Ιράκ: Έξι νεκροί σε επίθεση εναντίον κέντρου στρατολόγησης εθελοντών

Ιράκ: Έξι νεκροί σε επίθεση εναντίον κέντρου στρατολόγησης εθελοντών

Τουλάχιστον 6 ακόμη από επιδρομή του ιρακινού στρατού εναντίον των Πεσμεργκά.

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα βορειοδυτικά της Βαγδάτης, όταν οβίδες έπληξαν ένα κέντρο στρατολόγησης εθελοντών που επιθυμούν να πολεμήσουν εναντίον των ισλαμιστών μαχητών, οι οποίοι έχουν εξαπολύσει ευρεία επίθεση στο Ιράκ, ανακοίνωσε η αστυνομία και ένας γιατρός.

Τρεις στρατιώτες είναι μεταξύ των θυμάτων αυτού του βομβαρδισμού στο Χάλες, 5 χιλιόμετρα από τη Μπακούμπα, πρωτεύουσα της επαρχίας Ντιγιάλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Μετά την ανακοίνωση του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι την Τετάρτη ότι θα δοθούν όπλα στους πολίτες που είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν εναντίον των ανταρτών χιλιάδες κάτοικοι έχουν δηλώσει εθελοντές.

Εξάλλου τουλάχιστον έξι ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν από μια αεροπορική επιδρομή του ιρακινού στρατού εναντίον μιας οχηματοπομπής των Πεσμεργκά, των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας, 150 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη, όπως δήλωσαν ένας αξιωματούχος και ένας γιατρός.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν η επίθεση, που σημειώθηκε στη διάρκεια της νύχτας στην Χανάγκιν, είχε συγκεκριμένα στόχο τα κουρδικά στρατεύματα ή αν επρόκειτο για λάθος.

Στο μεταξύ ο εξόριστος κυβερνήτης της Μοσούλης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών από τις ΗΠΑ και την Τουρκία εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) που έχουν καταλάβει την πόλη του καθώς και άλλες περιοχές στο βόρειο Ιράκ, όπως επισημαίνει σήμερα η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

«Αεροπορικές επιδρομές μπορούν να εξαπολυθούν εναντίον των βάσεων των μαχητών του ΙΚΙΛ, όχι στις πόλεις αλλά στις μη κατοικημένες περιοχές», εξήγησε ο Άτιλ αλ Νουτζάιφι από το Ερμπίλ της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν όπου έχει καταφύγει.

Ο αξιωματούχος απαντούσε σε μια ερώτηση σχετικά με το τι αναμένει από την Ουάσινγκτον και την Άγκυρα μετά την προέλαση των ισλαμιστών.

Ο αλ Νουτζάιφι τάχθηκε πάντως κατά «της παρουσίας στην περιοχή μας ξένων στρατιωτών», αναφερόμενος μόνο σε αεροπορικές και όχι χερσαίες επιχειρήσεις.

Η κατάσταση στη χώρα είναι αποτέλεσμα της διεθνούς αδράνειας απέναντι στην κρίση στη Συρία, εκτιμά ο πρώην ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μπραχίμι.

Ο πρώην κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι εκτίμησε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η προέλαση των ισλαμιστών μαχητών στο Ιράκ είναι αποτέλεσμα της αδράνειας της διεθνούς κοινότητας μπροστά στην κρίση που πλήττει τη γειτονική Συρία από το 2011.

«Είναι ένας πολύ γνωστός κανόνας: μια σύγκρουση τέτοιου είδους (όπως αυτή στη Συρία) δεν μπορεί να παραμείνει περιορισμένη στα σύνορα μιας μόνο χώρας», δήλωσε ο Μπραχίμι, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του ειδικού απεσταλμένου τον Μάιο έπειτα από δύο χρόνια άκαρπων προσπαθειών διευθέτησης της κρίσης από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι.

Η διεθνής κοινότητα «δυστυχώς παραμέλησε το συριακό πρόβλημα και δεν βοήθησε στην επίλυσή του. Ιδού το αποτέλεσμα», είπε ο Μπραχίμι αναφερόμενος στην προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) στο Ιράκ.

Ο Μπραχίμι υπογράμμισε ότι είχε ενημερώσει ήδη από τον Νοέμβριο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τους συνομιλητές του για την ενίσχυση του ΙΚΙΛ, το οποίο είναι «δέκα φορές πιο ενεργό στο Ιράκ απ’ ό,τι στη Συρία».

«Η δράση των ισλαμιστών στο Ιράκ γίνεται με φόντο τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ σιιτών και σουνιτών», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο δογματικός διχασμός στο Ιράκ είναι ιδιαίτερα βαθύς με τη σουνιτική κοινότητα, που βρισκόταν στην εξουσία υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν, να καταγγέλλει ότι έχει περιθωριοποιηθεί από τις τωρινές αρχές, όπου κυριαρχούν οι σιίτες. Κάποιοι σουνίτες δεν βλέπουν αρνητικά την προέλαση των ισλαμιστών σουνιτών που πολεμούν κατά των ιρακινών αρχών.
«Σουνίτες θα υποστηρίξουν τους ισλαμιστές, όχι επειδή είναι ισλαμιστές, αλλά επειδή ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου», επεσήμανε ο Μπραχίμι.

Ο πρώην ειδικός απεσταλμένος εκτιμά επίσης ότι το Ιράν, που έχει δηλώσει έτοιμο να βοηθήσει τη Βαγδάτη, έχει «τη θέση του» στην περιοχή, σημειώνοντας «την ντε φάκτο συνεργασία των ΗΠΑ με το Ιράν» στο θέμα του Ιράκ.

Διαβάστε ακόμα:

Στενή συνεργασία Αυστραλίας-ΗΠΑ για το θέμα του Ιράκ

Η Τεχεράνη τάσσεται κατά των ξένων επεμβάσεων στο Ιράκ

Νεκρά επτά μέλη των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας στο Ιράκ