Είστε έτοιμοι για τις «Ημέρες Καριέρας»;

Είστε έτοιμοι για τις «Ημέρες Καριέρας»;

O Αλέξανδρος Φουρλής μιλάει στο FortuneGreece για το μεγάλο ραντεβού εταιρειών και εργαζομένων.

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από την αγορά εργασίας, όπως τα λαμβάνει και τα αναλύει ο κ. Αλέξανδρος Φουρλής, διευθύνων σύμβουλος της «Καριέρα Α.Ε.» που μίλησε στο FortuneGreece, για το πώς οι «Ημέρες Καριέρας» φέρνουν σε επικοινωνία τους υποψηφίους με τις εταιρείες και βοηθούν στοχευμένα και αποφασιστικά στη μείωση της ανεργίας.

«Το ενδιαφέρον των εταιρειών για προσλήψεις είναι αυξημένο και αυτό φαίνεται από τις αγγελίες στο kariera.gr -το 75-80% των αγγελιών για εργασία περνάει από το site μας- και οι οποίες είναι κατά 35% περισσότερες σε σχέση με πέρσι» μας λέει. «Η τάση άρχισε να αντιστρέφεται από τον περασμένο Οκτώβριο και κάθε μήνας ήταν καλύτερος από τον προηγούμενο. Επίσης, περισσότερες είναι και οι εταιρείες που συμμετέχουν φέτος -περίπου 60- πράγμα που σημαίνει πως υπάρχουν περισσότερες διαθέσιμες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για προσλήψεις».

Το βασικό κοινό των Ημερών Καριέρας είναι:
– Τελειόφοιτοι που είναι έτοιμοι να κάνουν το πρώτο βήμα στην καριέρα τους και αναζητούν πληροφορίες.

– Νέοι που αναζητούν το επόμενο βήμα στην εκπαίδευσή τους και ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για μεταπτυχιακά και σεμιναριακά προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

– Εργαζόμενοι που θέλουν να είναι ενήμεροι για τις νέες τάσεις και παράλληλα αναζητούν το επόμενο επαγγελματικό τους βήμα που θα τους εξασφαλίσει μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.

Το σημαντικότερο που έχει να κερδίσει όποιος συμμετάσχει στην εκδήλωση, είναι πως μπορεί να πάρει μια άμεση και προσωπική απάντηση στα ερωτήματα «γιατί δυσκολεύομαι να βρω δουλειά;» και «πού υπάρχουν ευκαιρίες ώστε να δοκιμάσω;». Θα μιλήσει με στελέχη επιλογής προσωπικού και θα μάθει τι σκέφτονται και τι ψάχνουν. Θα του πουν πόσο «μετράει» το βιογραφικό του και τι επιπλέον χρειάζεται. Απαντήσεις που κανείς ποτέ δεν θα του δώσει αν απλώς στέλνει το βιογραφικό του σε εταιρείες που δεν το ζήτησαν.

Διαβάστε ακόμη: Ένα προσεγμένο CV μπορεί να κάνει τη διαφορά

«Το δεύτερο σημαντικό πλεονέκτημα», συνεχίζει ο κ. Φουρλής, «είναι οι παράλληλες δραστηριότητες, τα περίπτερα εταιρειών και οργανισμών που θα του δώσουν πληροφορίες για το πώς να βρει εργασία στο εξωτερικό αν θέλει, τι πιστοποιήσεις χρειάζονται, ενώ θα πάρει μια συνολική περιγραφή της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα από ειδικούς, που δεν μπορεί αλλιώς να έχει κάνοντας μόνος την έρευνα».

Η εκδήλωση είναι εξαιρετικά σημαντική και για τις εταιρείες, οι οποίες δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία πως δυσκολεύονται αρκετά να βρουν κατάλληλο προσωπικό, καθώς το προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης έχει αξιοποιήσει τις ευκαιρίες και έχει φύγει από τη χώρα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 120.000 απόφοιτοι πανεπιστημίου και επιστήμονες έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης: Τα δέκα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου

Η ενημέρωση γύρω από την αγορά εργασίας, τονίζει, είναι η πιο άμεση «νίκη» απέναντι στo πρόβλημα της ανεργίας. Οι σπουδές, η παιδεία, το οικονομικό περιβάλλον, η κρίση είναι πράγματα που θα πάρουν χρόνια να διορθωθούν. «Όμως το να υπάρχουν εργοδότες που ψάχνουν προσωπικό και δεν το βρίσκουν επειδή ποτέ δεν συναντιούνται ή οι ενδιαφερόμενοι δεν γνωρίζουν πώς να ψάξουν αποτελεσματικά για δουλειά, είναι μεν βασικό, αλλά πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί. Εδώ ερχόμαστε εμείς να καλύψουμε το κενό».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παραθέτει ο κ. Φουρλής, τη μεγαλύτερη ζήτηση έχουν:
-Επαγγέλματα σχετικά με πληροφορική (περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο)
-Επαγγέλματα σχετικά με εξαγωγικές εταιρείες (π.χ. πωλητές)
-Επαγγέλματα που περιλαμβάνουν επαφή με τον πελάτη (π.χ. λιανεμπόριο)

Ανάκαμψη παρατηρείται σε πολλούς κλάδους, ακόμα και στις κατασκευές και το αυτοκίνητο που είχαν πληγεί σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια.

Πόσα πράγματα μπορεί να κάνει κανείς όταν η ανεργία στους νέους προσεγγίζει το 60%; Πρόκειται, τονίζει ο κ. Φουρλής, για μια παρεξηγημένη στατιστική που δεν είναι και τόσο τραγική. «Το υψηλότατο ποσοστό που καταγράφεται αφορά στις ηλικίες 15-24. Αυτές είναι ηλικίες στις οποίες το 90% των νέων πάει σχολείο ή σπουδάζει ή ετοιμάζεται να σπουδάσει. Από το άλλο 10% που έχει αφήσει το σχολείο, οι 6 στους 10 είναι ανεκπαίδευτοι και ανειδίκευτοι, συνεπώς δύσκολο να απασχοληθούν. Και σε απόλυτο αριθμό είναι πολύ λίγοι».

Ποια είναι τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα; 

Η είσοδος στο χώρο της εκδήλωσης, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, είναι δωρεάν και ο ενδιαφερόμενος δεν πληρώνει τίποτα στο kariera.gr χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες του. Επί τόπου θα βρει, εκτός από όλα όσα αναφέραμε, ειδικό stand με υπηρεσίες συμβουλευτικής καριέρας σε ατομικό επίπεδο, με εξειδικευμένους ανθρώπους από τους οποίους θα πάρει συμβουλές για τη σύνταξη του βιογραφικού του μέχρι τον επαγγελματικό προσανατολισμό του. Επιπλέον, θα παρακολουθήσει δωρεάν σεμινάρια, διαλέξεις και παρουσιάσεις για την εργασία και την επιχειρηματικότητα, από επαγγελματίες και καταρτισμένα στελέχη.

Info
Η εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας 2013» θα πραγματοποιηθεί στις 12 και τις 13 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι. Για να συμμετάσχετε είναι απαραίτητο να δηλώσετε συμμετοχή στο www.careerdays.gr (δωρεάν) ώστε να σας αποσταλεί η σχετική πρόσκληση.