Υπόθεση διαζυγίου του Jeff Bezos: Τι συμβαίνει όταν χωρίζουν οι δισεκατομμυριούχοι;

Υπόθεση διαζυγίου του Jeff Bezos: Τι συμβαίνει όταν χωρίζουν οι δισεκατομμυριούχοι;
epa06689602 (L-R) German publisher Axel Springer's widow Friede Springer, Amazon CEO Jeff Bezos, his wife MacKenzie Bezos, and Axel Springer SE CEO Mathias Doepfner attend the Axel Springer Award 2018, in Berlin, Germany, 24 April 2018. Amazon CEO Bezos, who also owns US newspaper 'The Washington Post', is awarded with the Axel Springer Award. Axel Springer SE is one of the largest digital publishing houses in Europe and owner of numerous multimedia news brands. EPA/CLEMENS BILAN

Όταν πρόκειται για τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, υπάρχουν πολλά διαφορετικά συμφέροντα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. 

Ο Jeff Bezos, ο ιδρυτής και CEO της Amazon, ανακοίνωσε την Τετάρτη μέσω Twitter ότι εκείνος και η γυναίκα του, MacKenzie Bezos, παίρνουν διαζύγιο μετά από 25 χρόνια γάμου. Στην υπόθεση διαζυγίου του Bezos, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα έχει περιουσία ύψους περίπου 137 δισ. δολαρίων, διακυβεύονται πολλά περισσότερα σε σχέση με μια απλή υπόθεση διαζυγίου- κάτι το οποίο συμβαίνει συχνά με πλούσια ζευγάρια.

Ο χώρος κατοικίας του ζεύγους Bezos, στην Ουάσινγκτον περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα για την Amazon, καθώς πρόκειται για μια από κοινού περιουσία, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η περιουσία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου του ζευγαριού θα μπορούσε να χωριστεί στα δύο.

Όμως, αυτός ο καταμερισμός στη μέση θα μπορούσε να αλλαχθεί αν οι Bezos είχαν υπογράψει ένα προγαμιαίο ή μεταγαμιαίο συμβόλαιο, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν το ζευγάρι έχει ένα τέτοιο συμβόλαιο. Αν δεν έχουν, η MacKenzie θα μπορούσε να λάβει μέχρι και 66 δισ. δολάρια βάσει της τωρινής αξίας της Amazon, σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο της ακίνητης περιουσίας.

Η περιουσία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εταιρική μετοχή της Amazon, κάτι που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα για τα ζευγάρια των δισεκατομμυριούχων. Το να αποφασίσει κανείς το τι να κάνει με τις μετοχές μπορεί να αποδειχθεί περίπλοκη διαδικασία. Για παράδειγμα, ο Bezos θα μπορούσε να μεταφέρει τις μετοχές, αλλά αν το κάνει, θα μπορούσε να χάσει τον έλεγχο της εταιρείας ανάλογα με το μερίδιό του σε αυτήν.

Δικηγόροι διαζυγίων δηλώνουν ότι είναι πολύ πιθανό η MacKenzie να ήθελε η οικογενειακή περιουσία να συνεχίζει να μεγαλώνει- και έτσι είναι δύσκολο να δεχτεί ένα διακανονισμό που θα απαιτούσε να πουληθούν οι μετοχές που θα περιόριζαν τον έλεγχο του Jeff Bezos στην εταιρεία- και όποια μείωση στο μερίδιό του 15% στην εταιρεία.

Αλλά το να έχει κανείς τον έλεγχο μιας εταιρείας προκαλεί ακόμα περισσότερα προβλήματα στους δισεκατομμυριούχους που θέλουν να πάρουν διαζύγιο, από το να πρέπει να μεταφέρουν ή να πουλήσουν μετοχές για να χρηματοδοτήσουν ένα διακανονισμό μέχρι το να χάσουν τον έλεγχο της εταιρείας τους.

Βέβαια, ακόμα σημαντικότερα είναι τα ζητήματα των εκτιμήσεων- του πώς δηλαδή εκτιμούνται τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης. Είναι εύκολο να εκτιμηθεί η αξία των μετοχών, αλλά τόκοι και ακίνητα είναι πιο δύσκολο και περίπλοκο να εκτιμηθούν. Δεν γνωρίζουμε την ακριβή αξία τους.

Επίσης, όσον αφορά δισεκατομμυριούχους που βρίσκονται στα φώτα της δημοσιότητας, υπάρχει και το ζήτημα του πώς το διαζύγιο θα επηρεάσει την εταιρεία. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι αποσυντονισμένοι ή φορτισμένοι συναισθηματικά, κάτι που ίσως οδηγήσει σε ανησυχία για το ποιος ηγείται της εταιρείας και πτώση της τιμής των μετοχών.

Το μόνο σίγουρο είναι πως για τον Bezos το σημαντικότερο ζήτημα είναι η εταιρεία και οι μετοχές. Πέρα από αυτό, τα παιδιά έχουν αναμειχθεί. Φυσικά, όταν πρόκειται για τέτοιους ανθρώπους, υπάρχουν πολλά που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του και πολλά διαφορετικά συμφέροντα.