Οι καλύτεροι επιχειρηματίες μοιράζονται το μυστικό της επιτυχίας

Οι καλύτεροι επιχειρηματίες μοιράζονται το μυστικό της επιτυχίας

Ποιο είναι το ένα χαρακτηριστικό που χρειάζεται κάποιος για να γίνει καλός μάνατζερ.

Πολλές φορές βλέπουμε τον ιδανικό μάνατζερ να είναι εκείνος που με μια εμπνευσμένη ομιλία ξεσηκώνει τα στρατεύματά του και τους δίνει τη δύναμη να πετύχουν ακόμα δυσκολότερους στόχους. Όμως η αλήθεια δεν είναι και τόσο συναρπαστική.

Για τρία εξαιρετικά επιτυχημένα και αποτελεσματικά στελέχη, η πιο ζωτική ικανότητα που πρέπει να έχει ένας μάνατζερ είναι ταυτόχρονα και η πιο βαρετή: η ικανότητα να γράφεις.

«Η γραπτή επικοινωνία στην μηχανική, είναι σημαντικότερη της λεκτικής επικοινωνίας, επειδή είναι σε αρμονία με τα περισσότερα μέλη μιας ομάδας. Διαρκεί περισσότερα και αυξάνει την υπευθυνότητα», Μπεν Χόροβιτς, συνιδρυτής των εταιρειών Andreessen Horowitz.

Η γραπτή επικοινωνία δημιουργεί μια συνοχή ανάμεσα στην ομάδα, καθώς το κομμάτι αυτό της γραφής, είναι εγγύηση για όλους. Από το μάρκετινγκ μέχρι τις πωλήσεις, τη διασφάλιση της ποιότητας και τη μηχανική. Όλοι μπορούν να δουλέψουν.

Η υπευθυνότητα έρχεται μέσα από την «άτυπη δέσμευση» που δημιουργούν τα έγγραφα των μάνατζερ και εξασφαλίζουν τόσο την σταθερότητα της διοίκησης, όσο και των εργαζόμενων πως θα ακολουθηθούν όσα γράφτηκαν.

Η διάκριση μεταξύ γραπτής και προφορικής επικοινωνία είναι έντονη και στην πραγματικότητα είναι αυτή που «διαχωρίζει την ήρα από το σιτάρι». Οι καλοί διευθυντές θέλουν να λογοδοτούν στους εργαζόμενους τους και όχι να ψάχνουν τρόπο να κρυφτούν.

Έτσι, λοιπόν, οι καλοί διευθυντές γράφουν όσα θέλουν, ενώ οι υπόλοιποι εκφράζουν τη γνώμη τους προφορικά.


«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να γράψει κάποιος ένα εξασέλιδο υπόμνημα και να μην έχει καθαρή σκέψη», Τζεφ Μπέζος, Amazon.

Ο Τζεφ Μπέζος εκτιμά πολύ περισσότερο το γραπτό λόγο απ’ ότι τον προφορικό. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που πριν από κάθε συνάντηση ζητά από όλους να παραμείνουν σιωπηλοί για μισή ώρα και να διαβάσουν το εξασέλιδο υπόμνημα που τους έχει δοθεί.

Το να συντάξει κάποιος ολοκληρωμένες προτάσεις επιβάλλει καθαρή σκέψη, περισσότερο όμως από αυτό – είναι μια τρομερή μέθοδος για να κάνει όσους συντάσσουν ένα κείμενο να γράφουν χρησιμοποιώντας μια αφηγηματική δομή που ενισχύει τον ξεχωριστό τρόπο σκέψης της Amazon και τη σημασία που δίνουν στον πελάτη.

Σε κάθε σημείωμα που θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα στην εταιρεία , ο συντάκτης πρέπει να απαντήσει στο εξής ερώτημα: Τι σημαίνει αυτό για τον πελάτη, την εταιρεία και πώς η απάντηση στο ερώτημα θα βοηθήσει στην καινοτομία εκ μέρους του πελάτη;

«Τα reports είναι περισσότερο ένα μέσο αυτοπειθαρχίας, παρά ένας τρόπος να επικοινωνήσει κάποιος τις πληροφορίες» Αντι Γκρόουβ, Intel.

Όπως ο Μπέζος, έτσι και Γκρόουβ, τονίζει την σημασία του γραπτού λόγου. Το εντυπωσιακό είναι πως δεν έχει σημασία τι γράφεται. Το σημαντικό κομμάτι είναι η διαδικασία της αυτοπειθαρχίας που θέτει κανείς τον εαυτό του, ώστε να είναι πιο σαφής και πιο ακριβής απ’ ότι θα χρειαζόταν να είναι στον προφορικό λόγο». H δημιουργία μιας βάσης δεδομένων μπορεί να βοηθήσει στο να επικυρώσετε τις ad hoc συνεισφορές της εταιρείας.

Το γράψιμο, σύμφωνα με Grove, είναι ένα «δίχτυ ασφαλείας» για τον τρόπο σκέψης σας, για να κερδίσετε ξανά όσα μπορεί να… έχετε χάσει.