Is this a man’s World?

Is this a man’s World?
Σε όλα τα περίπτερα με τη λίστα Most Powerful Women 2019 - Γνωρίστε τις πιο ισχυρές Ελληνίδες στις επιχειρήσεις.

Πριν από ενενήντα χρόνια, ο Henry Luce δηµιούργησε το Fortune µε κυρίαρχη αποστολή να φέρνει στο προσκήνιο τους ανθρώπους, τις ιδέες, τις εταιρείες και τις ευκαιρίες, που κάνουν τη διαφορά σε ένα κόσµο που εξελίσσεται ταχύτατα.

Όλα αυτά τα χρόνια, το Fortune βρέθηκε και βρίσκεται πρώτο, εκεί που οι άνθρωποι επιχειρούν και αλλάζουν τον κόσµο. Εδραιώθηκε ως ο ηγέτης της επιχειρηµατικής δηµοσιογραφίας και, ταυτόχρονα, εδραίωσε µε εγκυρότητα και συνέπεια τις λίστες του που το ανέδειξαν ως το πιο διάσηµο διεθνές επιχειρηµατικό media brand. Οι έρευνες του Fortune που αναδεικνύουν πρόσωπα και επιχειρήσεις, ουσιαστικά υπογραµµίζουν τις αλλαγές στον κόσµο των επιχειρήσεων, που σε µεγάλο βαθµό αποτυπώνουν τον τρόπο µε τον οποίο αλλάζει η ίδια η κοινωνία.

Πάρτε για παράδειγµα, το Fortune 500, τη µεγαλύτερη εταιρική λίστα του πλανήτη. Το 2018 οι γυναίκες CEO ήταν 24. Μικρό ποσοστό θα πείτε και δεν θα διαφωνήσω µαζί σας. Όµως, έχει τεράστια σηµασία να σηµειώσουµε ότι από το 1955 που καταρτίζεται η λίστα, µόλις το 1998, εµφανίστηκε γυναίκα CEO και αυτή ήταν µία! Επιπλέον, το 2018 στην πρώτη θέση της λίστας µε τις πιο ισχυρές γυναίκες στις επιχειρήσεις στην Αµερική βρίσκεται η Marillyn Hewson, CEO της Lockheed Martin, σε έναν απολύτως ανδροκρατούµενο τοµέα όπως είναι η βιοµηχανία όπλων!

Στην Ελλάδα, βάσει των στοιχείων που έχουµε στη διάθεσή µας, το 26% των διευθυντικών θέσεων καλύπτονται από γυναίκες και όροι όπως «inclusion» και «diversity» γίνονται όλο και πιο επιτακτικοί. Γι’ αυτό και είµαστε περήφανοι, που καταρτίσαµε και φέτος τη λίστα Most Powerful Women in business (σελ. 52), φωτίζοντας µέσα από 30 δυναµικές γυναίκες, τον τρόπο που αλλάζει το επιχειρείν στη χώρα.

Γνωρίζουµε ότι τα βήµατα που πρέπει να γίνουν, για να µπορούµε να µιλάµε µε όρους ισότητας και δικαιοσύνης, είναι ακόµη πολλά. Από το µισθολογικό χάσµα που παραµένει σε ποσοστά καθόλου αµελητέα, µέχρι τις προκαταλήψεις αλλά και τα εµπόδια που αντιµετωπίζουν οι γυναίκες στον εργασιακό – και όχι µόνο – χώρο και συνδέονται µε τους πολλαπλούς ρόλους που καλούνται να υπηρετήσουν. Όµως, θέλει «αρετή και τόλµη» η κορυφή. «Η θα πάω µπροστά ή θα παραµείνει η επιχείρηση στα µέγεθος που µου την κληροδότησε ο πατέρας µου» είναι η φράση – κλειδί της Ιουλίας Τσέτη στην Μαρία Ακριβού (σελ. 22) Μια γυναίκα που πήρε µια εταιρεία και την µετέτρεψε σε έναν όµιλο φαρµακευτικών επιχειρήσεων, προχωρώντας µόνο την τελευταία πενταετία σε επενδύσεις 80 εκατ. ευρώ.

Επικεφαλής δύο πολυεθνικών κολοσσών στη χώρα µας είναι επίσης γυναίκες που µίλησαν στο Fortune για την πορεία τους στην κορυφή, αποδεικνύοντας ότι η ηγεσία δεν έχει φύλο. Και, εάν έχει, στο λεξικό της ελληνικής γλώσσας είναι γένους θηλυκού. Η Λίλιαν Νεκταρίου (σελ 62), είναι η πρώτη Ελληνίδα που το 2016 ανέλαβε το ρόλο της Γενικής Διευθύντριας της Coca-Cola Hellas για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, αφού πέρασε από πολλούς διαφορετικούς ρόλους µέσα σε δεκατρία χρόνια. Μακρά και η πορεία της Κατερίνας Βλάχου στη Mondelez (σελ. 72), που έγραψε µε επιτυχία πολλά χιλιόµετρα στο marketing και στη συνέχεια στις πωλήσεις, για να της εµπιστευθεί η πολυεθνική µετά από 20 χρόνια, τα ηνία της θυγατρικής της στην Ελλάδα.

Τα χρόνια που έρχονται, σίγουρα επιφυλάσσουν µεγάλες προκλήσεις. Και εµείς, στο Fortune θα συνεχίσουµε την προσπάθειά µας για έναν κόσµο καλύτερο. Θα συνεχίσουµε να ενθαρρύνουµε την διαφορετικότητα στον εργασιακό χώρο προκειµένου να διασφαλίσουµε ότι η κοινωνία θα αξιοποιεί µε τον καλύτερο τρόπο τον πιο πολύτιµο πόρο της – τους ανθρώπους. Και θα παροτρύνουµε τις επιχειρήσεις να δίνουν προτεραιότητα στην καινοτοµία και τις µελλοντικές επιδόσεις έναντι του βραχυπρόθεσµου κέρδους. Γιατί οι επιχειρήσεις πρέπει να εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας, και µόνο εάν συµβαίνει αυτό επιτρέπει η κοινωνία στις επιχειρήσεις να ευηµερούν.​

* Η Αναστασία Παρετζόγλου είναι Brand Manager του Fortune