Ήρθε η ώρα να προγραμματίσετε διακοπές χωρίς δουλειά

Ήρθε η ώρα να προγραμματίσετε διακοπές χωρίς δουλειά
Όταν δεν πηγαίνετε διακοπές αυξάνεται η πιθανότητα κατάθλιψης.

της Anne Fisher

Ας το παραδεχτούμε – χρειάζεστε διακοπές. Όταν δεν παίρνετε άδεια ή παίρνετε, αλλά δεν την εκμεταλλεύεστε πηγαίνοντας διακοπές, είναι πιο δύσκολο να βρείτε νέες ιδέες ή ενέργεια για να υλοποιήσετε τις ιδέες που ήδη έχετε.

Επιπλέον, εάν επιθυμείτε να ξεφύγετε και αισθάνεστε ότι δεν είστε σε θέση να το κάνετε αυτό, ίσως βάζετε υποψηφιότητα για να πάθετε κατάθλιψη στο μέλλον.

Με άλλα λόγια, αν δεν πηγαίνετε διακοπές, υπάρχει κίνδυνος να «καείτε» από εξάντληση – και κανένας δεν το θέλει αυτό.

Η ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην εργασία χωρίς διακοπή και την κατάθλιψη εμφανίζεται σε μια συναρπαστική μελέτη, η οποία διεξήχθη από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos Public Affairs για την Allianz Global Assistance USA. Κάθε άνοιξη από το 2009 μέχρι σήμερα, η Allianz ζητούσε τη γνώμη 1.000 εργαζόμενων ενηλίκων ρωτώντας τους, πρώτον, αν θεωρούν τις διακοπές σημαντικές για την ευημερία τους και, δεύτερον, αν έχουν σαφή σχέδια διακοπών ή αν έχουν κάνει διακοπές τους τελευταίους 12 μήνες.

Οι άνθρωποι που εκτιμούν ιδιαίτερα τη σημασία των διακοπών αλλά λένε ότι είναι απίθανο να πάνε διακοπές υποφέρουν από αυτό που οι ερευνητές ονομάζουν «έλλειμμα διακοπών».

Στην πιο πρόσφατη έρευνα, οι ερωτηθέντες συμπλήρωσαν κι ένα σύντομο ερωτηματολόγιο που ονομάζεται PHQ-9, το οποίο οι ιατροί χρησιμοποιούν για να εντοπίζουν συμπτώματα κλινικής κατάθλιψης – στα οποία συμπεριλαμβάνονται η απώλεια ενδιαφέροντος ή η έλλειψη ευχαρίστησης στην καθημερινή ζωή, το αίσθημα αποτυχίας ή απελπισίας, η αϋπνία, η απώλεια όρεξης και η δυσκολία συγκέντρωσης.

Η συσχέτιση μεταξύ του «ελλείμματος διακοπών» και των αποτελεσμάτων του PHQ-9 είναι εκπληκτική. Περίπου ένα στα τρία (30%) άτομα που αναφέρουν «έλλειμμα διακοπών» παρουσίασαν σημάδια ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Εκτιμάται ότι το 6% του πληθυσμού των ΗΠΑ πάσχει από σοβαρή κλινική κατάθλιψη. Μεταξύ των ανθρώπων που δεν πηγαίνουν διακοπές, το ποσοστό διπλασιάζεται στο 12%.

Και το 56% των ανθρώπων που αξιολογούν πολύ θετικά τη σημασία του ελεύθερου χρόνου αλλά δηλώνουν ότι οι τελευταίες διακοπές τους ήταν «πριν από περισσότερα από δύο χρόνια», εμφανίζουν υψηλό σκορ στο PHQ-9, γεγονός που υποδεικνύει σοβαρή κατάθλιψη.