Ιστορική επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Περλ Χάμπορ

Ιστορική επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Περλ Χάμπορ
epa05331739 Japanese Prime Minister Shinzo Abe (R) stands next to US President Barack Obama at Hiroshima Memorial Cenotaph in Hiroshima Peace Memorial Park, Hiroshima, Hiroshima Prefecture, western Japan, 27 May 2016. Obama visited Hiroshima for the first time as US President after the atomic bombing of Hiroshima City. Obama visited the city after attending the two-day G7 Ise-Shima Summit talk. EPA/MA PING / POOL

Ο Σίνζο Άμπε αποτελεί τον πρώτο εν ενεργεία πρωθυπουργό της Ιαπωνίας που επισκέπτεται το νησί που αποτέλεσε την απαρχή του πολέμου με τις ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε έφθασε σήμερα το πρωί στη Χονολουλού, την πρωτεύουσα της Χαβάης, στο πλαίσιο μιας διήμερης επίσκεψης κατά τη διάρκεια της οποίας θα μεταβεί στο Περλ Χάμπορ συνοδεία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Η επίσκεψη στο μνημείο του USS Arizona, που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη, πραγματοποιείται 75 χρόνια μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, τη αμερικανική ναυτική βάση των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, την 7η Δεκεμβρίου του 1941, όπου έχασαν την ζωή τους περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι.

Είναι η πρώτη φορά που ηγέτης της Ιαπωνίας επισκέπτεται το μνημείο, που δημιουργήθηκε στις αρχές του 1960 και το επισκέπτονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι.

Όπως συνέβη κατά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα τον Μάιο στην Χιροσίμα, ο Άμπε δεν προτίθεται να ζητήσει συγγνώμη, αλλά να αποτίνει φόρο τιμής στα θύματα και να εξάρει την ισχύ της συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών, πλέον συμμάχων.

«Δεν πρέπει ποτέ να επαναλάβουμε την φρίκη του πολέμου» δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πριν από την αναχώρησή του.

«Μαζί με τον πρόεδρο Ομπάμα θα ήθελα να επιβεβαιώσω στον κόσμο αυτή τη δέσμευση για το μέλλον και την αξία της συμφιλίωσης» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ιαπωνίας.