Τα δέκα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου

Τα δέκα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου

Εκεί όπου παράγεται η γνώση των ανθρώπων και οι τεχνολογίες του μέλλοντος.

Του Κώστα Φαρμάκη

Αμερικανικά και βρετανικά είναι για μια ακόμα χρονιά τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο, σύμφωνα με το QS University Rankings, τον οργανισμό που δημοσιεύει μία από τις τρεις σημαντικότερες και πιο έγκυρες αξιολογήσεις πανεπιστημίων στον κόσμο. Ερευνά πάνω από 2.000 πανεπιστημιακά ιδρύματα και κάθε χρόνο δημοσιεύει τα 800 καλύτερα με βάση τις επιδόσεις τους σε μια σειρά από τομείς.

Τα κριτήρια που αξιολογούνται είναι: η γνώμη άλλων ακαδημαϊκών (40% της αξιολόγησης), η αναλογία διδακτικού προσωπικού-φοιτητών (20%), οι αναφορές σε δημοσιεύσεις των τμημάτων (20%), η γνώμη των recruiters στην αγορά εργασίας (10%) και ο διεθνής χαρακτήρας του ιδρύματος (10%).

Σε σχέση με πέρσι, το Χάρβαρντ πέρασε το Κέμπριτζ στη δεύτερη θέση, το Imperial College την Οξφόρδη στην έκτη θέση, ενώ το Στάνφορντ ανέβηκε στο Νο7 από 15 την προηγούμενη χρονιά. Το πρώτο ίδρυμα από χώρες εκτός ΗΠΑ-Βρετανίας είναι το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ETH) στη θέση 12.

Τα πρώτα ελληνικά πανεπιστήμια που βρίσκουμε στη λίστα είναι το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης (μεταξύ των θέσεων 471-480, σύμφωνα με το σύστημα κατάταξης σε δεκάδες του QS), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (491-500) και το Καποδιστριακό της Αθήνας μαζί με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο (501-550) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Όλα τα πανεπιστήμια της δεκάδας έχουν κορυφαίες και αξιοζήλευτες εγκαταστάσεις, συμμετέχουν ή ηγούνται σε ερευνητικά πρότζεκτ παγκοσμίου επιπέδου, διαθέτουν αθλητικές ομάδες που διακρίνονται στα πανεπιστημιακά πρωταθλήματα, κερδίζουν εκατομμύρια από την εμπορική εκμετάλλευση των ανακαλύψεών τους και αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τους δεσμούς των αποφοίτων τους.

Ας τα δούμε αναλυτικά