Καλά νέα σε ένα δυσμενές γεωπολιτικό περιβάλλον

Καλά νέα σε ένα δυσμενές γεωπολιτικό περιβάλλον
NEW YORK, UNITED STATES - APRIL 6: Standard&Poor;'s, biggest credit rating institution of the world, in New York, on April 6, 2015. U.S. stocks closed higher, led by gains in energy shares as the price of crude oil surged. Cem Ozdel / Anadolu Agency (Photo by CEM OZDEL / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Ένας άνεμος αισιοδοξίας φυσάει στα πανιά της ελληνικής οικονομίας

Ένας άνεμος αισιοδοξίας φυσάει στα πανιά της ελληνικής οικονομίας. Η δεύτερη κατά σειρά αναβάθμιση από Οίκο Αξιολόγησης αποδεικνύει πως όσοι παρακολουθούν τα θεμελιώδη της εγχώριας οικονομικής πραγματικότητας βλέπουν τόσο τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, όσο και την μεταρρυθμιστική προσπάθεια που συνεχίζεται.

Αυτό αποτυπώνεται και στην Έκθεση του Οίκου Standard & Poor’s που αναβάθμισε την ελληνική οικονομία και χαρακτήρισε «σταθερή» την προοπτική των ελληνικών ομολόγων. Στην κυβέρνηση προσδοκούν και σε ακόμη μια αναβάθμιση, αυτή από τον οίκο Fitch το μήνα Δεκέμβριο που θα στείλει ακόμη περισσότερα θετικά μηνύματα στις αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα αυτά γίνονται σε ένα διεθνές περιβάλλον γεμάτο μαύρα σύννεφα.

Τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή μπορεί να δυσχεράνουν άμεσα το οικονομικό κλίμα – κανείς άλλωστε δεν μπορεί να αποκλείσει μια απότομη άνοδο στην τιμή του πετρελαίου που μπορεί να ανατρέψει τις θεμελιώδεις υποθέσεις του κρατικού προϋπολογισμού που γίνονται βάσει συγκεκριμένων εκτιμήσεων – και να έχουν επιπτώσεις στην εγχώρια οικονομία. Κανείς επίσης δεν μπορεί να αποκλείσει ένα ενδεχόμενο γενικότερης πολεμικής σύγκρουσης ανάμεσα στις δυνάμεις της περιοχής που θα προκαλέσει ένα σοκ στις διεθνείς αγορές αλλά και ένα συνολικότερο αίσθημα ανασφάλειας στην Ευρώπη που θα πρέπει ταυτόχρονα να διαχειριστεί δυο μεγάλα μέτωπα στο κατώφλι της: αυτό της Ουκρανίας, όπου ο πόλεμος αργοσέρνεται εδώ κι ενάμισι χρόνο κι αυτό της Μέσης Ανατολής όπου η κατάσταση δείχνει ανεξέλεγκτη.

Στην Αθήνα συζητάνε επίσης και τις πιθανές παρενέργειες της κρίσης στη Μέση Ανατολή στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, που είναι σε τροχιά ομαλοποίησης εδώ κι εννιά μήνες περίπου – από τους φονικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα κι έπειτα. Το γεγονός πως η Τουρκία διατηρεί έναν κομβικό ρόλο στον μουσουλμανικό κόσμο δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσο θα εξακολουθήσει να διατηρείται σε φάση σύγκλισης με τη Δύση. Αναμφισβήτητα αυτό θα επηρεάσει και την πορεία των ελληνοτουρκικών που είναι μια σημαντική παράμετρος στην συνολική εξίσωση που αποτιμά το ρίσκο της χώρας μας.

Αφού λοιπόν η γεωπολιτική πραγματικότητα έχει γεμίσει «μαύρους κύκνους» το μόνο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να συνεχίσει το πρόγραμμα της χωρίς αστερίσκους και καθυστερήσεις. Αυτό που διακρίνουν οι επενδυτικοί οίκοι είναι η προσήλωση στην δημοσιονομική πειθαρχία, η μεταρρυθμιστική διάθεση και η τεχνοκρατική προσέγγιση. Εάν τα τρία αυτά στοιχεία συνδυαστούν, η κυβέρνηση δεν θα χάσει ούτε την πολιτική υπεροχή, ούτε την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Στο εσωτερικό η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να μπαίνει σε έναν κύκλο εσωστρέφειας από τον οποίο δύσκολα μπορεί να βγει, ενώ μόνο το ΠΑΣΟΚ δείχνει να αναπτύσσει μια δυναμική που πάντως δεν φέρει χαρακτηριστικά αμφισβήτησης της πολιτικής κυριαρχίας της κυβέρνησης. Άρα η εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων στο κράτος, με έμφαση στην παιδεία, στην δικαιοσύνη, στην πολιτική προστασία και στην υγεία θα στείλει ένα μήνυμα βελτίωσης των δημοσίων δομών αλλά και της καθημερινότητας των πολιτών. Οι αγορές τα παρακολουθούν όλα, δεν στέκονται μόνο στους αριθμούς κι έχουν ανθρώπους που ζουν εδώ, βλέπουν και καταγράφουν καθημερινά το τι συμβαίνει στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: