Το καλοκαίρι οι αδειοδοτήσεις για τους υδρογονάνθρακες

Το καλοκαίρι οι αδειοδοτήσεις για τους υδρογονάνθρακες

Για την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου και τον αγωγό φυσικού αερίου Eastmed συζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος στη Λευκωσία.

Για το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών της Ελλάδας σε σχέση με την ολοκλήρωση των πρώτων συμβάσεων που θα υπογράψει για τον μεγάλο γύρο αδειοδοτήσεων, στον οποίο θα προχωρήσει εντός καλοκαιριού 2014, ενημέρωσε σήμερα την κυπριακή κυβέρνηση ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, η διεξαγωγή των ερευνών υδρογονανθράκων αποτελεί «ζήτημα που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης», ενώ επεσήμανε πως πάντα υπάρχει το ζήτημα της ευρύτερης αναβάθμισης της χώρας σε σχέση με τη διέλευση αγωγών και ιδιαίτερα των αγωγών του νοτίου διαδρόμου.

Ο κ. Μανιάτης συνάντησε τον ομόλογό του υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, με τον οποίο συζήτησε τη μελέτη βιωσιμότητας που έχει ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση για τον αγωγό φυσικού αερίου Eastmed, ο οποίος θα ενώνει την Ανατολική Μεσόγειο με την Κύπρο, την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ωστόσο, ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι στρατηγική της Λευκωσίας παραμένει η δημιουργία χερσαίου τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό, αναφορικά δε με τον Eastmed είπε ότι η Κύπρος συμμετέχει σε αυτόν, καθώς αποτελεί έργο κοινού ενδιαφέροντος και είναι ένα από τα τρία έργα που εγκρίθηκαν το περασμένο καλοκαίρι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορούν την Κύπρο.

Ο κ. Λακκοτρύπης πάντως ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του για το στάδιο έρευνας και ανάπτυξης των υδρογονανθράκων της Κύπρου, καθώς και για τους σχεδιασμούς των ενεργειακών υποδομών. Συγκεκριμένα, για το τερματικό LNG στο Βασιλικό, o κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «αυτήν τη στιγμή διαπραγματευόμαστε με την Noble για να καταλήξουμε στη συμφωνία έργου» που θα διέπει τη λειτουργία του τερματικού.

Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που οι δύο πλευρές θα προωθήσουν από κοινού για τη μελέτη βιωσιμότητας του Eastmed, ώστε «να έχουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις για τη μεταφορά των υδρογονανθράκων προς τις αγορές της Ευρώπης». Εξάλλου, ενημέρωσε για τις άμεσες και επικείμενες, εντός του 2014, πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

«Είμαστε σε ένα εξαιρετικό στάδιο συνεργασίας» είπε ο κ. Μανιάτης και πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να παίξουν – στις παρούσες συνθήκες – τον ρόλο ενός νέου πόλου και μιας νέας πηγής τροφοδοσίας της Ευρώπης με ενεργειακά αγαθά, αναβαθμίζοντας τη γεωπολιτική τους θέση και εξασφαλίζοντας για τις χώρες τους μεγαλύτερη ευμάρεια και δημόσιο πλούτο.

Ο κ. Μανιάτης, ο οποίος έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Κύπριο Πρόεδρο για τις συνομιλίες του με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη για όλα τα θέματα ενέργειας, αλλά και της «γαλάζιας ανάπτυξης» που αποτελούν την κορύφωση των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, ασφαλώς και της Ελληνικής Προεδρίας όλο αυτό το διάστημα.

«Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι οι συνέργειες που είχαμε με τον κ. Λακκοτρύπη και κυρίως η απόφαση για δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας που θα δει τα ζητήματα της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των θαλάσσιων πολιτικών και του πώς, ουσιαστικά, η ίδια η θάλασσα μπορεί να αποτελέσει μια πηγή ειρήνης, ευημερίας, προστασίας του περιβάλλοντος και διαμόρφωσης ενός άλλου αναπτυξιακού μοντέλου για χώρες, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος αλλά και άλλες νησιωτικές χώρες, αποτελούν τα μεγάλα ζητήματα, τα οποία έχουμε ήδη δρομολογήσει και είμαι βέβαιος ότι, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα φέρουν θετικά αποτελέσματα», είπε ο κ. Μανιάτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: 

Τουλάχιστον 20 πολυεθνικές «φλερτάρουν» τα ελληνικά πετρέλαια

«Θησαυρός» 30 δισ. ευρώ στα πόδια μας

Ο ρόλος του αγωγού TAP στο ενεργειακό μέλλον της Ουκρανίας