Η JPMorgan καθιερώνει σύστημα πληρωμών παρόμοιο με το Bitcoin

Η JPMorgan καθιερώνει σύστημα πληρωμών παρόμοιο με το Bitcoin

H επενδυτική τράπεζα έχει καθιερώσει ένα ψηφιακό σύστημα πληρωμών που θα μπορούσε να συναγωνιστεί το ανερχόμενο ψηφιακό νόμισμα. 

Το σύστημα περιλαμβάνει ψηφιακά πορτοφόλια, τη δυνατότητα να γίνεται μεταφορά χρημάτων σε οποιονδήποτε και καθεστώς ανωνυμίας, σύμφωνα με μία αίτηση για κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας που κατατέθηκε στις 5 Αυγούστου. Η JPMorgan Chase έχει επίσης πατεντάρει λογισμικό για πληρωμές που μπορεί να εγκατασταθεί στο πρόγραμμα πλοήγησης στο διαδίκτυο και επιτρέπει την εκτέλεση αγορών δίχως την παροχή προσωπικών πληροφοριών. Και με το σύστημα της τράπεζας Internet Pay Anyone Account η μεταφορά χρημάτων μπορεί να είναι όσο ανώνυμη και εύκολη όσο η αποστολή ενός ηλεκτρονικού μηνύματος. «Τα εμβάσματα μπορούν να γίνουν εντελώς ανώνυμα με τον παραλήπτη να μην μπορεί να εξακριβώσει την προέλευση των ποσών,» αναφέρει η τράπεζα.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του ψηφιακού τρόπου πληρωμής είναι το ηλεκτρονικό χρηματοκιβώτιο. Φανταστείτε το σαν ένα τραπεζικό λογαριασμό που μπορεί να δέχεται μόνο χρήματα. Με τον τρόπο αυτό, οι χρήστες μπορούν να δέχονται εμβάσματα από οποιονδήποτε, απλά δημοσιεύοντας την ηλεκτρονική του διεύθυνση δίχως το φόβο κάποιος να κάνει ανάληψη από το λογαριασμό.

Διαβάστε ακόμη: Η JP Morgan «χρυσώνει» το αφεντικό της

Αφορμή για το σύστημα αυτό μάλλον στάθηκε η δημοφιλία του Bitcoin, του ψηφιακού νομίσματος που δημιουργήθηκε το 2009 και πρόσφατα απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα. Όμως η εφαρμογή δεν κάνει καμία αναφορά σε αυτό.

Γίνεται όμως αναφορά στους λόγους που οδήγησαν στην ανάπτυξη αυτού του συστήματος: Το σύγχρονο οικονομικό σύστημα είναι απηρχαιωμένο.

Στην αίτηση για την κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας η JPMorgan αναφέρει ότι δύο νέες τάσεις καθιστούν το παλαιό τραπεζικό σύστημα ξεπερασμένο. Η μία είναι το γεγονός ότι οι έμποροι δημιουργούν πιο άμεσες σχέσεις πλέον με τους πελάτες – και δεν θέλουν ενδιάμεσους που καθυστερούν τις πληρωμές. Η άλλη είναι το γεγονός ότι τα ψηφιακά προϊόντα πωλούνται συχνά σε μικρές ποσότητες και για πολύ λίγα χρήματα, και η προμήθεια που παρακρατείται για κάθε ηλεκτρονική πληρωμή φαίνεται πλέον παράλογη.

«Μία νέα αγορά έχει δημιουργηθεί για προϊόντα χαμηλής αξίας που αγοράζονται σε μεγάλες ποσότητες με πληρωμή σε πραγματικό χρόνο και με ασφάλεια τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους πωλητές,» αναφέρει η τράπεζα για την εφαρμογή.

Διαβάστε επίσης: Αγορές και συναλλαγές σε καζίνο με bitcoin