JP Morgan: Σε διασταυρούμενα πυρά ΔΝΤ-Γερμανίας η Ελλάδα

JP Morgan: Σε διασταυρούμενα πυρά ΔΝΤ-Γερμανίας η Ελλάδα
epa05101525 (FILE) A file photo dated 16 April 2009 showing a sign at a JPMorgan Chase building in New York, New York, USA. PMorgan Chase, the largest US bank by assets, released their 4th quarter results on 14 January 2016 saying their net income was 5.4 billion USD, an increase of 10 per cent. JPMorgan Chase said their net revenue was 23.7 billion USD, up one per cent, driven by higher revenue in corporate and consumer & community banking, largely offset by lower revenue in corporate and investment banking and asset management. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πιθανότητες 60% για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δίνει σε έκθεσή της η τράπεζα.

Τις διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας για το βαθμό ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σημειώνει η αμερικανική τράπεζα JPMorgan σε έκθεσή της.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, παραμένουν σχετικά ισχυρές οι πιθανότητες να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση με υποχώρηση της ελληνικής πλευράς για να γεφυρωθεί το χάσμα ΔΝΤ-Βερολίνου.

Στην έκθεση που φέρει τον τίτλο «Ελλάδα: Πιασμένη μεταξύ των διασταυρούμενων πυρών ΔΝΤ-Γερμανίας», η JPMorgan δίνει πιθανότητες 60% στο σενάριο να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στα δημοσιονομικά και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.

Όμως, οι πιθανότητες που δίνει στο βασικό σενάριο έχουν μειωθεί σε σχέση με πριν καθώς οι απαιτήσεις των δανειστών έχουν αυξήσει το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, παρατηρεί. Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, η JPMorgan δίνει 35% πιθανότητες σε επικράτηση της ΝΔ και 5% του ΣYΡΙΖΑ.

Η JPMorgan επισημαίνει ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε ιδανικά να κλείσει στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και πριν τις ολλανδικές εκλογές ώστε να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Όμως, oι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ φιλόδοξο.

Η JPMorgan περιμένει να μάθει περισσότερα για την στάση του ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα όταν αποκαλυφθεί η έκθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ομως, δεν αμφιβάλλει ότι το Ταμείο θα ισχυρισθεί ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε «εκρηκτικό μονοπάτι» χωρίς μεγάλη ελάφρυνση του χρέους.

Διαβάστε ακόμη: Τα πέντε σενάρια της Credit Suisse για την Ελλάδα