JP Morgan: Κανείς δεν αγοράζει τίποτα πλέον με κρυπτονομίσματα

JP Morgan: Κανείς δεν αγοράζει τίποτα πλέον με κρυπτονομίσματα
In this photo illustration a JPMorgan Chase logo seen displayed on a smartphone screen on a desk next to a cafe, a pen, glasses and a magazine in Athens, Greece on July 2, 2022. (Photo illustration by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Θα μείνει όμως για πάντα η ίδια κατάσταση, ή κάτι θα αλλάξει στον κόσμο των cryptos;

Την άποψη ότι κανείς δεν αγοράζει πλέον τίποτα με ψηφιακά νομίσματα, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο επικεφαλής πληρωμών της JPMorgan Chase, Τάκης Γεωργακόπουλος.

Όπως είπε, αυτή η τάση έχει εμφανιστεί ήδη τους τελευταίους έξι μήνες, παρότι η τράπεζα δέχεται πελάτες οι οποίοι επιθυμούν να πληρώνουν με κάποιο από τα πιο γνωστά κρυπτνομίσματα της αγοράς.

Η JPMorgan αποτέλεσε μια από τις πρώτες τράπεζες που μπήκε στον κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων, παρότι η αξία τους πέφτει θεαματικά το τελευταίο διάστημα, και ο Γεωργακόπουλος άδραξε την ευκαιρία να αναφέρει τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της χρήσης των cryptos. «Η τεχνολογία blockchain έχει ορισμένα εξαιρετικά πλεονεκτήματα, όπως το γεγονός ότι ο κόσμος μπορεί να ανταλλάζει πληροφορίες χωρίς κανέναν κεντρικό έλεγχο, ή σε ό,τι έχει να κάνει με ζητήματα ασφάλειας, ιδιωτικότητας κλπ».

Η πρόσφατη κατάρρευση των τιμών των ψηφιακών νομισμάτων έχει κάνει εντελώς θολό το μέλλον τους. Κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή εάν θα αποκτήσουν ποτέ τη δημοτικότητα που είχαν στο παρελθόν, όταν έχουν ήδη χάσει περίπου 2 τρισ. δολάρια από τη συνολική τους αξία σε λιγότερο από ένα έτος. Μεγάλες εταιρείες που ασχολούνταν αποκλειστικά με τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως η Terraform labs και η Three Arrow Capital έχουν χρεοκοπήσει, και ο «βασιλιάς» των κρυπτνομισμάτων, το Bitcoin, έχει πέσει από τα 65.000 δολάρια τον Νοέμβριο του 2021, στα 20.000 δολάρια (και λίγοτερο) τώρα.

Όταν ερωτήθηκε για την πιθανότητα έκδοσης ψηφιακών νομισμάτων από παραδοσιακές κεντρικές τράπεζες, ο Γεωργακόπουλος δήλωσε πως δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν προβλέψεις, καθώς είναι εντελώς άγνωστος ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσουν. «Ακόμη δεν τα έχουμε δει και δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθούν, με μόνη ίσως εξαίρεση την Κίνα», ανέφερε.

Ο επικεφαλής πληρωμών της JPMorgan είπε πως η τράπεζα πιστεύει ότι η χρήση εναλλακτικών ψηφιακών πληρωμών έχει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα.

«Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο ενός ψηφιακού νομίσματος που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain είναι η δυνατότητα να μεταφέρει πληροφορίες και αξία την ίδια στιγμή, σε πραγματικό χρόνο, χωρίς κανέναν από τους περιορισμούς των παραδοσιακών χρηματοοικονομικών συστημάτων», σημείωσε. Κι αυτός είναι ο λόγος όπου η JPMorgan έχει επενδύσει στο δικό της δίκτυο blockchain, το οποίο έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει και παραδοσιακά αλλά και ψηφιακά νομίσματα, ή αλλιώς κρυπτονομίσματα κεντρικών τραπεζών, όπως και όποτε αυτά εξελιχθούν.

Διαβάστε ακόμη: Χτύπημα αλά «βαριοπούλα» εκτιμούν αναλυτές για τα κρυπτονομίσματα – Πότε «βλέπουν» ξανά ιστορικά υψηλά