Το ιστορικό Ακροπόλ Παλάς θα τεθεί σε λειτουργία το 2015

Το ιστορικό Ακροπόλ Παλάς θα τεθεί σε λειτουργία το 2015

Το διατηρητέο κτήριο συνδέθηκε με την κοσμική ζωή των Αθηνών και πλέον θα χρησιμοποιηθεί για πολιτιστική χρήση.

Στο τέλος του 2015 αναμένεται να αποδοθεί σε χρήση το διατηρητέο κτίριο και πρώην ξενοδοχείο Ακροπόλ Παλάς το ιστορικό κτίριο το οποίο τυλίχτηκε για δεύτερη φορά στις φλόγες το 2012 .

Στο κτίριο, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πατησίων και Αβέρωφ, εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης, με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και όπως όλα δείχνουν θα στεγάσει πολιτιστικές χρήσεις και λειτουργίες και όχι δημόσιες υπηρεσίες, όπως αρχικά σχεδιαζόταν, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.

Έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες, κατά τη διάρκειά των οποίων το κτίριο είχε περιπέσει σε αχρηστία, φαίνεται ότι είναι ίσως η πρώτη φορά που οι αρμόδιοι φορείς είναι αποφασισμένοι να φέρουν το έργο εις πέρας.

Η κα Λίνα Μενδώνη, γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, έπειτα από αυτοψία που πραγματοποίησε στο χώρο δήλωσε πως το έργο εκτελείται σε πλήρη εξέλιξη και κινείται με πολύ καλούς και γρήγορους ρυθμούς, ενώ υπογράμμισε πως κάποια από τις επόμενες εβδομάδες θα χρειαστεί να γίνει συζήτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων για τις πολύ συγκεκριμένες χρήσεις που θα στεγάσει.

Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω έργο δημοπρατήθηκε τον Απρίλιο του 2013 με προϋπολογισμό 14,2 εκατ. ευρώ. Στις 24 Ιουλίου του 2013 υπογράφτηκε η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, την τεχνική εταιρεία ΕΤΒΟ, ενώ ως προβλεπόμενη ημερομηνία περαίωσης έχει οριστεί η 29η Μαΐου 2015.

Όσο για την ιστορία του το Ακροπόλ Παλάς, το οποίο από το 1991 έχει κριθεί ως διατηρητέο κτήριο, οικοδομήθηκε τη διετία 1926-1928 και συνδέθηκε με την έντονη κοσμική ζωή των Αθηνών του Μεσοπολέμου.

Από το ξεκίνημα της λειτουργίας του προσείλκυσε τους αστούς με τα «καθιερωθέντα δι’ εκάστην Τρίτην και Σάββατον Thés Dansants», ενώ από το 1932 άρχισε τα «aperitifes Dansants», όπως έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής, με την ορχήστρα των Νεοκλή και Σπενς!

Τη δεκαετία του ’60 η απήχησή του ήταν τόσο μεγάλη που πλήθος Αθηναίων συνέρρεε στα πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν στο περίφημο «Αθηναϊκό Σαλόνι» του.

Μάλιστα το 1990 σε διεθνή συνάντηση αρχιτεκτόνων στη Βιέννη και έπειτα από πρόταση του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Νικόλαου Θ. Χολέβα χαρακτηρίστηκε «εξαίρετο δείγμα αρχιτεκτονικής του διεθνούς Art Nouveau». Το διατηρητέο κτίριο έχει εξαγοραστεί από το 1997 από το ΥΠΠΟΑ. Με υπουργική απόφαση του 2008 εγκρίθηκε η οριστική μελέτη για την αποκατάστασή του.

Ωστόσο, έπειτα από δύο πυρκαγιές, μια το 2009 και μια τον Ιανουάριο του 2012 κρίθηκε αναγκαία η τροποποίηση της οριστικής μελέτης, τροποποίηση που συζητήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Η τροποποίηση αφορά σε νέα δεδομένα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των καθαιρέσεων που έγιναν έπειτα από την πυρκαγιά.

Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι αποκαλύφθηκε ημικατεστραμμένος δομόλιθος, που φέρει εγχάρακτη επιγραφή με το όνομα του αρχιτέκτονα του κτιρίου Σ.Μαγιάση και προτείνεται η διατήρηση και ανάδειξή της.

Διαβάστε ακόμα:

Τα πιο ξεχωριστά θέατρα του κόσμου

4.000 άτομα «κατέλαβαν» το Πάνθεον του Παρισιού

Τριπλή πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών