Υψηλότερο πληθωρισμό περιμένουν οι καταναλωτές στην Ευρωζώνη – «Πονοκέφαλος» στην ΕΚΤ

Υψηλότερο πληθωρισμό περιμένουν οι καταναλωτές στην Ευρωζώνη – «Πονοκέφαλος» στην ΕΚΤ
The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured in Frankfurt am Main, western Germany, on March 11, 2021. - European Central Bank chief Christine Lagarde was under pressure on March 11, 2021 to soothe market jitters on rising inflation and bond yields that could hobble the eurozone's recovery from the pandemic. The meeting of the ECB's 25-member governing council is not set to lead to any changes in the bank's ultra-loose monetary policy. (Photo by Armando BABANI / AFP) Photo: AFP
Η αύξηση των προσδοκιών έρχεται καθώς η ΕΚΤ προσπαθεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 2%.

Υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην Ευρωζώνη σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο αναμένουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, σύμφωνα με την τελευταία σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον Σεπτέμβριο που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΚΤ, οι καταναλωτές της Ευρωζώνης αναμένουν πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί για τους επόμενους 12 μήνες στο 4% έναντι του 3,5% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα του Αυγούστου.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι καταναλωτές αναμένουν πως ο πληθωρισμός μέσα στα επόμενα 3 χρόνια θα διαμορφωθεί στο 2,5%, αμετάβλητος σε σχέση με την έρευνα του Αυγούστου.

Τα ερωτήματα για την ΕΚΤ

Η αύξηση των προσδοκιών έρχεται καθώς η ΕΚΤ προσπαθεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 2%, που είναι ο στόχος της για τη σταθερότητα των τιμών στην οικονομία. Υπενθυμίζεται πως για τον Οκτώβριο του 2023 διαμορφώθηκε στο 2,9%, παραμένοντας πάνω από τον στόχο της ευρωτράπεζας.

Η ΕΚΤ «πάγωσε» τις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων τον Σεπτέμβριο μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις, με τις εκτιμήσεις των καταναλωτών να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα σύσφιξη στη νομισματική πολιτική της τράπεζας το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ εκτιμούν πως ο γενικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 5,6% για το 2023 και στο 3,2% για το 2024, πλησιάζοντας τον στόχο του 2% μέσα στο 2025.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα για τις αγορές είναι ο χρόνος που η τράπεζα θα προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων της, με την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να τονίζει πρόσφατα πως μια τέτοια συζήτηση είναι πολύ πρώιμη για να γίνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: