Ιστορικές αλλαγές με άρωμα σκανδάλου για τη διοίκηση της Γιουβέντους

Ιστορικές αλλαγές με άρωμα σκανδάλου για τη διοίκηση της Γιουβέντους
epa10336235 (FILE) - Juventus' vice president Pavel Nedved (L) and Juventus' chairman Andrea Agnelli prior to the Italian Serie A soccer match between UC Sampdoria and Juventus FC at Luigi Ferraris stadium in Genoa, Italy, 22 August 2022 (re-issued 29 November 2022). The board of Juventus, including Agnelli and Nedved, resigned 28 November 2022 in relation to an investigation for false accounting and objections by the Italian market regulator Consob (Commissione Nazionale per le Societa e la Borsa). EPA/STRINGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η αποχώρηση του Αντρέα Ανιέλι από τη διοίκηση της Γιουβέντους έρχεται μετά από αναφορές για εισαγγελική έρευνα σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία της ομάδας.

Τη μαζική του παραίτηση κατέθεσε το ΔΣ της Γιουβέντους, με τον πρόεδρο Αντρέα Ανιέλι, τον αντιπρόεδρο και πρώην παίκτη της, Πάβελ Νεντβεντ και όλους τους διοικούντες να αποχωρούν, στη σκιά μιας μεγάλης δικαστικής έρευνας σχετικά με τα βιβλία της ιταλικής ομάδας. Μια εξέλιξη η οποία θέτει σε αμφισβήτηση το εάν ο επιχειρηματικός κολοσσός Exor, υπό τον έλεγχο της οικογένειας Ανιέλι, θα συνεχίσει να στηρίζει την ομάδα.

Εισαγγελείς του Τορίνο μαζί με την κεντρική ρυθμιστική αρχή της χώρας για τον έλεγχο των αγορών, διεξάγει έρευνα σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε η Γιουβέντους για τις πληρωμές των μπόνους στους παίκτες, και συγκεκριμένα για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2020 ως τον Ιούνιο του 2021.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής ομάδας, οι τελευταίες εξελίξεις και οι επικείμενες αλλαγές που ίσως επέλθουν στα λογιστικά της βιβλία, δεν πρόκειται να ανατρέψουν τον προγραμματισμό για τον δανεισμό της αλλά και για τα ταμειακά της διαθέσιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όμως τα αποτελέσματα στα γήπεδα τα τελευταία χρόνια δεν βοηθούν καθόλου της οικονομική της κατάσταση. Με την οικογένεια Ανιέλι στο τιμόνι της «Γιούβε» από το μακρινό 1923, είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τόσο σημαντικές οικονομικές απώλειες. Από το 2018 μέχρι σήμερα, η ιταλική οικογένεια υποχρεώνεται σε συνεχείς ΑΜΚ για να καλύψει τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα ξοδεύοντας περισσότερα από 450 εκατ. ευρώ για 4 μόνο σεζόν. Και μάλλον σύντομα θα χρειαστεί μια νέα ένεση ρευστότητας.

Τα νέα με την Γιουβέντους επηρέασαν και τις υπόλοιπες επιχειρηματικές δραστηριότητες των Ανιέλι. Η εισηγμένη στο ιταλικό χρηματιστήριο Γιουβέντους των 700 εκατ. ευρώ, αποτελεί μόνο το 2% της συνολικής κεφαλαιακής αξίας της Exor, η οποία έφτανε τα 31 δισ. ευρώ στα τέλη του 2021. Και, παρά το γεγονός της έντονης συναισθηματικής σχέσης των Ανιέλι με την Γιουβέντους, υπάρχουν φωνές που μιλάνε για αποχώρηση ούτως ώστε να σταματήσουν να «ματώνουν» οικονομικά οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του ομίλου για να την συντηρήσουν.