Ιστορική απόφαση ΕΕ: Ένας φορτιστής για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι το 2024

Ιστορική απόφαση ΕΕ: Ένας φορτιστής για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι το 2024
Photo: pixabay.com
«Χάρη στη συμφωνία που καταλήξαμε σήμερα το πρωί, οι καταναλωτές θα κάνουν οικονομία σχεδόν 250 εκατομμύρια ευρώ» δήλωσε σχετικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιομηχανίας, Τιερί Μπρετόν.

Σε μια ιστορική απόφαση και μια παγκόσμια πρωτοτυπία, οι διαπραγματευτές του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν συμφώνησαν σήμερα επί της αρχής να εφαρμοστούν κοινοί φορτιστές για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι το φθινόπωρο του 2024.

Κινητά τηλέφωνα, smartphones, tablets, e-readers, ασύρματα ακουστικά, ψηφιακές κάμερες, φορητά ηχεία και βιντεοκονσόλες χειρός θα πρέπει να έχουν αποκλειστικά θύρα φόρτιστης USB τύπου C, ανεξαρτήτως τι μάρκας είναι.

Η απόφαση αυτή επηρεάζει φυσικά την Apple, τη μόνη ουσιαστικά εταιρεία η οποία έχει δικούς της φορτιστές με καλώδια τύπου Lightning. H Αpple έχει, εξάλλου, εκφράσει πολλές φορές την αντίθεσή της στο σχέδιο αυτό, το οποίο έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι πριν παραπάνω από μια δεκαετία.

Επιπλέον, η ταχύτητα φόρτισης θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη για συσκευές που υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση, επιτρέποντας στους χρήστες να φορτίζουν τις συσκευές τους με την ίδια ταχύτητα με οποιονδήποτε συμβατό φορτιστή.

Οι κατασκευαστές φορητών υπολογιστών (laptop) θα πρέπει και αυτοί να υιοθετήσουν κοινούς φορτιστές, αλλά θα έχουν μια περίοδο χάριτος 40 μηνών (κάτι παραπάνω από 3 χρόνια) μετά το 2024 για να προσαρμοστούν.

Τέλος η πώληση του φοριστή ξεχωριστά από το κινητό

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, θα πρέπει να παρέχονται όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις για τα χαρακτηριστικά των νέων συσκευών στους καταναλωτές, έτσι ώστε να γνωρίζουν αν είναι συμβατοί οι τωρινοί φορτιστές τους.

Ένα άλλο σημείο που ενδέχεται να προκαλέσει την αντίδραση των κατασκευαστών είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει ρητά στην οδηγία της ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν την επιλογή να αγοράσουν μια ηλεκτρονική συσκευή με ή χωρίς τον φορτιστή της. Κάποιες εταιρείες (ειδικά η Apple) πωλούν ξεχωριστά gadgets, όπως φορτιστές και ακουστικά.

«Χάρη στη συμφωνία που καταλήξαμε σήμερα το πρωί, οι καταναλωτές θα κάνουν οικονομία σχεδόν 250 εκατομμύρια ευρώ» δήλωσε σχετικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιομηχανίας, Τιερί Μπρετόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι με τις νέες αυτές οδηγίες ο κόσμος θα χρησιμοποιεί περισσότερο τους παλιούς του φορτιστές αντί να αγοράζει καινούργιους. Υπολογίζεται ότι οι πεταμένοι φορτιστές αγγίζουν τους 11.000 τόνους ετησίως. Παράλληλα, ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως η ασύρματη φόρτιση.

Σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν, οι μισοί φορτιστές που πωλήθηκαν το 2018 είχαν θύρα USB micro-B, το 29% είχε θύρα USB-C και το 21% χρησιμοποιούσε καλώδιο Lightning.

Μετά το καλοκαίρι, το σχέδιο αυτό θα πρέπει να εγκριθεί επισήμως από το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.