Καμία υποχώρηση του ΔΝΤ για τις συντάξεις: Επιμένει στις ψηφισμένες περικοπές

Καμία υποχώρηση του ΔΝΤ για τις συντάξεις: Επιμένει στις ψηφισμένες περικοπές

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου κατέστησε σαφές ότι δεν κάνει αποδεκτά τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς.

 

Υπέρ της περικοπής των συντάξεων τάχθηκε το ΔΝΤ, με τον εκπρόσωπό του, Τζέρι Ράις, να διευκρινίζει τις θέσεις του Ταμείου σε ενημέρωση δημοσιογράφων.

Όπως είπε, η περικοπή είναι ένα μέτρο που ψηφίστηκε το 2017 και δεν αποτελεί κάτι νέο. Υποστήριξε πως θέση του ΔΝΤ είναι ότι η εφαρμογή του όχι μόνο θα βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά παράλληλα θα στείλει στους επενδυτές το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Ο Τζέρι Ράις συμπλήρωσε επίσης ότι η κίνηση αυτή θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα πιο ισορροπημένο μείγμα κοινωνικής πολιτικής, καθώς δημιουργεί δημοσιονομικό περιθώριο για άλλες πολιτικές στήριξης, αλλά και για μείωση των φορολογικών βαρών.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε επίσης πως κατά τις πρόσφατες συζητήσεις που είχε το κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Αθήνα με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος εποπτείας, εξετάσθηκε ο προϋπολογισμός του 2018, ο προϋπολογισμός του 2019 και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «διαπιστώθηκε πως η Ελλάδα είναι σε σωστό δρόμο», ενώ για την επόμενη έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα ανέφερε ότι θα εκδοθεί στις αρχές του 2019.