Υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν ο Μάρτιν Σουλτς

Υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν ο Μάρτιν Σουλτς

Ο νυν πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου υπόσχεται να εργαστεί για να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στους θεσμούς της Ε.Ε.

Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε σήμερα με κάθε επισημότητα σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες την υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κι έξεχων στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας δήλωσε πως νιώθει ιδιαίτερη τιμή για την εμπιστοσύνη και την στήριξη του ΕΣΚ.

«Πρόκειται για την αρχή μιας στενής συνεργασίας με τα κόμματα-μέλη του ΕΣΚ και τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους», είπε ο Σουλτς, που μόλις πριν δύο ημέρες βρέθηκε στη χώρα μας κι ανέπτυξε τις προτάσεις του για την αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης των χωρών της Μεσογείου, ενώ εξέφρασε την πρόθεσή του να ταξιδέψει στις χώρες των κομμάτων-μελών του ΕΣΚ για να ακούσει εξ ιδίων τις ανησυχίες και τις ιδέες τους.

Διαβάστε ακόμη: Σουλτς: Απαραίτητο να επανέλθει η εμπιστοσύνη στον ευρωπαϊκό Νότο

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρθηκε ακόμη στη μείωση της εμπιστοσύνης που τρέφουν οι Ευρωπαίοι πολίτες για την Ε.Ε., λέγοντας πως σε περίπτωση που εκλεγεί θα εργαστεί για να συνδέσει εκ νέου τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με τους λαούς της Ευρώπης.

«Κάποιοι λένε ότι η Ευρώπη “δεν έχει ανάγκη από ένα πρόσωπο που να μπορούν να το ψηφίζουν οι λαοί”, ή ότι “η Επιτροπή δεν θα έπρεπε να πολιτικοποιείται”. Για τις ενστάσεις αυτές έχω πολύ απλές απαντήσεις. Εκατομμύρια πολιτών της Ε.Ε. που έχουν υποστεί τις συνέπειες της κρίσης γνωρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη πολιτικοποιηθεί εδώ και καιρό κι ότι δυστυχώς ακολουθεί την πολιτική των ελίτ. Ήρθε η ώρα λοιπόν να επανασυνδεθούν οι θεσμοί της Ε.Ε. με τους λαούς της Ε.Ε. Και ήρθε η ώρα να κτίσουμε μια Ευρώπη στην οποία οι λαοί να μπορούν να επενδύσουν, επειδή γνωρίζουν ότι και η Ευρώπη επενδύει σε αυτούς. Ο καλύτερος τρόπος να κάνουμε ξανά την Ευρώπη να λειτουργεί προς όφελος των πολιτών είναι πρώτα απ’ όλα να εμπλακούν οι ίδιοι οι πολίτες στη διαδικασία αυτή», είπε ο κ. Σουλτς.

«Τον Φεβρουάριο του 2010 μόλις 488 Ευρωβουλευτές ψήφισαν για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον πρόεδρό της. Το 2014 θέλω να εκφραστούν 390 εκατομμύρια πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης.

Διαβάστε ακόμη: Σουλτς: «Δεν φτάνει πια να ζητά κανείς συγγνώμη»

Τη στήριξή του για τον Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε με δήλωσή του και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Η μεγάλη πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος έκανε σήμερα ένα σημαντικό βήμα ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ευρώπη έχει ανάγκη να κάνει τη μεγάλη στροφή. Πληρώσαμε και πληρώνουμε πολύ ακριβά αυτήν τη δεξιά Ευρώπη και τις εμμονές της στις πολιτικές λιτότητας ως μοναδικό εργαλείο για την έξοδο από την κρίση. Δεν  υπήρχε όμως, ούτε υπάρχει άλλος δρόμος, πιο ασφαλής και λιγότερο  επώδυνος, από τη συνεργασία μας με τους Ευρωπαίους εταίρους», είπε ο κ. Βενιζέλος.