JP Morgan: Στο 25% η πιθανότητα χρεοκοπίας των ΗΠΑ – Sell off ως -20% στις αγορές

JP Morgan: Στο 25% η πιθανότητα χρεοκοπίας των ΗΠΑ – Sell off ως -20% στις αγορές
epa03276550 (FILE) A file photo dated 11 May 2012 showing a sign at a JPMorgan Chase building in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 02116967 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αυξάνεται η πιθανότητα αθέτησης χρέους από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την JP Morgan

Αυξάνεται η πιθανότητα η  κυβέρνηση των ΗΠΑ να  ξεμείνει από κεφάλαια προτού υπάρξει συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για το αμερικανικό χρέος, σύμφωνα με πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα της JP Morgan. 

Σημειώνεται πως η προειδοποίηση της αμερικανικής τράπεζας καταγράφεται ενώ η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν επανέλαβε την προειδοποίησή της πως τα χρήματα αρχές Ιουνίου… τελειώνουν. 

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι μια συμφωνία πριν από το X-date, αν οι πιθανότητες να παρέλθει αυτή η ημερομηνία χωρίς αύξηση στο ανώτατο όριο του χρέους έχει αυξηθεί στο 25%», έγραψε ο Michael Feroli, επικεφαλής της JPMorgan στις ΗΠΑ.

Πάντως, σε περίπτωση που οι βουλευτές απολέσουν την προθεσμία, η JPMorgan είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποφύγει μια τεχνική χρεοκοπία προτεραιοποιώντας τις υποχρεώσεις που υπάρχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα υπάρξουν συνέπειες… πρόσθεσε ο Feroli, επισημαίνοντας μια πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι η Fitch Ratings έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι θα υποβάθμιζε τις ΗΠΑ από τη βαθμολογία τριπλού Α εάν η κυβέρνηση προβεί σε πληρωμές χρέους αλλά παρακάμψει άλλες δαπάνες. Και η μη έγκαιρη πληρωμή του κεφαλαίου του χρέους και των τόκων θα είχε ως αποτέλεσμα «πολύ χειρότερα αποτελέσματα», είπε.

Αξίζει να επισημανθεί πως  οι ομοσπονδιακές δαπάνες αποτελούν κεντρικό σημείο διαπραγμάτευσης και η JPMorgan εκτίμησε ότι τα σχέδια του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικανών θα μπορούσαν να τις μειώσουν κατά 0,1% έως 0,5% του ΑΕΠ το επόμενο οικονομικό έτος.

Ωστόσο, αυτό δεν θα μείωνε το ΑΕΠ κατά τον ίδιο ρυθμό, ούτε θα γίνουν άμεσα αισθητές οι περικοπές δαπανών, είπε ο Feroli.

«Αντίθετα, είναι πιθανώς πιο κατάλληλο να σκεφτούμε πόσο λιγότερη δουλειά χρειάζεται να κάνει η Fed για τον περιορισμό της συνολικής ζήτησης, επειδή η δημοσιονομική σύσφιξη θα κάνει τώρα αυτή τη δουλειά» έγραψε.

Sell off…

Στο μεταξύ, κεφάλι αναμένεται να πάρουν οι πωλητές στις αγορές ξεφορτώνοντας μετοχές και τοποθετώντας τα ρευστοποιημένα κέρδη σε χρυσό ή τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς υποεκτιμούν την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve, αναφέρει ο επικεφαλής αναλυτής της JP Morgan, Marco Kolanovic… ο οποίος «βλέπει» τον S&P 500 της Wall Street ακόμα και στο -20% ήτοι στις 3.300 μον.

Όπως επισημαίνει σε ερευνητικό σημείωμά του, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι οι οποίοι θα μπορούσαν να παρασύρουν τις μετοχές σε μια βουτιά μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών.

«Πέρα από το ζήτημα του ανώτατου ορίου χρέους, υποστηρίζουμε ότι η ανταμοιβή για την ανάληψη ρίσκου σε ό,τι αφορά τις μετοχές είναι φτωχή, δεδομένου του κινδύνου ύφεσης, των υψηλών αποτιμήσεων, των υψηλών επιτοκίων και της περιορισμένης ρευστότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, ευνοούμε τα ομόλογα με αποδόσεις ~5% έναντι των μετοχών» είπε ο Kolanovic.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσης, ο Kolanovic αμφισβητεί το γεγονός ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των Fed Funds προεξοφλούν μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, αλλά, αν συμβεί αυτό, πιθανότατα δεν θα έχει bullish αποτέλεσμα επειδή η Fed θα μείωνε τα επιτόκια μόνο ως απάντηση σε ένα γεγονός όπως μια βαθιά ύφεση ή κάποιο σοκ στη χρηματοπιστωτική αγορά.

Σύμφωνα με το CME FedWatch Tool, η αγορά προεξοφλεί επί του παρόντος περίπου μία έως δύο μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους.

Και αν τα επιτόκια δεν μειωθούν και παραμείνουν υψηλά, αυτό θα επιβαρύνει τις αποτιμήσεις των μετοχών και θα βλάψει την οικονομική ανάπτυξη. Έτσι, σύμφωνα με τον Kolanovic, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει με τα επιτόκια από τώρα έως το τέλος του έτους, βιώνουμε ένα σενάριο απώλειας-απώλειας σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στο χρηματιστήριο.

Ο Kolanovic αύξησε την κατανομή μετρητών στο μοντέλο χαρτοφυλακίου της τράπεζας κατά 2% λαμβάνοντας χρηματοδότηση μέσω της μείωσης των συντελεστών στάθμισης σε μετοχές και εταιρικά ομόλογα κατά 1% το καθένα.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τα εμπορεύματα, ο Kolanovic πρότεινε στους επενδυτές να απομακρυνθούν από την Ενέργεια λόγω του κινδύνου οικονομικής συρρίκνωσης και εξασθένησης της ανάπτυξης στην Κίνα, και να στραφούν σε χρυσό, για να επωφεληθούν από το πρόσφατο sell-off (5%).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: