση που έγινε στην Ουάσινγκτον για την συγκέντρωση χρημάτων, ο πρόεδρος Τραμπ παραδέχτηκε ότι οι Δημοκρατικοί -που έφεραν σε δύσκολη θέση τους Ρεπουμπλικάνους για τα ζητήματα υγείας στις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου για το Κογκρέσο, κερδίζοντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων- έχουν ένα πολιτικό πλεονέκτημα στο ζήτημα αυτό. «Έχουν το θέμα της υγείας ακριβώς τώρα [και μπορούν να το εκμεταλλευτούν πολιτικά]. Θα πρέπει να το πάρουμε από αυτούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων δήλωσαν ότι η αιφνιδιαστική πολιτική αναδίπλωση του Τραμπ υπαγορεύτηκε από την αναταραχή που προκάλεσε στην Γερουσία η ανάσυρση της κατάργησης του Obamacare και η προσπάθεια που έγινε από τον Λευκό Οίκο για να τοποθετηθεί στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας. Η προσπάθεια αυτή από τον Λευκό Οίκο έγινε, ενώ έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες των γερουσιαστών για την δυναμική έναρξη της προεκλογικής τους εκστρατείας, ενόψει των εκλογών του 2020.

«Ο ίδιος προφανώς αναγνώρισε τον βαθμό της πρόκλησης στην οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί [το Obamacare], ενώ θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με προβλήματα πριν ανασυγκροτηθούμε», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Θουν που είναι ηγετικό στέλεχος στην Γερουσία. «Ο ίδιος λάμβανε πολλές γνώμες από ανθρώπους που είχαν εμπλακεί προηγούμενα στις πολιτικές συγκρούσεις [για το ζήτημα αυτό]», σχολίασε ο ίδιος γερουσιαστής.

«Δεν θα μπορούσαμε να το είχαμε περάσει όταν έφτανε στην Βουλή των Αντιπροσώπων, στην Γερουσία, αλλά και στην συνέχεια, οπότε θα είχαμε την προσπάθεια εξεύρεσης μιας κοινής λύσης», δήλωσε ένας άλλος Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής. «Οι ηγέτες του κόμματος μίλησαν με τον πρόεδρο σχετικά με το γεγονός της μη διεξαγωγής ψηφοφορίας, αφού δεν επρόκειτο να φτάσει στην ολομέλεια, αλλά κι ενώ δεν θα μπορούσαμε να συγκροτήσουμε μία ομάδα εργασίας στην Γερουσία», συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Ο πρόεδρος Τραμπ προκάλεσε για άλλη μια φορά την αντίθεση και τον εκνευρισμό των Ρεπουμπλικάνων, ενώ είχαν προηγηθεί οι πολιτικές αναταράξεις που είχε προκαλέσει η απόφασή του για την κήρυξη μιας κατάστασης εθνικής έκτακτης ανάγκης στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ.

Παράλληλα, οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι ήταν αντίθετοι και με την απόφασή του για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από την Συρία. Πρόκειται για μία απόφαση, η υλοποίηση της οποίας επιβραδύνθηκε, αλλά δεν ακυρώθηκε.

Σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο, ο πρόεδρος Τραμπ έχει επίσης προκαλέσει την αντίδραση αρκετών Ρεπουμπλικάνων, μέσω της επιβολής δασμών στις εισαγωγές προϊόντων στην αμερικανική αγορά, ενώ έχει απειλήσει για την επιβολή νέων δασμών, παρά τις προειδοποιήσεις που έχει δεχτεί για τις οικονομικές συνέπειες αυτών των κινήσεων.

Ωστόσο, στο ζήτημα της κατάργησης του προγράμματος Obamacare ο πρόεδρος Τραμπ αποδείχτηκε περισσότερο δεικτικός στις ανησυχίες των Ρεπουμπλικάνων και των πολιτικών συμμάχων του, που τον προειδοποίησαν ζωηρά για μία επερχόμενη αποτυχία.

Το κλίμα αυτό της ανησυχίας για τις απρόβλεπτες επιπτώσεις που θα μπορούσε να δρομολογήσει η κατάργηση του Obamacare, ήταν διάχυτο και σε μία χθεσινή συγκέντρωση των κοινοβουλευτικών στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

«Ο πρόεδρος αναγνώρισε ότι με τη Νάνσι Πελόζι στην Βουλή των Αντιπροσώπων είναι απίθανο να έχουμε δικομματική συνεργασία», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Κόρνιν από το Τέξας. «Ήταν περισσότερο μία στιγμή [πολιτικού] ρεαλισμού για την περίοδο αυτή», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Τιμ Μουρτό, δήλωσε στην διάρκεια μιας συνέντευξης του, ότι ο πρόεδρος άλλαξε γνώμη επειδή «δεν υπάρχει τρόπος συνεργασίας των Δημοκρατικών με τον πρόεδρο Τραμπ για ένα πρόγραμμα υγείας, το οποίο θα είναι επεξεργασμένο για να παρέχει την πρόσβαση και το χαμηλό κόστος, που ο ίδιος θέλει να προσφέρει».

Η αλλαγή της στάσης του Τραμπ μεταφράζεται επίσης, ως πολιτική ήττα για τον υπηρεσιακό Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι και τους πολιτικούς συμμάχους του, που έσπρωξαν τον πρόεδρο Τραμπ στην υποστήριξη- μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης- μιας μήνυσης που έχουν καταθέσει Ρεπουμπλικάνοι γενικοί εισαγγελείς σε αμερικανικές πολιτείες, υποστηρίζοντας την αντισυνταγματικότητα του συνολικού νομικού πλαισίου του προγράμματος Obamacare.

Η εξέλιξη αυτή όπως σημειώνει το ΑΠΕ, είχε ανατρέψει προηγούμενη στάση υποστήριξης της κυβέρνησης Τραμπ, στην μερική κατάργηση προβλέψεων του Obamacare.