Εισήγηση του ΕΤΑΑ για μείωση 5,2% στις επικουρικές συντάξεις

Εισήγηση του ΕΤΑΑ για μείωση  5,2% στις επικουρικές συντάξεις

Στην πληρωμή των συντάξεων του Ιουλίου ή του Αυγούστου πρόκειται να εφαρμοσθεί το μέτρο, εφόσον γίνει δεκτό από το υπουργείο Εργασίας.

Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΑΑ) φέρεται, σύμφωνα με τον διοικητή του Τάσο Παπανικολάου να εισηγείται στο υπουργείο Εργασίας, τη μείωση κατά 5,2% στις επικουρικές συντάξεις που χορηγεί. Η μείωση, σε περίπτωση που το υπουργείο Εργασίας κάνει δεκτή την εισήγηση, θα εφαρμοσθεί στην πληρωμή των συντάξεων του Ιουλίου ή στην πληρωμή του Αυγούστου.

Με δεδομένο ότι η μέση επικουρική σύνταξη που χορηγεί το ΕΤΑΑ ανέρχεται στα περίπου 200 ευρώ τον μήνα, η μέση μείωση θα είναι περίπου 10 ευρώ τον μήνα για κάθε συνταξιούχο, είπε ο κ. Παπανικολάου μιλώντας σε πρωινή εκπομπή.

Σε παρέμβασή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, διαφώνησε με τις περικοπές και υποστήριξε ότι δεν προηγήθηκε επεξεργασία του μαθηματικού τύπου με βάση τον συντελεστή βιωσιμότητας, όπως απαιτεί ο νόμος.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι οι αλλαγές αυτές δεν ήταν έκτακτες αλλά προγραμματισμένες, καθώς από την 1η Ιουλίου, τίθεται σε εφαρμογή η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» οπότε και αναμένονται αναπροσαρμογές μεγαλύτερες ή μικρότερες σε όλα τα επικουρικά Ταμεία.

Με τον νέο Κανονισμό Ασφάλισης και Παροχών του ΕΤΕΑ, που αναμένεται να υπογραφεί το προσεχές διάστημα από τον υπουργό Εργασίας, ενοποιούνται οι όροι και προϋποθέσεις των διαφορετικών παροχών, τις οποίες καταβάλλουν σήμερα τα επικουρικά ταμεία, που έχουν ενσωματωθεί στο ΕΤΕΑ. Ακόμη, το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης θα αναπροσαρμόζεται σε ετήσια βάση έτσι ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων στο Ταμείο, καθώς αποκλείεται η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα ξεπερνά το 20% τόσο για τους παλαιούς όσο και για τους νέους ασφαλισμένους.

Το υπουργείο Εργασίας, έχει δημιουργήσει «ατομική μερίδα» για τον κάθε ασφαλισμένο, ώστε το ύψος των επικουρικών συντάξεων να είναι ανάλογο με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί, ενώ ο ασφαλισμένος θα μπορεί να παρακολουθεί ηλεκτρονικά τις εισφορές που έχουν συγκεντρωθεί στην ατομική του μερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα

Πώς υπολογίζεται ο νέος φόρος ακινήτων

Τι θα πληρώσουμε ως το 2020