JPMorgan: Αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ θα φέρει επενδυτική βαθμίδα από τρεις οίκους

JPMorgan: Αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ θα φέρει επενδυτική βαθμίδα από τρεις οίκους
Ψηφοφόρος ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα, ρίχνοντας την ψήφο του στην κάλπη στις δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές στη Θεσσαλονίκη, Κυριακή 26 Μαΐου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αναλυτές εκτιμούν ότι η Νέα Δημοκρατία θα επικρατήσει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Μια δεύτερη θητεία της Νέας Δημοκρατίας υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί την καλύτερη εγγύηση προκειμένου η Ελλάδα να διατηρηθεί στην τροχιά των δημοσιονομικών και μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων. Αυτό αναφέρει σε έκθεσή της η JP Morgan, στην οποία τονίζει ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να καταγράφει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, ωστόσο η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν πρόκειται να έρθει νωρίτερα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αναφορικά με τα ελληνική ομόλογα, οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζες δεν συνιστούν την αγορά τους, καθώς θεωρούν ότι υπεραποδίδουν (overwight) σε σχέση με τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά.

Οι αναλυτές, εκτιμούν ότι η Νέα Δημοκρατία θα επικρατήσει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, μετά την ευρεία νίκη της στην αναμέτρηση του Μαΐου, επικρατώντας με ποσοστό πολύ μεγαλύτερο του αναμενομένου. Το σύστημα της απλής αναλογικής δεν επέτρεψε τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο το μπόνους των επιπλέον εδρών στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα φέρει τη Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνηση της χώρας για δεύτερη συναπτή θητεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά την άποψη της JP Morgan, μια δεύτερη θητεία της Νέας Δημοκρατίας είναι η ισχυρότερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει την πορεία της στις δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις. Ως αποτέλεσμα, συνεχίζει να αναμένει παρατεταμένη και ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Επενδυτική βαθμίδα

Όσον αφορά στην επενδυτική βαθμίδα, οι αναλυτές σημειώνουν οι DBRS, Fitch και S&P, αξιολογούν αυτήν τη στιγμή την Ελλάδα μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική και η Moody’s εξακολουθεί να αξιολογεί την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από το investment grade.

Η JP Morgan θεωρεί ότι με τις δεύτερες εκλογές να εκκρεμούν, είναι πολύ δύσκολο ο Fitch να προχωρήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδας και θεωρεί το β΄ εξάμηνο του έτους πιθανό για να συμβεί αυτό, από τον οίκο DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, από τον Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου και από τον Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Ερωτηματικό παραμένει πώς θα κινηθεί ο οίκος Moody’s.

Για τα ελληνική ομόλογα οι αναλυτές κρίνουν ότι επί της παρούσης υπεραποδίδουν αισθητά σε σχέση με τους αντίστοιχους κρατικούς τίτλους των χωρών της Ευρωζώνης. Η υπεραπόδοση αυτή ειδικά παρατηρείται κατόπιν της 21ης Μαΐου και της ευρείας επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: