Η ιστορία μιας θρυλικής φωτογραφίας

Η ιστορία μιας θρυλικής φωτογραφίας

Οι απίστευτες πόζες του Άλμπερτ Αϊνστάιν που έμειναν στην ιστορία.

14 Μαρτίου του 1951. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έχει μόλις γιορτάσει τα 72α γενέθλια του με εκλεκτούς φίλους. Ο δρ. Φρανκ Αϊντελοτ, πρώην πρόεδρος του Ινστιτούτου Εξελιγμένων Σπουδών προσφέρεται μαζί με τη σύζυγό του να μεταφέρουν με το αυτοκίνητό τους τον Αϊνστάιν στο σπίτι του στο 112 της Μέρσερ Στριτ. Φωτογράφοι που περιμένουν, ζητούν από τον κορυφαίο επιστήμονα να χαμογελάσει στις κάμερες. Ο Αϊνστάιν μοιράζει χαμόγελα, μέχρι που μπαίνει στο αυτοκίνητο.

Τότε ο φωτογράφος Άρθουρ Σάσε, του ζητά να χαμογελάσει για άλλη μια φορά μπροστά στο φακό του. Αντ’ αυτού, ο κουρασμένος από τα πολλά χαμόγελα, Αϊνστάιν προτιμά να βγάλει τη γλώσσα έξω. Μια από τις διασημότερες φωτογραφίες στην ιστορία του κόσμου είχε μόλις γεννηθεί!

Αν ο Αϊνστάιν είναι ο άνθρωπος, που με τις επιστημονικές ανακαλύψεις του άλλαξε την ιστορία, η συγκεκριμένη φωτογραφία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο η ιστορία είδε τον Αϊνστάιν.

Όχι μόνο ως την απόλυτη διάνοια, τον επιστήμονα με το μυαλό – ηλεκτρονικός υπολογιστής, αλλά ως πιο ανθρώπινο, ο οποίος κάνει πλάκα, είναι ατημέλητος και μπορεί κάλλιστα να προσωποποιήσει και το μοντέλο του αφηρημένου, εκκεντρικού, «τρελού» επιστήμονα! Και είναι το πλέον χαρακτηριστικό στιγμιότυπο (που έχει τυπωθεί πάνω σε μπλούζες, κούπες, οπουδήποτε είναι δυνατόν), χάρις στο οποίο, οι πάντες θυμούνται σήμερα τον Αϊνστάιν όχι μόνο ως εμπνευστή της θεωρίας της σχετικότητας, αλλά και ως έναν άνθρωπο με ξεχωριστή προσωπικότητα.

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr