ΙΣΝ: Δωρεές ύψους 1.6 δισ. ευρώ «για να γίνει ο κόσμος μας ένα καλύτερο μέρος για να ζεις»

ΙΣΝ: Δωρεές ύψους 1.6 δισ. ευρώ «για να γίνει ο κόσμος μας ένα καλύτερο μέρος για να ζεις»

Το Ίδρυμα έχει προχωρήσει σε 3.646 δωρεές σε 111 κράτη με το ΚΠΙΣΝ την μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά ύψους 607 εκατ. ευρώ.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια έργου, εκπληρώνοντας τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, τη συμβολή, δηλαδή, στη βελτίωση της ζωής των λιγότερο προνομιούχων, καθώς και να υποστηρίζει εν γένει δράσεις που μπορούν να επιφέρουν μια θετική και διαχρονική αλλαγή στην κοινωνία.

Η έως τώρα δράση του ΙΣΝ απλώνει το φάσμα της σε 111 χώρες, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ελλάδα, όπου εκτός των άλλων αναπτύσσονται και ορισμένες από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του Ιδρύματος, όπως είναι η ανάπτυξη του ΚΠΙΣΝ, καθώς και προγράμματα που εστιάζουν στην καταπολέμηση των συνεπειών της κρίσης και της νεανικής ανεργίας.

Από την έναρξη της λειτουργίας του, το 1996, έως σήμερα το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά 1,56 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω 3.646 δωρεών προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε όλο τον κόσμο, σε τέσσερις βασικούς τομείς: Τέχνες και Πολιτισμός, Παιδεία, Υγεία και Αθλητισμός, και Κοινωνική Πρόνοια.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των 20 τελευταίων ετών, το ΙΣΝ, έχει πραγματοποιήσει συνολικά:

  •   Τέχνες & Πολιτισμός: 752 δωρεές ύψους €387 εκατ.
  •   Παιδεία: 1.107 δωρεές ύψους €484 εκατ.
  •   Υγεία & Αθλητισμός: 672 δωρεές ύψους €287 εκατ.
  •   Κοινωνική Πρόνοια: 1.115 δωρεές συνολικά ύψους €409 εκατ.

Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι διευθυντές και υπεύθυνοι προγραμμάτων του Ιδρύματος, συζητήθηκαν οι σημαντικότερες δράσεις μέχρι σήμερα αλλά και οι στόχοι για το μέλλον. Αξιοσημείωτη ήταν η διερώτηση του Ανδρέα Δρακόπουλου, Προέδρου του ΔΣ του ΙΣΝ, σχετικά με το αν είναι η Δωρεά τέχνη ή επιστήμη. Αναρωτήθηκε για το μπορεί να αξιολογηθεί ένα αίτημα μόνο με βάση του κανόνες, τους αριθμούς και τα στοιχεία, δηλαδή με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια ή αν χρειάζεται και η δημιουργικότητα και μια πιο φιλελεύθερη αντιμετώπιση των προτάσεων.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο γιατί αποφασίζουν να πουν όχι – απόφαση που ομόφωνα χαρακτήρισαν δύσκολη αλλά και αναγκαία «Κάθε απόρριψη, επηρεάζει ζωές οπότε πρέπει να υπάρχει ευελιξία στην αξιολόγηση των αιτημάτων διότι δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις. Η φιλοσοφία του Ιδρύματος επιβάλλει την εξέταση όλων των αιτήσεων» τόνισε ο Στέλιος Βασιλάκης και συμπλήρωσε «Δεν υπάρχει απόρριψη χωρίς επιχειρήματα». Οι εκπρόσωποι του ΙΣΝ αναφέρθηκαν στον ρόλο του Ιδρύματος υπογραμμίζοντας ότι είναι συμπληρωματικός, ότι τα προγράμματα δεν καθιερώνονται και ότι δεν μπορούν οι δράσεις να αναπληρώνουν το Κράτος.

Δείτε ακόμη: Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανοίγει ξανά τους κινηματογράφους «Αττικόν» και «Απόλλων»

νιάρχος
Άννα Μαρία Κοσμόγλου, Αρίστη Σταθακοπούλου, Χρήστος Καθάριος, Στέλιος Βασιλάκης, Εύα Πολυζωγοπούλου, Πάνος Παπούλιας, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Ιωάννα Κιοσσέ

Το ΙΣΝ ξεκίνησε από το 2012 νέες επιμέρους πρωτοβουλίες, συνολικού ύψους €300 εκατομμυρίων, με στόχο την άμεση παροχή βοήθειας σε όλους όσοι βάλλονται περισσότερο από την κρίση, καθώς και τη δημιουργία νέων ευκαιριών και καλύτερων προοπτικών εργασίας για τη νέα γενιά, η οποία πλήττεται από ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη.

Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, 494 δωρεές ύψους €164 εκατομμυρίων εντάσσονται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Κρίση.  Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει ένα διττό στόχο: μέσα από τα προγράμματα που υποστηρίζονται, επιδιώκει αφενός να παράσχει άμεση ανακούφιση για αυτούς που επηρεάζονται περισσότερο από την κρίση και, αφετέρου, να δημιουργήσει όλες εκείνες τις αναγκαίες συνθήκες που θα διασφαλίσουν βιώσιμα αποτελέσματα.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά 

Παρουσιάστηκε επίσης συνοπτικά από τον Δημήτρη Πρωτοψάλτου, μια πρώτη εικόνα του ΚΠΙΣΝ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος, συνολικού ύψους €607 εκατομμυρίων. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι:

§  Η κατασκευή του ΚΠΙΣΝ ολοκληρώθηκε μέσα σε 4 χρόνια, τηρώντας, χωρίς ιδιαίτερες αποκλίσεις, το αρχικό χρονοδιάγραμμα του έργου, παρά την πολυπλοκότητα και έκταση αυτού.

§  Σχεδιασμένο από το Renzo Pianο Βuilding Workshop, το ΚΠΙΣΝ έχει τη μοναδικότητα να συστεγάζει δύο εθνικούς φορείς πολιτισμού και παιδείας, την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, πλαισιώνοντας τους με το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, συνολικής έκτασης 210.000 μ², το οποίο ενώνει το κέντρο της πόλης με το αστικό θαλάσσιο μέτωπο.

§  Βάσει μελέτης της Boston Consulting Group, η κατασκευή του έργου προσέθεσε €1,1 δις στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας (0,2% του ΑΕΠ ετησίως), συνεισφέροντας €57 εκατ. σε φορολογικά έσοδα. Βάσει της ίδιας μελέτης η κατασκευή του ΚΠΙΣΝ, δημιούργησε συνολικά περισσότερες από 13.000 θέσεις εργασίας.

§  Κατά την περίοδο υλοποίησης του έργου, τέθηκαν σε εφαρμογή βέλτιστες κατασκευαστικές πρακτικές και χρησιμοποιήθηκε μια μίξη παραδοσιακών και πρωτοποριακών υλικών που εξασφάλισαν καινοτομία και λειτουργικότητα για το ΚΠΙΣΝ. Το ΚΠΙΣΝ απέσπασε την Πλατινένια πιστοποίηση LEED, την υψηλότερη δυνατή παγκόσμια διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια.

§  Πριν ακόμα ξεκινήσει επίσημα η λειτουργία του, το ΚΠΙΣΝ, από τα μέσα Αύγουστου του 2016 οπότε και άνοιξε η είσοδος στο κοινό μέσα από τις ελεύθερες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ, δέχεται κατά μέσο όρο 35.000 επισκέπτες σε εβδομαδιαία βάση.

Διαβάστε επίσης: Κέντρο Πολιτισμού ΙΣΝ: Μια επένδυση 607 εκατ. ευρώ, παρακαταθήκη για τους Έλληνες

νιάρχος
Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΝ

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ανέφερε: «Η 20ετής πορεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ενδεχομένως να αντικατοπτρίζει, σε πρώτη ανάγνωση, τις αναρίθμητες ανάγκες της κοινωνίας, παγκοσμίως. Για εμάς, ωστόσο, αποτυπώνει επίσης τις δυνατότητες και προοπτικές των συνανθρώπων μας, για τις οποίες αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι περισσότερο. Αισθανόμαστε υπερήφανοι που μετά από 20 χρόνια δράσης καταφέραμε να εξελίξουμε τον τρόπο δράσης μας και να ενισχύσουμε τις πρωτοβουλίες μας, χωρίς ταυτόχρονα να χάσουμε την ευελιξία μας να ανταποκρινόμαστε από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, όπως είναι η δημιουργία του ΚΠΙΣΝ, έως την ενίσχυση του πιο μικρού και νεοσύστατου οργανισμού που επιδεικνύει όραμα και δέσμευση. Έτσι ελπίζουμε να συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια, βοηθώντας όσο περισσότερο μπορούμε να γίνει ο κόσμος μας ένα καλύτερο μέρος για να ζεις και να δημιουργείς».

Το ΙΣΝ συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η εξασφάλιση δωρεάς, ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε χρονικό ορίζοντα πέντε ετών, από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την υποστήριξη προγραμμάτων έκτακτης αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και την υποστήριξη προγραμμάτων υποδομής του οργανισμού International Rescue Committee.

Η δωρεά, ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων θα μοιραστεί ισομερώς μεταξύ των προγραμμάτων παροχής έκτακτης βοήθειας και της ανάπτυξης των υποδομών του οργανισμού, μέσα από ετήσιες εκταμιεύσεις δόσεων των ε εκατομμυρίων δολαρίων.

Συνέντευξη Τύπου για τα 20 χρόνια δράσης του ΙΣΝ
Συνέντευξη Τύπου για τα 20 χρόνια δράσης του ΙΣΝ

Οι μικρές και ριψοκίνδυνες δωρεές

Με γνώμονες τον σεβασμό προς την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και με την αντιμετώπιση όλων των αιτούντων επί ίσοις όροις και όχι με αλαζονεία οι αρμόδιοι των προγραμμάτων, έδωσαν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα προς τους οργανισμούς αναφέροντας ότι έχουν προχωρήσει στην έγκριση ριψοκίνδυνων δωρεών.  Για παράδειγμα το ΙΣΝ συμμετείχε στην ενίσχυση ενός Οργανισμού στις ΗΠΑ που πληρώνει τις εγγυήσεις για την αποφυλάκιση φυλακισμένων ατόμων των οποίοι έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις αποφυλάκισής αλλά δεν μπορούν να καταβάλουν το οικονομικό αντίτιμο που θα τους δώσει και πρακτικά την ελευθερία.

Τι πρέπει να έχει όποιος χρειάζεται τη στήριξη του Ιδρύματος

Σε ερώτηση του Fortune Greece για τα «στοιχεία» που πρέπει να έχουν όσοι υποβάλλουν αιτήσεις αξίωσης δωρεάς από το ΙΣΝ, ο Στέλιος Βασιλάκης, Γενικός Διευθυντής Προγραμμάτων & Στρατηγικής, ανέφερε ότι οι αξιολογήσεις βασίζονται στο αν ο Οργανισμός ή o ανεξάρτητος αιτών έχει

  • όραμα
  • συνέπεια
  • συγκροτημένη πρόταση
  • ειλικρίνεια
  • σύστημα στο πως δουλεύει πάνω στο θέμα του και
  • στην ευρύτερη προσέγγισή του

Κλείνοντας, ο Στ. Βασιλάκης, έστειλε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, λέγοντας «Χωρίς τους Οργανισμούς που ευεργετούμε δεν έχουμε καμία απολύτως δύναμη. Οι αποδέκτες είναι η δύναμή μας».